ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Контактна екзема (контактен дерматит)

Оплаквания

Зачервени, подути места по кожата; обикнове­но свързани със сърбеж и образуване на мехур­чета.

В по-късното развитие на заболяването мехур­четата могат да се пукнат, изпускат течност и се образуват корички. Когато възпалението стихне, кожата се залющва. При хроничните случаи роговият слой на кожата се удебелява. Контактните екземи могат да се появят навсякъде по тялото. Често те се класифицират по мястото, където се появяват, например екзема на ръката, екзема на подбедрицата и т.н. От първото контактно място екземата може да се разпространи и по други части на тялото.

Причини

  • директен контакт с Вещество, което дразни или уврежда кожата. Силно дразнещите препа­рати като киселини, основи или фенол причи­няват видими изменения на кожата само в рамките на няколко минути. При по-слабо дразнещите вещества могат да изминат дни, докато се появят очевидни изменения на кожа­та
  • алергични реакции, при които между първия контакт и следващия контакт, предизвикващ екземата, могат да изминат от няколко дни до няколко години. Може да се случи така, че Внезапно човек да реагира алергично на някак­ва субстанция, която преди това е понасял го­дини наред безпроблемно.

Откриването на причините се усложнява и от това, че понякога контактните екземи възник­ват във взаимодействието между дразнещи ко­жата или алергизиращи вещества със слънчева­та светлина (фототоксична или фотоалергична контактна екзема). Обикновено възникване­то на някаква алергия предпоставя и психическа готовност за това.

Място и причина за възникването на контактни екземи

Окосмената част на главата: Всички козме­тични средства, включително боя за коса и препарати за поддържане на косата. Тъй като кожата на главата е особено устойчива срещу алергизиращи вещества, често въздей­ствията им се проявяват по съседните кожни участъци (клепачите на очите, ушите, тила, лицето) и по ръцете.

Клепачи: Всички вещества, попадащи върху окосмената част на главата, лицето и ръцете, особено лакът за нокти. Освен това газооб­разни вещества като парфюм, спрей за нос, спрей против насекоми Почистващи сред­ства, политура за мебели, растителни масла, предмети от дървесина, изкуствени смоли, почистващи средства за контактни лещи. Чело: Кордели на шапки (причинителите са хромат и веществата, с които се обработват шапките, например дафиново масло, синте­тични вещества).

Лице: Всички видове козметични средства, прилагани на лицето или в близост до лицето. ОсВен това всички вещества, които попадат на лицето чрез ръцете или от въздуха.

Между веждите, зад ушните миди: Рамки на очила (причината е кобалтът), апаратчета за глухи.

Ушни висулки: Обици, особено модерните ук­рашения от никел.

Нос: Мехлеми и капки за нос, спрейове, парфю­ми, ментолови носни кърпички.

Устни, устна кухина: Пасти за зъби, води за ус­та, цитрусови плодове, хранителни продукти с консервиращи вещества и синтетични оцве­тители, червила, мехлеми за устни, краищата на цигари и пури, цигарета.

Тил, врат: Всякакви видове яки, парфюми, лак за нокти, козметика, бои за дрехи (особено черното облекло), вълнени и копринени плато­ве, украшения.

Подмишници: Дезодоранти и средства про­тив изпотяване, депилатори, пластове за попиване на потта в облеклото (обикновено са пришити незабележимо), бои за дрехи, пар­фюми.

Ръце, китки, подлакътница: Препарати за из­миване, изпиране и почистване, хромати (ци­мент), никел (модни украшения).

Длани: Материята или боята на волана.

Горна страна на пръстите: Гумени ръкавици. Показалец: Рамки за очила, пособия за писане, свещички, поставяни с пръстите в ануса, на­мазани мехлеми, луковици на растения, чесън, домати, моркови, и огромно количество дру­ги вещества, използвани на работа или в сво бодното време.

Горната част на тялото: Дрехи, препарати за баня, сапуни, средства за масаж, съдържание­то на джобовете, метали в или върху дрехи, които не са в непосредствен контакт с ко­жата.

Външни полови органи: Всички материали и ве­щества за предпазване от забременяване, средства за интимна хигиена, парфюми, медикаменти.

Корем: Копчета, нитове на панталони. Седалищни части: Капаци на тоалетни, калъф­ки на възглавнички, подложки.

Анус: Свещички и мехлеми против хемороиди, нещо, което е изядено или изпито, пургативни (разхлабващи) средства.

Бедра: Жартиери, съдържание на джобовете, недобре изплакнато бельо и вътрешната част на облеклото на бедрата.

Крака: Материята и боята на чорапите, лече­ние на язви на подбедрицата, естери от маз­нина на вълна.

Стъпала: Материалът, от който са направе­ни обувките (кожа, щавена с хром, изкустВени материали, лепила), бои за обувки, антигъбични средства, медикаменти против изпотява­не, дезинфектиращи средства (формалдехид).

Puck от заболяване

Противно на често изразяваното становище, че броят на екземоподобните кожни заболява­ния силно нараства, годишно броят на диагнос­тицираните от лекари екземи при възрастните в Германия остава относително постоянен от началото на 80-те години: около 16 милиона, от тях 40% при мъжете и 60% при жените.

Рискът от заболяване нараства:

  • при лица, които на базата на наследствена предразположеност бързо реагират алергично
  • при групи лица, които са в постоянен контакт с алергизиращи вещества, например строите­ли, фризьори и др.

През последните години силно се увеличи броят на кожните заболявания, които осигурителни­те служби признават за професионално причи­нени. Според статистиката в Австрия разме­рът на полагащите се в тази връзка осигуровки от 1978 година е нараснал повече от двукратно.

Възможни последици и усложнения

При продължително въздействие на пряко ув­реждащата или алергизираща субстанция екзе­мата може да се разпростре върху цялото тяло. Докато кожните изменения са налице и непо­средствено след излекуването, цялата кожа е силно чувствителна спрямо всякакви вещества. Върху кожа, засегната от екзема, допълнително могат да се разпространят бактериални или гъбични инфекции. Екземите не са заразни.

Профилактика

Тя е възможна, ако се знае каква субстанция при­чинява контактната екзема. В такъв случай следва да се избягва всякакъв контакт с кожата. Да не се чисти с голи ръце. За тази цел да се сла­гат PVC-ръкавици, а под тях памучни ръкавици. Гумените ръкавици също така могат да предиз­викат екзема.

Нужда от лекарска помощ

При поява на оплаквания.

Самолечение

При внезапна поява на контактна екзема място­то трябва доста минути да се изплаква с вода. След това да се покрие със стерилна превръзка. Да не се слага нито пудра, нито масло, нито олио, нито каквото и да било друго „домашно средство“.

По принцип следва да се избягва всякакъв кон­такт с дразнещи или алергизиращи вещества. Това може да се окаже трудно, особено по отно­шение на готовата козметиката. Напро­тив, при козметични средства, които сами сте си приготвили ще знаете какво съдържат те. При екзема на ръката за измиване да се използ­ват меки сапуни или почистващи млека. След измиване ръцете винаги добре да се подсушават и многократно през деня да се намазват с непарфюмирани кремове. При всякакви дейности за почистване да се слагат памучни ръкавици и вър­ху тях PVC-ръкавици.

Лечение

Контактният дерматит може да наподобява други кожни заболявания (напр. гъбични заболя­вания). Ето защо преди всяко лечение трябва внимателно да се постави диагнозата. Докато не се изключи предизвикващата причина, лечени­ето може да е неефикасно или заболяването да се появи отново. Откриването на веществото-причинител може да бъде много трудно За тази цел е необходим обстоен разговор за професията, хобитата, домакинските занима­ния, ваканционните привички, облеклото, из­ползваните лекарства и козметика. Специални­те тестове с пластири, чрез които се търси причинителя на екземите, се провеждат едва след острата фаза на болестта. Острата контактна екзема се третира с кортизоносъдържащи медикаменти за втрива­не. Обикновено те не бива да се използват пове­че от три седмици поради възможните стра­нични въздействия. Срещу силния сърбеж помага приемането на лекарства, съдържащи антихистамини. В повечето случаи те действат облекчаващо и успокояващо. При масивна изразеност на екзема­та кортизонът се прелива директно в кръвта.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *