ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли в България да има добро здравеопазване?

Свидетели сме как всяко правителство, което идва на власт се чуди от къде да започне реформа в здравеопазването и се започва винаги от парите…А трябва да започнат от корупцията!

От както се въведе солидарната система на финансиране в здравеопазването и се създаде НЗОК с всяка изминала година се увеличават проблемите и никоя политическа сила не предприема сериозни реформи. Нямат воля управляващите да поставят обществения интерес над личната си конюнктура. Докато не разглеждат здравеопазването като съществен приоритет, това тяхно поведение с право ще се нарича ГЕНОЦИД!

На практика при изразходването на парите от НЗОК няма никаква прозрачност. Заплащат се лекарства, но в сравнение с всички европейски страни българите плащат най-много за това. В същото време непрекъснато се увеличава броят на служителите на всички нива в НЗОК. Какво работят тези хора? Какви заплати получават? Каква е тяхната роля за навлизането на монополи, лобистки и частни интереси в здравеопазването – фармацевтични компании, дистрибутори и какви ли още не?

Все въпроси, на които няма отговори…И това са проблеми, трупани с години, за които никой не иска да вземе решение, съзнателно се бездейства и се предлагат само палеативни и половинчати действия.

Влизаш при личния лекар и оставяш 3 лв на бюрото – нито ти връщат 10 ст., нито ти издават фискален бон. Къде отиват тези пари? Много ясно – директно в джоба на джипито и то без никакъв данък. Хайде сега една елементарна сметка – най-малко 25 болни преглеждат джипитата на ден, по 20 дни в месеца – 500 прегледа по 3 лева – 1500 лева необлагаем доход на месец! За преглед при специалист отиваш в приемния му кабинет и за да те приеме по-бързо заплащаш от 30 до 100 лв – свободен прием в зависимост от това при какъв „специалист” си попаднал. И да не мислите, че ви издават фискален бон или плащат данък за тези пари? А как елегантно узакониха плащането за раждане с избор на екип. Ако нямаш 900 лв за избор на екип, докторът ти казва: „Е, няма проблем, ще ми платиш на ръка 450 лв!”.

Всички по веригата печелят – от лекарите през фармацевтичните компании, само пациентът е губещ – болен и беден! Ето тази система, при която пациентът в България се възприема като „ходещ портфейл” няма одобрение и няма да има одобрение от повечето хора. Така че – защо ще плащам осигуровки, след като при всеки преглед ми искат още и още пари?!

А какво да кажем за зачестилите лекарски грешки? И това, че задължителните имунизации причиняват тежки увреждания, но не се регистрират, за да не пострада джипито. „Най-голям е делът на децата, жертви на ваксини” – казва д-р Мария Папазова. „Причината е, че те въздействат по различен начин на хората и ако за някои са полезни, за други се оказват вредни.” Лекарката е категорична, че след ваксина срещу морбили 7 от 1000 деца може да развият хиперактивност, а 3 от 1000 – епилепсия.

В здравеопазването трябва да бъдат направени много спешни промени:

–      Не трябва да има никакви директни плащания в болниците и диагностично-консултативните центрове! Всяка здравна услуга се заплаща от Здравна каса или Здравен фонд, където гражданите внасят своите задължителни или доброволни вноски. Между лекари и пациенти се разменят само легитимни бланки за преглед и цена на услугата, които се въвеждат в електронната карта на пациента.

–      За да се премахне отчитането на фиктивна заболеваемост моментално трябва да се промени методиката на заплащане на медицинските дейности, като се въведе заплащане на базата на диагностично-свързани групи и се премахнат клиничните пътеки. Крайно време е да се лекува отделния човек заедно с всичките му заболявания, а не за всяка болест да постъпва за лечение в различни отделения.

–      Няма да се прекрати „източването” на НЗОК, докато не се въведе задължителна електронна здравна карта за всеки пациент и всички болници да се свържат в една електронна система с МЗ и НЗОК.

–      Освен това в Закона за здравето трябва да се направят спешни промени, но не свързани с правото на избор „да пушим или не на обществени места”, а с правото на избор „да имунизираме ли детето си, кога да го имунизираме и защо да го имунизираме”!

–      Бърза промяна в Закона за здравето – чл.58, в който „задължителни имунизации” се променя на „препоръчителни имунизации” и промяна на съответните наредби, свързани с този закон. Което означава и облекчаване на „бюрократичните” процедури, свързани с освобождаването от имунизации, като закриване на Регионалните консултативни комисии по имунопрофилактика и др.п.

–      Така фармацевтичните компании, които искат да продават ваксините си ще насочат по-голям финансов ресурс за по-обхватно информиране на родителите защо трябва да имунизират децата си точно с тяхната ваксина.

–      Ако все пак останат някакви задължителни имунизации, те трябва да се правят след скринингови изследвания за откриване на все още непроявени заболявания и лекарска комисия да определи дали трябва да се постави имунизация! И тъй като това е доста скъпо удоволствия, можем да започнем със забрана да се имунизират децата до 2 години, както е в Япония!

Задължително – създаване на фонд за лечение на пострадали от ваксинации и имунизации! И въвеждане на наказателна отговорност за лекар, който е поставил ваксина или имунизация без предварителен скрининг на пациента. Както и по-голяма отговорност на лекарите при грешно лечение.

 

 

Здравни тайни от целия свят

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *