Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се развива цирозата?

Цирозата се развива при алкохолици със „стаж“, не по-малък от 8-10 години, такива, които ежедневно употребяват твърд алкохол. Раз­бираме, има и други причини, поради които може да заболеете от цироза. Преди всичко това са вирусните хепатити В и С. По-рядко болестта може да се предизвика от автоимунни нарушения, както и от вродени нарушения на обмяната на желязо и мед в организма. Впоследствие тези две вещества се натрупват в различни органи и тъкани, в т.ч. и в черния дроб. Но цирозата може да бъде следствие и от болести на жлъчните пътища, на продължителен венозен застой в черния дроб, както и след продъл­жителен прием на хепатоксични лекарства.

Истина ли е, че вьзрастните хора, които стра­дат от хепатит В, не могат да бъдат лекувани заради противопоказанията на интерфероните?

Лиляна Петрова – Димитровград

Много е важно да не се пропусне самото начало не само на вирусния хепатит В, но и на вирусния хепа­тит С. Важно е навреме да се подложите на изслед­ване, а вече съществува и ваксина против хепатит В. Имайте предвид, че тези заболявания се поддават на лечение, а основните ле­карства са интерфероновите препарати, съчетани с рибавирин. На хората в преклонна възраст също може да се предпише и при­лага противовирусна те­рапия, но това трябва да се решава индивидуално за всеки човек. Едно от основ­ните противопоказания за такова лечение е това, че то е опасно при заболява­ния на сърдечносъдовата система. А сама по себе си възрастта не е абсо­лютно противопоказание за провеждане на тази те­рапия. Винаги трябва да се премерва съотношението между предполагаемата полза и възможната вреда от лечение.

Много често лекарите не назначават интерферонова терапия на възраст­ните хора именно с тази цел – да се презастраховат от последствия. Но това до голяма степен не е оп­равдано. Имайте предвид, че хроничните хепатити В и С протичат много по- тежко именно при хората над 55 години, отколкото при младите. Затова при тях, при възрастните хора цирозата се среща по-чес­то, защото просто не ги лекуват против хепатит В или С.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЧЕРНИЯ ДРОБ, КОЙТО Е ЗАСЕГНАТ ОТ ЦИРОЗА?

При това заболяване нормалната чернодробна тъкан се замества от съединителна. Учените наричат този процес фиброза. Като реакция на увреждащите фактори възникват множество ог­нища на некроза, а това понижава способността на чернодробните клетки да се възобновяват. На мястото на загиналите чернодробни клетки се раз­вива съединителна тъкан във вид на възли, които все по-силно притискат кръво­носните съдове, жлъчните протоци и нормалната чернодробна тъкан.

Заради гибелта на чернодробните клетки се влошава функцията на черния дроб. Понижава се изработката на белтъ­чини, мазнини и въглехи­драти и все по-трудно се обезвреждат токсичните вещества. Всички знаем, че черният дроб е основният филтър на организма и поема върху себе си целия поток от химични съедине­ния, постъпващ с кръвта и лимфата. И акофиброзата започне да пробива, да пра­ви дупчица след дупчица по стените на черния дроб, тогава токсичните веще­ства се изливат в кръвта и започва интоксикация на организма.

Цирозата обикновено „стартира“ незабеляза­но и при повечето болни се развива без симптоми в продължение на някол­ко години. И постепенно възниква чернодробна не­достатъчност, а в коремната кухина се събира течност, т.е. развива се асцит. Едновременно с това се развива и варикозно разширение на вените в хранопровода и стомаха, а след това и вътрешни кръвоизливи.

Отравянето на орга­низма с токсичните ве­щества, натрупани вече в кръвта, предизвиква енцефалопатия, която се проя­вява с различни нарушения на мозъчната дейност. В последните стадии на чер­нодробната недостатъч­ност енцефалопатията преминава в кома.

КАК СЕ РАЗПОЗНАВА ЗАБОЛЯВАНЕТО БЕЗ ЯВНИ ПРИЗНАЦИ?

Част от болните получават леки болки в дяс­ното подребрие, както и повишена умора. Но тези симптоми са свойствени и за другите чернодроб­ни болести. Затова се провежда ултразвуково изследване и биохимичен анализ на кръвта. Такива изследвания се правят по 2 пъти годишно през тези първи години и чак тогава вече може да се постави окончателната диагноза. Пълна яснота могат да внесат биопсията и микроскопският анализ на черно­дробната тъкан. На този етап болните се лекуват с т.нар. хепатопротектори. Те укрепват обвивката на чернодробната клетка и подобряват нейната работа. Приемат се на курсове по 2-3 месеца два пъти годишно.

Преди усложненията не се налага строга диета, но е необходимо да се откаже­те от всички подправки и да ограничите солените, консервираните, пушените продукти. Употребявайте растител­ни мазнини – особено ленено масло и зехтин. В менюто ви задължително трябва да влизат млечните про­дукти с нулева или еднопроцентна масленост. При цироза категорично се забранява тежкият физи­чески труд, вдигането на тежести, както и умстве­ната преумора.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ЧЕРНОДРОБНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ?

Първите признаци на енцефалопатията са безпричинна раздразни­телност, елементарни грешки при умствена ра­бота, нарушена памет и нарушен сън. Трябва да се изключи храна, богата на белтъчини – месо, риба, млечни продукти. Болният е принуден да премине на каши, пюре, плодове и зеленчуци. Съществувай основен препарат за лече­ние на енцефалопатия при чернодробна цироза. Това е сироп, който се приема по 3 до 5 пъти на ден – по една супена лъжица. Той обезврежда и не позволява на токсичното Вещество амоняк да се всмуква в червата. Имайте пред­вид, че съдържанието на амоняк нараства при чернодробна недоста­тъчност. Ако сте развили асцит, трябва да намалите приемането на течности най-много до литър на ден, както и да преминете на безсолна храна. Ако тези мерки се окажат неефективни, се приемат диуретици. При кръвоизливи от вените в хранопровода и сто­маха болният незабавно се настанява в болница. Първите признаци на вътрешните кръвоизливи са повръщане с цвят на утайка от кафе или кръв, черни изпражнения, вне­запна слабост и рязко понижаване на кръвно­то налягане. Хирургът е този, който взема ре­шение или да завърже кръвотечащите вени чрез операция, или да започне консервативно лечение с препарати, понижаващи венозното налягане.

Днес има много продукти против алкохолизъм, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на алкохола и цигарите! Хиляди хора вече са опитали и са се уверили, че най-добрата билка против алкохолизъм е Кудзу Корен на американската фирма „SWANSON”. Тя се предлага в България на изключително изгодна цена и дозата стига за цял месец.

 

Наднорменото тегло и алкохолът удвояват риска от цироза

 

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *