До 28 април ще има безплатни консултации за имунизациите в НЦЗПБ

Провежда се Световната и европейска седмица на имунизациите. Желаещите да се консултират за ваксините могат да го направят безплатно в Националния център по заразни и паразитни болести

безплатни консултации за имунизациите
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

До 28 април всеки ще може да се консултира за имунизациите безплатно. Целта на тази инициатива е да се повиши информираността за ваксините, които предотвратяват болести и защитават живота. Това посочват от Регионалния офис за Европа на СЗО (Световната здравна организация).

Тази година се отбелязват 50 години от Разширената програма за имунизации на СЗО. Целта на програмата е да се осигури универсален достъп до ваксини за децата по целия свят. Европейският център за контрол на заболяванията отбелязва тази седмица с мотото „Достъп до ваксини през целия живот”, с което се подчертава, че ваксинациите са важни не само за деца и подрастващи, но и за хора в напреднала и активна възраст.

 

Наблюдават се епидемични взривове на ваксино-предотвратими заболявания в световен мащаб

 

Независимо, че има доказана безопасност и ефективност на ваксините, в световен мащаб се регистрира нарастване на риска от заболявания, които са предотвратими с ваксини като холера, морбили и полиомиелит.

  • По време на пандемията от КОВИД-10 67 милиона деца по света са пропуснали редовните си имунизации.
  • През 2022 г. от морбили са загинали 136 000 човека, като по-голямата част от тях са деца.

Фактите и данните са безспорни, че ваксините са ефективни и безопасни, но имунизациите търпят противопоставяне и забавяне в много страни. Фалшивите новини и дезинформационните кампании играят все по-голяма роля сред определени социални групи.

Ваксините остават най-сигурния, евтин и безопасен начин за предотвратяване на инфекции и тежки боледувания.

 

Кога и къде може да се консултирате безплатно за имунизациите?

 

Безплатните консултации се провеждат в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Те ще продължат до 30 април включително, защото на 29 се отбелязва Световния ден на имунологията. Консултациите се правят в отдел „Имунология” на НЦЗПБ.

Телефонът за записване на час е: 02 943 56 36

Източници: https://www.ncipd.org; https://clinica.bg; https://bnr.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *