ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невидима болест: Защо ендометриозата е опасна?

Има болести, които са по-опасни, но малко са еднакво неизследвани и неразбираеми, като ендометриозата


Нека се опитаме да разберем причините и последствията от това „невидимо“ заболяване – ендометриозата.

Ендометриозата засяга 190 милиона пациентки в света, въпреки че реалната цифра е по-висока. Предполага се, че всяка десета жена има ендометриоза, но отнема средно 7-12 години, за да се открие, казва професор д-р Ирина Кузнецова, гинеколог-ендокринолог.

Ендометриозата поразява тялото и душата на жената

Същността на заболяването е, че клетките на ендометриума – тъканта, облицоваща лигавицата на матката – изведнъж започват да се появяват и след това растат на други неподходящи места. Добре известно е, че едометриозата е свързана с хронично възпаление и зависи от нивото на естрогените – основните женски полови хормони. Но причините за болестта, както и механизмите на развитие, все още са напълно неясни.

Ирина Кузнецова

Има две форми на заболяването. При гениталната форма на ендометриоза се появяват огнища на шийката на матката или вътре в този орган. А в екстрагениталната форма „блудният“ ендометриум може да се открие навсякъде: в коремната кухина, върху яйчниците, в белите дробове, дори в очите. Следователно, има много симптоми. Например, ако ендометриозата е ударила конюнктивата на очите, тогава веднъж месечно жената започва да плаче с кървави сълзи, а ако е в областта на следоперативен белег, тогава той започва да кърви със същата честота . С фокус в белите дробове картината на заболяването може дори да прилича на туберкулоза с хемоптиза.

ИНТЕРЕСНО

Учените предполагат, че ендометриозата може да бъде вродено заболяване. Според Международната асоциация по ендометриоза в 21% от случаите се открива при момичета под 15 -годишна възраст. Наличието на такава диагноза при близки роднини увеличава риска от заболяване 3-10 пъти. Но може би самите тъкани на тялото се израждат в ендометриоидни. В края на краищата, макар и много рядко, ендометриозата засяга и мъжете, въпреки че те нямат матка.

На гинеколог или при психиатър?

Симптомите на ендометриозата са много разнообразни. Обикновено те включват:

• колебания в цикъла;
• продължителна (повече от седмица) болезнена и обилна менструация, зацапване в средата на цикъла;
• хронична тазова болка, включително по време на полов акт (диспареуния), както и по време на уриниране и изхождане;
• подуване на корема, гадене;
• повишена умора и психоемоционални разстройства.

Жените с ендометриоза са 153 пъти по-склонни да изпитват хронична умора от други. 55,6% се оплакват от нестабилно настроение и раздразнителност, 12,3% от тревожност, страхове, паник атаки и безсъние. 9,3% декларират, че страдат и от депресия.

Безплодие се открива при 40% от жените с тази диагноза. Освен това, тежестта на заболяването няма значение. Дори лека ендометриоза може да доведе до безплодие и обратно – при широко разпространен процес жената може да забременее.

Съвет към пациентките: Цикличните симптоми трябва да бъдат аларма, че нещо не е наред. Всички те, като правило, се появяват преди менструация, усилват се по време на менструация и след това отминават.

Болка както обикновено

Жените често смятат болката по време на менструация за нормално явление, което просто трябва да бъде понесено търпеливо. И не само майките и бабите, но дори и гинеколозите понякога мислят по този начин. Междувременно, някои страдащи са принудени да „изтрият“ първите дни от менструацията от живота си, тъй като преживяват единствено с болкоуспокояващи. Много жени се смущават да говорят за симптомите си. Например, намират за неуместно да споделят с гинеколозите за диспареуния (болка по време на полов акт).

Разбира се, редно е да се говори за това – няма нужда да търпите и да страдате

Ако болката в „тези дни“ е много силна, продължава повече от ден и лекарствата не я облекчават или с времето се налагат все повече и повече болкоуспокояващи, или менструацията е изобилна и има други тревожни симптоми, е наложително да се отиде на гинеколог. Ендометриозата увеличава риска от рак на ендометриума и яйчниците.

Редовните посещения при лекаря и обсъждането на възможните симптоми с него, както и воденето на дневник на менструалния цикъл с регистриране на отклонения в благосъстоянието ще помогнат за откриване на болестта. Въпреки че ендометриозата е хронично заболяване, тя подлежи на терапия и колкото по-скоро се открие, толкова по-щадящо може да бъде лечението.

Как се диагностицира ендометриоза?

За диагностициране на ендометриоза се предписва ултразвук, в по -сложни случаи – ЯМР на тазовите органи. Но дори и след това диагнозата остава предположение.

Според клиничните насоки официалната диагноза ендометриоза може да бъде поставена само чрез директна визуализация. С други думи, след диагностична операция (лапароскопия). Но самата операция провокира възпаление, което от своя страна увеличава агресивността на ендометриозата. Колкото повече операции е претърпяла жената, толкова по -голям е шансът за повторение на заболяването, чиято честота може да достигне 55% през първата година след операцията, а след това се увеличава с 10% годишно. Затова сега лекарите по света казват, че операция може да се извърши само веднъж в живота – и то само ако е неизбежна.

Хормоните не са страшни

Алтернатива на диагностичната лапароскопия е хормоналната терапия, която може да бъде предписана емпирично, т.е.без потвърдена диагноза. В случай на болка в таза, чиято причина не е очевидна, лекарят предписва на пациентката хормонално лекарство за три месеца и ако такова лечение има ефект, тогава предполагаемата диагноза ендометриоза може да се счита за доказана.

С навременна диагноза ендометриозата се поддава на консервативна терапия. Използват се хормонални агенти от прогестогенния клас (активното вещество е диеногест) в таблетки, които могат да се приемат само веднъж дневно. Такива лекарства предотвратяват по-нататъшното развитие на едометриоза, блокират размножаването на ендометриалните клетки и премахват болката и възпалението. Лечението е продължително – от шест месеца до 2-3 години. Ако след 2 години лекарствена терапия жената продължава да страда от силна болка, струва си да се помисли за операция. Трябва да се използва и при наличие на ендометриоидни кисти, които могат да бъдат отстранени само хирургично. За предотвратяване на рецидив след операция се предписва и хормонална терапия за шест месеца.

Друго „лечение“ е бременността

Ако това се случи, в женското тяло в продължение на 9 месеца и ако майката кърми, тогава дори по-дълго, цикличните процеси се изключват. Поради това огнищата на ендометриозата избледняват, понякога завинаги. По правило с настъпването на менопаузата проблемът също изчезва.

ВАЖНО

Въпреки че механизмът на ендометриозата не е напълно изяснен, за да се предотврати развитието ѝ, жените трябва преди всичко да избягват абортите и стреса.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *