Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои семена са по-полезни – ленените или от чиа?

Прочетете за това кое от двете семена трябва да предпочетете в зависимост от хранителните нужди на вашия организъм.

Ленените семена започват да стават популярни за храненето на хората от не много отдавна. Има много брашна, зърнени храни, хляб и други продукти, в които се влагат ленени семена. Чиа семената са били много популярни в древните хранителни режими на ацтеките и маите, но те едва наскоро започнаха да навлизат в съвременното здравословно хранене. Кое да предпочетете? Прочетете таблицата с техните качества.

Сравнение на някои хранителни показатели на ленените семена и семената от чиа:

 

Вещества

Ленените семена

за 30 г

Семена от чиа

за 30 г

Калории 30 г ленени семена съдържат 151 калории или 7.5% от дневния прием за човек на 2000 калории диета. 30 г чиа семена съдържат 138 калории , което е 7% от дневния прием за човек на 2000 калории диета.
Антиоксиданти Лененото семе и лененото масло не са много богати на антиоксиданти. Освен това те ще се развалят бързо, ако не се съхраняват на хладно и тъмно място, като например хладилник. Чиа семената имат доста високи нива на антиоксидантни
Фибри Една порция от ленено семе съдържа 7.6 грама  фибри Чиа семената съдържат около 10,6 грама  диетични фибри
Мазнини Ленените семена съдържат около11,8 грама мазнини, но много от това съдържание се състои от омега-3 мастни киселини. Чиа семената съдържат около 8,6 грама  мазнини, като почти половината от това съдържание се състои от омега-3 мастни киселини.
Лигнани

(Тези фитохимикали са полезни за предотвратяване на рак на простатата и рак на гърдата)

Ленените семена имат много високи количества лигнани. Чиа семената също е добър източник на лигнани, но не съдържат толкова много като ленените семена.
Протеин Ленените семена съдържат  5,1 грама  протеин, което е повече от яйцата, но не толкова много като месото. Чиа семената имат 4,4 грама пълноценен протеин .Този протеин също е ценен, защото съдържа всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.
Калций Лененото семе съдържа около 71.4 мг калций. Чиа семената съдържат 177 мг калций.
Фосфор Ленените семена включват 180 мг. Той е от съществено значение за формирането на здрави зъби и костната тъкан. Чиа семената имат повече фосфор – 265 мг.
Мед Лененото семе съдържа около 3 мг мед. Той  помага за здрави червени кръвни клетки. Чиа семената имат много по-малко мед за една доза – около 1 мг. Това е само 3% от препоръчителната дневна стойност.
Как се консумират Ленените семена трябва да се смилат преди да се консумират. Чиа семената нямат специфично изискване за тяхното приготвяне.

 

И двата вида семена – лен и чиа – определено си струва да ядете заради високата им хранителна стойност. Всеки вид съдържа индивидуални антиоксиданти, които не могат да бъдат намерени в другия, което означава, че трябва да ядете и двата.

 

8-те най-богати на хранителни вещества храни на земята!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *