Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АВТО ТЕСТ: Храните ли се здравословно?

Този тест ще ви помогне да разберете дали се храните правилно и какви грешки допускате.

  1. Колко порции храна, богата на калций, консумирате на ден? Една порция е 200 мл пълномаслено, полуобезмаслено или нискомаслено прясно мляко, една малка купа (150 г) кисело мляко или 30 г сирене.

А Две, три или повече порции.

Б Една или две порции.

В Нито една или само една порция.

  1. Какъв вид хляб използвате най-често при приготвянето на сандвичи?

А Пълнозърнест или тип грахам.

Б Черен хляб.

В Бял хляб.

  1. Обикновено какво закусвате?

А Зърнена закуска, препечени филийки

или кисело мляко.

Б Кафе/нищо.

В Традиционна английска закуска.

  1. Колко порции зеленчуци приемате на ден? Една порция е равна на 3 супени лъжици задушени зеленчуци или една купа салата.

А Четири и ли повече порции.

Б Две порции.

В Нито една или само една порция.

  1. Колко порции плодове приемате на ден? Една порция се равнява на един пресен плод, три супени лъжици плодова салата или 150 мл плодов сок.

А Четири или повече порции.

Б Две порции.

В Нито една или само една порция.

  1. Колко алкохолни единици приемате на ден? Една единица се равнява на 275 мл бира, една чаша вино (125 мл) или 25 мл концентрат.

А До 3 алкохолни единици (за мъжете) и до 2 (за жените).

В Три или повече алкохолни единици (за мъжете) и две или повече (за жените).

  1. Добавяте ли сол в храната си?

А Рядко или никога.

Б Само при готвене.

В При готвене и при хранене.

  1. Колко пъти в седмица консумирате риба?

А Два или повече пъти.

Б Два или три пъти в месеца.

В Рядко или никога.

  1. Кое от следните твърдения е вярно за вас?

А Консумирам торти, бисквити или други сладкиши само няколко пъти в седмицата и често хапвам плодове.

Б Консумирам торти, бисквити или други сладкиши умерено, много пъ­ти в седмицата.

В Често консумирам кексове, бисквити или други сладкиши.

  1. Обикновено какво пиете по време и между храненията?

А Вода, обезмаслено мляко, плодов сок.

Б Чай, кафе или диетични напитки.

В Газирани напитки или подсладени плодови сокове.

 

Резултати

 

Ако сте отговорили 7 до 10 пъти „А“: Поздравления! Храните се изключително здравословно, което ще ви осигу­ри дълги години живот.

 

Ако сте отговорили 5 до 7 пъти „А“, а сред остана­лите отговори преобладава „Б“: Никак не е зле. Само няколко промени и ще се храните наистина здравословно.

 

Ако сте отговорили 0 до 4 пъти „А“, а останалите отговори са „Б“ и „В“: Трябва да промените начина си на хранене, но самият факт, че правите този тест, говори, че сте готови да подобрите хранителните си навици. Продъл­жавайте да четете книгата, за да научите как да се справи­те с проблемите, свързани със стареенето.

 

Пояснения към въпросите

  1. Млечните продукти са важен източник на калций, който е от съществено значение за костите и зъбите. Стремете се да приемате по 2-3 порции на ден – нискомаслените или обезмаслените видове са най-подходящи. Други източници на калций са обогатеното соево мляко, портокаловият сок, бадемите и консервираната с костите риба.
  2. Пълнозърнестият хляб и грахамът са богати на влакнини. Три порции на ден понижават риска от сърдечносъдови заболявания с 30%, а също така играят роля в профилакти­ката на инсулт и диабет.
  3. Тези, които закусват всеки ден, приемат повече витамини и минерали. Ако не закусите, непрекъснато ще похапвате нещо цяла сутрин и най-вероятно ще преядете на обяд. Традиционната английска закуска трябва рядко да присъства в менюто ви.
  4. – 5. Необходимо е да приемате поне 5 порции плодо­ве/зеленчуци на ден. Постарайте се да си осигурите разно­образие от тях както по вид, така и по цвят, за да си набави­те широка гама хранителни вещества и фитохимикали.
  1. Умерени количества алкохол, в частност червеното ви­но, имат благотворно въздействие върху сърцето, особено при по-възрастните хора. Но се постарайте поне 1-2 дни в седмицата да не консумирате алкохол.
  2. Опитайте се да намалите приема си на сол до 6 г на ден. Винаги четете етикетите на готовите храни, тъй като 75% от прие­маната сол идва от тях. Прекомерната консумация на сол е основен рисков фактор за високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечносъ­дови заболявания и инсулт.
  3. За хората, които консумират риба поне веднъж седмично, рискът от сър­дечносъдови заболявания е значител­но по-малък.
  4. Много от нас прекаляват със захар­та. Тя е в изобилие в редица хранителни продукти и добавя допълнителни кало­рии, които се натрупват около талията. А и повечето сладки десерти и снаксове са богати на мазнини. Постарайте се да приемате не повече от две порции на ден. Порция могат да бъдат 2 бисквити, малко парче шоколад, поничка или 1 чаена лъжичка сладко или мед.
  5. Водата е жизненоважен храни­телен елемент, въпреки че е без ни­какви калории и съдържа минимално количество минерали. Пийте 8 чаши вода на ден.

 

Кое хранене е здравословно?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *