Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-безопасните и нежни билки при бременност

По време на бременност и кърмене само най-безопасните и нежни билкови лекове – предимно плодове и цветове – се препоръчват за употреба.

Шипка

Масло от шипка

Rosa canina

Предпазва от появата на стрии. Маслото от шипка придобива все по-голяма популярност като средство против стрии – включително такива, появили се вследствие на бременност. Билката е с високо съдържание на противовъзпалителни съединения, включително витамини А и С и незаменими мастни киселини – всички те са изключително важни за здравето на кожата. И макар ефикасността на маслото да не е научно доказана, репутацията му говори сама за себе си.

Дозировка – Потърсете в аптеките масло от обикновена шипка и втривайте в областта на корема 2 пъти дневно.

Джинджифил

Zingiber officinale

Облекчава сутрешното гадене. По разбираеми причини много бременни отказват да приемат лекарства за облекчаване на сутрешното гадене и повръщане, затова е добре да се знае, че джинджифилът, който от хиляди години се употребява с лечебна цел, е както безопасен, така и ефикасен за ползване в това състояние. В многобройни клинични проучвания той е показал изключително добри резултати. Много рядко причинява вторични, предвидими странични ефекти, но резултатите от научните изследвания сочат, че няма никакво отрицателно въздействие върху здравето на бебето.

Дозировка – За лекуване на сутрешно гадене при клиничните изследвания са използвани количества от 1-2 г джинджифил под формата на таблетки или капсули, разделени на дози за целия ден. Чаят, приготвен от пресен или стрит на прах джинджифил, също е ефикасен, но има голяма вероятност количеството на химичните съставки в него да варират, затова ако няма ефект от домашно приготвения чай, потърсете готови продукти в аптеките.

Хамамелис

Hamamelis virginiana

Облекчава хемороиди и разширени вени. Дейността на червата може да стане по-нередовна по време на бременност, което е още една последица от хормоналните промени, настъпващи в организма. Освен че е много неприятен, запекът понякога води до хемороиди, които представляват разширения на вените в долната част на дебелото черво (ректума) и ануса. Подути, сърбящи и болезнени разширени вени могат да се появят и по краката и около гениталиите. Локалното приложение на хамаме-лис облекчава болката и сърбежа при разширени вени и спира кървенето при хемороидите.

Дозировка – Веднъж дневно мажете засегнатия участък с крем или тинктура от хамамелис. За да има видими резултати, употребата му трябва да продължи поне 3 седмици.

Невен

Calendula officinalis

Универсално средство. Невенът има много приложения по време на бременност. Ако страдате от кървящи венци, направете силна запарка от цветовете му и я използвайте за изплакване на устата. Кремът или маслената настойка от невен се прилагат при болезнени хемороиди и разширени вени, както и за облекчаване на болката при рагади на зърната. Лечителите и акушерките дори използват тинктурата за заздравяване на вагинални разкъсвания след раждане и белези след цезарово сечение.

Дозировка – При хемороиди, разширени вени и разранени зърна мажете засегнатите участъци 3 пъти дневно с крем или маслена настойка от невен; ако кърмите, маслената настойка се препоръчва за употреба при рагади на зърната, защото в малки количества е безвредна за бебето. При кървящи венци направете силна запарка от сушен невен и използвайте за изплакване на устата след измиване на зъбите. Не се препоръчва употребата на тинктура от невен върху хирургични рани или вагинални разкъсвания без консултация с лекуващия лекар или акушерка, тъй като е много важно раната да е почистена и да не е инфектирана преди приложението на билката. Тъкани, третирани с невен, зарастват изключително бързо, затова е важно раната да е дезинфекцирана добре.

Листа от малина

Rubus idaeus

Подготвят матката за раждането. Проведените лабораторни проучвания потвърждават традиционното приложение на малиновите листа, които се прилагат за подготовка на тялото за предстоящото раждане, и разкриват благотворното въздействие на билката върху матката на бременната жена. Макар че са необходими още тестове, в едно неголямо изследване австралийски учени установяват, че малиновите листа помагат за скъсяване на времето за раждане и намаляват вероятността от преждевременно раждане или пренос ване. Резултатите от проучването сочат, че има голяма вероятност малиновите листа да понижават риска от раждане с форцепс и вакуум или цезарово сечение. В друго изследване 192 жени с нискорискова бременност били разделени на две групи, в които след 32-ата седмица на бременността бил назначен прием съответно на малинови листа и плацебо. При жените, приемали малинови листа, вторият етап от раждането бил с 10 минути по-къс, а ражданията с форцепс били изключително малко. В това проучване използваната доза била 1,2 г, приемана 2 пъти дневно, която е само 10% от количеството, препоръчвано от лечителите.

Дозировка – Накиснете 4-8 г сушени малинови листа във вряла вода; пийте по 3 чаши дневно от началото на 32-ата седмица на бременността. Ако ползвате готови таблетки или капсули, спазвайте указанията в листовката, като дозите трябва да се равняват на 4-8 г 3 пъти дневно.

Как китайската медицина помага при седалищно предлежание на бебето?

Към края на бременността повечето бебета застават в главично предлежание, т. е. с главата надолу. Терминът „седалищно предлежание“ се използва, за да се опише позицията на бебета, които не са в стандартното положение и поради тази причина са застрашени от усложнения по време на раждането. Ако бебето е в седалищно предлежание, лекарят вероятно ще предложи да го обърне ръчно и да го нагласи в по-подходяща позиция – процедурата е безопасна и ефективна.

Китайската медицина, от друга страна, предлага алтернативно решение на този проблем. Методът е следния: на определено място на малкия пръст на крака специалист по акупунктура поставя игла, като в същото време запалва обикновен пелин (Artemisia vulgaris) в близост до мястото. И макар тази процедура, наричана моксибустия, да изглежда странна за тези, които не са ходили на акупунктура, проучванията, проведени в Азия и Европа, потвърждават ефикасността й при обръщането на бебетата. В едно проучване, проведено в Япония, се оказало, че 92,5% от бебетата, чиито майки се подложили на акупунктура и моксибустия, се обърнали в главично предлежание, а при майки, които не се подложили на тази процедура, процентът бил 73,7%. При друго проучване учените изследвали реакциите на неродените бебета спрямо тази процедура и се оказало, че тя не предизвиква ембрионален стрес.

ВНИМАНИЕ!

Самолечението с билки е подходящо единствено за жени, чиято бременност се определя като нискорискова. Употребата на билки по време на бременност или кърмене, включително билките на тези страници, е желателно да се провежда под лекарско наблюдение. Потърсете незабавна медицинска помощ дори при най-незначителните проблеми по време на бременност или ако сте разтревожени за здравето и състоянието на бебето. Винаги информирайте лекуващия лекар или акушерка за билковите средства, които приемате.

Джинджифилът понякога предизвиква вторични, предвидими симптоми като сърцебиене и стомашно-чревни смущения. Ако забележите такива признаци, преустановете приема на билката или започнете да я употребявате под друга форма.

Джинджифилът влияе върху съсирването на кръвта и не е препоръчително да се приема едновременно с антикоагуланти или антитромбоцитни средства. Жени, предразположени към кръвоизливи, не бива да приемат джинджифил в дози, по-големи от използваните в готварството.

Не е препоръчителна употребата на джинджифил 2 седмици преди операция. По съвет на лекуващия лекар може да се приеме еднократна доза джинджифил преди интервенцията за намаляване на следоперативното гадене.

Локалното приложение на дадена билка може да предизвика реакция като дерматит, сърбеж или парещо усещане, затова е препоръчително да се проведе тест за чувствителност 24 часа преди приложение на билката. Прекратете употребата, ако се появят нежелани реакции. Бъдете особено внимателни с невена, ако сте алергични към представители на сем. Сложноцветни (например маргаритки и ехинацея).

Малиновите листа, подобно на джинджифила, се използвали в миналото за лекуване на сутрешно гадене. Не е препоръчително обаче да ги употребявате през първия триместър от бременността, освен ако не е по лекарско предписание.

Малиновите листа намаляват усвояването на минерали като калций и желязо, затова дозите трябва да се приемат с 2 часа разлика.

Освен в случаите, когато е по лекарско предписание, употребата на малинови листа не се препоръчва при бременни жени, страдащи от запек, пептична язва или друго възпалително заболяване на храносмилателната система.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *