ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ендометриоза – лечение с народни средства и рецептите на Валентина Травинка

Ендометриоза е състояние, при което клетките на вътрешния слой на стената на матката, излизат извън този слой

ендометриоза
Ендометриоза – лечение с народни средства и рецептите на Валентина Травинка

Какво още трябва да знаете за ендометриозата?

Ендометриумът е вътрешната обвивка и лигавицата на матката. Когато отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се закрепя именно в ендометриума. По време на менструалния цикъл маточната лигавица (ендометриума) се изхвърля. Това обичайно се случва в края на периода.

При ендометриоза разпространението на ендометриалната тъкан е толкова обширно, че може да стигне до плеврата и белия дроб.

Според съвременните медицински статистики, ендометриозата е доста често срещано заболяване сред жените в репродуктивна възраст. Ендометриума, налазващ тялото, като паразит, може да отрови най-добрите години от живота на жената. И един от най-големите проблеми при ендометриозата е възможно безплодие.

Ендометриоза – разпространение

Локализацията на болестта се разграничава като генитална (вътрешно – в матката, на ендометриума, която „расте“ в миометриума) и външна (извън яйчниците, маточните тръби и тазовата перитонеума). Характерни черти на ендометриозата е тенденцията да се разпространява и в околните органи и тъкани.

Ендометриозата има стособността да метастазира. Разпространението на нейните клетки се извършва и чрез кръвоносната или лимфната система.

Най-известните и чести причини за ендометриоза:

– Менструация.
– Хормонални нарушения.
– Генетично предразположение.
– Нарушение на имунитета.
– Ендометриума метаплазия – това е превръщане на една тъкан в друга.

Факторите, които могат да предизвикат появата на ендометриоза:

– История на абортите,
– Въздействието на околната среда /жените в градовете боледуват по-често, отколкото онези, които живеят в селата/,
– Недостиг на желязо в организма,
– Операция на органите на малкия таз,
– Излишни килограми,
– Тазова възпалителна болест,
– Носенето на вътрематочно устройство,
– Нарушена чернодробна функция и т.н.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Заболяването, до определена степен, може да мине без симптоми. Когато се достигне определен растеж на тъканите, ендометриозата може да се прояви чрез болка в таза. Това е постоянна болка или тежест в корема, която е възможно да изчезне преди и след менструация, сексуални действия, при уриниране или дефекация, по време на тренировка.

Това заболяване няма ясно изразени симптоми. Има моменти, обаче в които дамите трябва да са нащрек.

– Кървенето може да бъде тъмно, или с променлив цвят, по-често ръждивокафяво и да се появи 3 – 7 дни преди менструацията, както и да продължи след това.
– Кървене може да се появи и след полов акт.
– Менструалният цикъл е по-траен и изобилен.
– Може да има кървене между менструалните периоди. Заради това се появяват симптомите на хронична загуба на кръв: умора, слабост, сънливост и бледа кожа. Не е чудно, че анемията и ендометриозата вървят ръка за ръка.
– Болка – чест спътник заболяването. Интензивността на болката може да варира от лека до силна болка. Локализация на болката не се наблюдава. Най-често се появява болка в долната част на корема, но може да има и в областта на ануса, слабините, или дори краката. По принцип, има болки в началото на менструацията и веднага след края на цикъла. Болката отслабва малко, когато спре кървенето.

Валентина Травинка

Билково лечение и овладяване на неприятните симптоми при ендометриоза

Предлагаме ви няколко рецепти от книгата на Валентина Травинка:

Лечение с невен

При ендометриоза невенът е една почти задължителна билка. Ползва се за пиене, като чай, за обливване и като съдържание на дамския душ. Както и за лечение с тампони, натопени в силен извлек на невен.

Чаят се прави като се залее една супена лъжица сух цвят от невен с 500-600 мл. вряла вода. Остава се да престои 20-на минути. Прецежда се и се пие на два пъти преди хранене. За по-силен извлек се слагат 2 или 3 супени лъжици билка в същото количество вода.

Тампон с алое, мед и прополис

Вземете алое, изстискайте сока и размачкайте листото, така че да се получи количество около 2 супени лъжици. Добавете 1 чаена лъжица мед и няколко зърна прополис. Всичко се разбърква добре, намазва се върху тампон и се слага във влагалището. Стои един час. Ако не се усеща парене, може да се остави и за цяла нощ. излишната смес се съхранява в хладилник.

Тампони с гъша мас

Може да се правят и тампони с чиста гъша мас, ако имате на разположение. В разтопената мас се добавя невен, напоява се тампона и се слага във влагалището.

Лечение с глина

И една от любимите рецепти на Валентина Травинка. В продължение на 21 дни се правят компреси с глина. Медицинска глина се закупува от аптеките и се разбърква с вода. Количеството глина трябва да е толкова, че да е достатъчно да намажете долната част на корема. Стои се толкова, колкото е необходими, за да се втвърди глината.

Източник: nashezdorovie.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *