ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шоколадова киста – какво представлява и как се лекува с медикаменти, билки и добавки

Шоколадова киста – под това наименование е позната ендометриозната киста на яйчника

Какво представлява шоколадова киста?

Шоколадовата киста се развива в резултат на ендометриоза.

Шоколадова киста или ендометриозна киста на яйчника представлява патологична кухина, която е покрита с клетки от ендометриума. Тя е изпълнена с менструална кръв, която с течение на времето се сгъстява и придобива кафяв оттенък. Наименованието си тези кисти дължат именно на кафявия цвят.

Въпреки че при някои жени кистата достига до определени размери и стопира растежа си, възможно е с всеки следващ менструален цикъл тя да нараства.

Самата шоколадова киста е резултат от наличието на ендометриоза на яйчника. Става дума за доброкачествено заболяване, при което клетки от маточната лигавица – ендометриума – се разпространяват извън стените на матката.

В зависимост от това къде се локализират ендометриозните огнища заболяването бива:
  • генитална ендометриоза – при нея клетки от ендометриума се откриват в мускулния слой на матката и в маточните тръби (вътрешна) или в яйчниците, влагалището, шийката на матката (външна);
  • екстрагенитална ендометриоза – при този тип клетки от ендометриума се разпространяват в пикочния мехур, червата, плеврата, апендикса, бъбреците и дори в мозъка. При тази разновидност на заболяването често поразени са повече от един от органи.

Основното условие за развитието на ендометриоза и за наличието на шоколадови кисти е менструално кървене. Именно поради това с навлизането в менопауза често заболяването регресира.

По своята същност ендометриозните огнища представляват инфилтрати, възли и кисти, разположени на повърхността на яйчника. Те преминават през същите циклични промени, през които преминава и самата маточна лигавица.

По време на маточното кървене излющената лигавица на матката се изхвърля от тялото. Ендометриозните огнища обаче не успяват да се дренират и в структурата на яйчника се задържа кръв. Тази кръв образува киста или кистозна формация, която може да достигне до размерите на мъжки юмрук.

Симптоми при шоколадова киста?

Цветът определя наименованието на шоколадовата киста.

Жените, при които вече е поставена диагноза ендометриоза, са предупредени, че са предразположени към образуването на кисти от разглеждания тип.

Ако обаче нямате поставена диагноза, ето кои са най-разпознаваемите симптоми, които могат да ви насочат към заболяването или поне да ви накарат да посетите гинекологичния кабинет:

*болезнена менструация или вторична дисменорея – силната, в някои случаи нетърпима болка, се смята за основния признак на заболяването. Много жени бъркат къде точно е източникът на болката и правят редица прегледи при различни специалисти, преди да бъде открито наличието на киста;

*болка в таза – характерен израз на болката при ендометриоза е локализирането й в зоната на целия таз. Това най-често се дължи на срастванията, които заболяването провокира;

*смущения в менструацията – обилно кървене (при някои жени оскъдно кървене), кървене извън дните на менструацията и нерегулярност на месечния цикъл са сред признаците за гинекологичен проблем.

Възможни ли са усложнения при нелекувана шоколадова киста?

В текста по-надолу ще стане дума за традиционните и алтернативни методи за лечение на шоколадова или ендометриозна киста.

Мненията на специалистите в тази насока се разделят в 2 основни посоки. От една страна, са поддръжниците на тезата, че до определен размер образуванието не е проблем, който налага неотложни мерки.

От друга страна, се нареждат тези лекари, които залагат на оперативното отстраняване на кистата и последващо хормонално лечение.

Ще разгледаме вариантите за лечение на по-късен етап. Тук ще споменем само, че нелекуваната киста може да предизвика постоянна, тъпа или остра болка, която да не се повлиява от продукти с болкоуспокояващо действие.

Ако шоколадовата киста нарасне прекомерно и се стигне до руптура, това увеличава риска от неотложна хирургическа интервенция. Причината се крие в това, че след спукване съдържащата се в кистата течност се излива в перитонеалната кухина. Настъпва картина на остър хирургичен корем. Основните оплаквания са силна болка в областта на корема, който осезаемо се втвърдява. Още гадене и позиви за повръщане, нарушения в работата на червата.

Ендометриозната киста може да затрудни забременяването.

Не на последно място – наличието на шоколадова киста, което пряко се свързва с ендометиоза, може да е предпоставка за проблемно забременяване. Възпалителната реакция на перитонеума, която е провокирана от заболяването, често провокира сраствания на яйчника. При по-леки форми срастванията обхващат задния лист на маточната връзка, а на по-късен етап – поразяват маточните тръби и останалите репродуктивни органи. Възможно е в резултат на тези изменения яйчникът напълно да имобилизира, да се промени местоположението му или да се ограничи подвижността на маточните тръби. Шоколадовата киста – една или повече – променя структурата на яйчника и влошава качеството на яйцеклетки, което неминуемо води до влошаване на репродуктивните възможности.

Диагностициране на шоколадова киста?

Поставяне на диагноза ендометриоза и по-точно установяване наличието на шоколадова киста се извършва чрез няколко основни подхода:

  • наблюдаване на основните за болестта симптоми;
  • гинекологичен преглед – най-често посещението при специалист е провокирано от характерните оплаквания, които вече споменахме;
  • ехографски преглед на тазовите органи;
  • лапароскопия с диагностичен характер – става дума за лека хирургична интервенция, по време на която се извършва оглед на органите, разположени в малкия таз;
  • измерване на туморни маркери – за наличието на болестта говори повишаване на туморния маркер СА 125.

Как се отстранява шоколадова киста?

След като е поставена диагноза ендометриоза, следващата крачка е установяване на размерите на пораженията, които болестта е нанесла. Изборът на подходящ метод за лечение зависи не само от разпространението на ендометриозните огнища, но и от възрастта на жената, от цялостното й здравословно състояние и не на последно място от бъдещите й репродуктивни намерения. След като се даде отговор на тези въпроси, се решава – медикаментозно или оперативно ще се лекува шоколадовата киста.

Традиционно лечение на шоколадова киста

Под традиционно лечение на ендометриозна киста най-често се разбира приема на медикаменти, които оказват директно влияние върху хормоналния баланс на организма. Най-често се предписва препарат от следните групи:

  • гестагенни продукти – в тази група препарати попадат продукти, подобни на Оргаметрил. Лечението с такива препарати продължава за период от 6 до 9 месеца, като действието им наподобява ефект на псевдобременност;
  • антигонадотропни препарати – най-често от тази група се предписва Даназол или подобни продукти. Курсът на лечение с подобни продукти е с продължителност от около 6 месеца, като действието е насочено към създаване на медикаментозна бременност;
  • GnRH аналози – препарати, съдържащи гонадотропин-рилийзин хормон.

Другият основен подход за лечение, който се числи към традиционната терапия, е хирургическа интервенция. Най-често се прилагат лапароскопия или лапаротомия, чрез която наличните ендометриозни огнища и шоколадови кисти се отстраняват чрез коагулация или екстирпация.

Хранителни добавки при наличието на шоколадова киста

От методите за традиционно лечение на ендометриоза и за премахване на съпътстващите я шоколадови кисти, преминаваме към хранителните добавки, които се препоръчват с цел превенция и овладяване на състоянието.

Разнообразието от подобни продукти, може да се каже, е голямо. В същото време изборът е много труден, защото той трябва да бъде направен след обстоен анализ на конкретното здравословно състояние.

Преобладаващата част от добавките са с естествен произход, защото хормоналните препарати влизат в групата на лекарствата, отпускани с рецепта. В същото време, действието на продуктите, които влизат в съпътстващата терапия, е пряко насочено към регулиране на нивата на някои от основните женски полови хормони.

Именно поради това съветваме всяка от вас да се информира внимателно за евентуалните ползи и вреди, които може дадена хранителна добавка да има върху общото й здравословно състояние.

В текста по-долу ще разгледаме няколко от препаратите, които влизат в групата на подходящите при шоколадова киста заради състава и предназначението си.

Миомакс / MIOMAX
Миомакс е подходящ продукт при кисти.

Миомакс е иновативна хранителна добавка, която е насочена към подобряване на здравословното състояние на жената в цялост. Основното й предназначение се свързва с регулиране на функциите на репродуктивната система при жената. А приемът й оказва пряко влияние върни нивата на естрогенния баланс в организма на жената, от който в немалка степен зависи развитието на ендометриоза и появяващите се във връзка с нея шоколадови кисти.

Миомакс се предлага под формата на капки за перорална употреба, които съдържат екстракти от растения с доказан ефект върху женската полова система. Котешка стъпка, корени от петопръстник и коприва, цвят от пасифлора, турта и бял равнец, както и стрък цариче, жълт кантарион и полски хвощ са сред билките, които влизат в състава на хранителната добавка, която не съдържа консерванти, оцветители и подсладители.

„Може да става дума за плацебо ефект, но може да са ми помогнали и едни капки – MIOMAX, които си купих по съвет на личната. Тя не ми каза на 100% помагат при кисти, но ми спомена за тях и каза, че са билкови, затова и опитах. Каза ми да споделя с гинеколога, който ме лекува, ако реша да ги пия, но аз не му казах, защото той е малко особен – всичко лекува с тежка артилерия.

Факт е, обаче, че малката киста, която ми се беше появила след операцията и която си стоеше на 2 сантиметра и малко се стопи. Сега е сигурно под сантиметър, но по-важното е, че я няма тъпата болка ниско долу, която ме съсипваше с месеци…”, пише Детелина К. в коментар, към публикация в здравен форум.

Самите капки се приемат по 2 пъти на ден в доза от по 30 капки на прием, които се разтварят във вода и се приемат преди или по време на хранене. Препоръчително е това да става сутрин и вечер.

Масло от вечерна иглика / PRIM OIL

В популярен женски форум попаднахме на мнението на потребител, който се представя за непрактикуващ вечер лекар по репродуктивна медицина. Според теорията, която той обосновава, действието на маслото от вечерна иглика оказва пряко влияние върху процеса на образуване на кисти по половите органи на жената. Именно поради това приемът му се препоръчва както за общо укрепване на организма, така и след поставяне на диагноза ендометриоза. Ненаситените омега-6 киселини в продукта – линоленова и гама-линоленова – възпрепятства образуването на кистозни формации. Това с пълна сила, твърди потребителят, важи и при ендометриозни или иначе казано шоколадови кисти.

Причината се крие в ефекта на маслото от вечерна иглика да постави хормоните в препоръчителните граници и да помогне за поддържане на баланса помежду им.

Миомин / MYOMIN

Хранителната добавка Миомин се препоръчва при жени с поставена диагноза ендометриоза, защото ограничава риска от появата на т.нар. кисти чрез задействане на естествения процес на апоптоза на клетките. Освен това, препаратът допринася за унищожаването на съдовете, чрез които до образуванията достигат хранителни вещества, и по този начин провокира тяхното загиване.

Предписва се с цел ограничаване на риска от следоперативен рецидив на кисти на ендометриума, както и при редица други инвазивни интервенции с гинекологичен характер.

Ако изберете някой от разгледаните от нас продукти при ендометриоза, които влизат в групата на хранителните добавки, или се спрете на препарат с подобно действие, то добре е да съгласувате приема му с лекаря, който следи заболяването ви.

Билки, церящи шоколадова киста

Някои билки са ефективни при шоколадова киста.

Другата голяма категория лечебни средства, която често се прилага при заболявания на женската полова система и в частност при ендометриоза и шоколадова киста, са билките. Става дума за лековити растения, които по един или друг начин оказват влияние върху хормоналното състояние на жената. Важно е при подбора на натурални средства за лечение, ако те не са предварително съгласувани или назначени от специалист, е да се съблюдава наличието на едно или няколко от следните основни изисквания:

  • билките, с които ще се лекува ендометриоза, трябва да са в състояние да ограничат възпалителните процеси;
  • трябва да имат ясно изразено аналгетично действие;
  • трябва да спомагат за постигане и поддържане на нормалния хормонален баланс;
  • трябва да са в състояние да повишат общото здравословно състояние на организма и да подпомогнат постигане на добър имунен отговор;
  • трябва да съдържат вещества, които са в състояние да ограничат разрастването на лигавицата на матката.

В контекста на условията, поставени по-горе, ето кои са билките, които най-често се препоръчват с цел превенция от образуването на ендометриозна киста или с цел нейното редуциране и премахване.

Орлови нокти

Билката орлови нокти, позната още и като клинавиче или сладколистно сграбиче, често намира място в народните рецепти за лечение при смущения на женския полов апарат. Прилага се с успех и в състава на хранителни добавки, препоръчвани при нарушения в менструацията, ендометриоза и други типично женски заболявания. Популярността си тя дължи на мощните противовъзпалителни свойства.

Конкретно при ендометриоза и при наличието на шоколадова киста, придружена от нетърпима болка и възпаление, се препоръчва приготвянето на следната лековита напитка. 4 ч.л. от билката (с лечебни цели се използва стъблото) се заливат с 500 мл гореща вода. Оставя се лекът да кисне под капак за 30 минути, след което се прецежда. На ден се приемат по 3 ч.ч. преди – по 1 преди всяко от основните хранения.

Гръмотрън

С доказан ефект при смущения в женската репродуктивна система е и билката гръмотрън. Ползите си тя дължи на изобилието от биоактивни съставки – дъбилни вещества, сапонини, въглехидрати, гликозиди, фитостерин и други. Именно на гликозидите и на фитостерина се преписва мощното противовъзпалитено действие на лековитото растение, което го прави изключително подходящо при ендометриоза. Билката не само че спомага за овладяване на възпалението, но и спомага за по-бързото възстановяване на поразената от сраствания и анормални клетки зона.

Допълнително преимущество на гръмотръна е и свойството му да подобри цялостното здравословно състояние. Той действа диуретично и жлъчегонно, като по този начин подпомага изхвърлянето на токсините от тялото, а и в частност от ендометриума.

С лечебна цел се използват корените на растението, от които може да се приготви лековит чай или извлек.

Ако решите да си направите извлек от гръмотрън, необходими са ви 10 с.л. корени, които се натрошават и се поставят в стъклена бутилка от 500 мл. Съдът се допълва с домашна ракия и се оставя на тъмно и прохладно място за 2 седмици. След като времето измине, на ден се приемат по 5 капки, разтворени във вода или друга напитка.

Чай от гръмотрън за лечение на шоколадова киста се приготвя, като 2 ч.л. от билката се заливат с ½ литър гореща вода. Оставят се за 30 минути и се прецеждат. На ден се пият по 3 чаши, всяка преди храненията сутрин, обед и вечер.

Дафинов лист

При ендометриоза и конкретно за премахване на шоколадова киста някои източници препоръчват дафиновия лист заради действието му да стяга съдовете. По този начин се ограничават хранителните вещества, които достигат до образуванието. Смята се, че това е предпоставка за намаляване на размерите и последващото му резорбиране от страна на организма.

Няколко са начините, чрез които можете да прилагате подправката с лечебни цели при еднометриоза. Един от вариантите е да се приготви отвара, като 4-5 листа се залеят с 500 гореща вода. След 15 минути напитката се прецежда и от нея се консумират по няколко чаши на ден. Важно условие е приемът да е след храна. Причината е в това, че в дафиновия лист се съдържат вещества, които доказано дразнят лигавицата на стомаха.

Бял равнец
При по-сериозни сраствания билките невинаги помагат.

Щом става дума за заболяване на женската полова система, няма как да пропуснем да споменем и действието на белия равнец. Билката е с доказани ползи по отношение на нормализиране на хормоналния баланс при жената. Конкретно що се касае до ендометриоза, приложението й е свързано с ограничаване на обилното менструално кървене, предизвикано от разрастването на ендометриума.

Трябва да се има предвид, че билката, както и каквото и да било друго средство за лечение не бива да се прилага, ако кървенето се е появило в резултат на спукване на киста. Само лекар обаче може да установи дали това е така.

Листа от малина

При много неразположения, пряко свързани с месечното кървене при жената – гадене, метеоризъм, менструални болки – помагат листата от малина. Именно поради това екстракти от тях намират приложение в редица лекарствени продукти и хранителни добавки.

Полезните вещества, на които се дължи този ефект, са каротеноиди, танини, лимонена киселина, както и витамини и минерали в изобилие.

По отношение конкретно на ендометриоза, приготвени под формата на студена напитка, листата от малина имат следните ползи:

  • тонизират мускулатурата на матката, като по този начин се ограничава в някаква степен разпространението на клетки от лигавицата;
  • ограничават притока на кръв към ендометриозните огнища по време на месечното неразположение;
  • намаляват кръвозагубата по време на менструация.

За да ги прилагате в натурален вид, необходимо е да се снабдите или да изсушите листа от малина. 1 ½ с.л. от тях се заливат с 300 мл гореща вода и се оставят под капак за 3 часа. След прецеждане полученото количество се разделя на 3 приблизително равни части. Те се изпиват на равни интервали през деня.

Както вече стана дума, важно е – какъвто и път да изберете, за да се справите с ендометриозна киста, той да е съобразен с цялостното ви здравословно състояние. От значение са също както размерът на кистата, така и обхватът на енодметриозата. Лечението трябва да отчете всички тези фактори и да се съобрази с тях, а не да търси едностранно отстраняване на шоколадовата киста.

Източници:

https://www.drmalpani.com/articles/chocolate-cyst

http://www.endomarch.org/endometrioma-cyst-or-chocolate-cyst/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *