Лекувайте се с вода вместо с лекарства

Водата стои в основата на лечебните природни сили. Ако на Земята нямаше вода, нямаше да има растения, животни, изобщо – живот, казват природните лечители. Затова и водолечението е важна част от нетрадиционната медицина.

Първите „информации“ за водолечение се срещат още в индуски папируси от 1500 години преди новата ера. Хипократ, Авицена и дори математикът Питагор са казвали, че е по-добре човек да се лекува с вода вместо с лекарства.

В Древен Рим това било постановено и широко използвано – обществените бани са носели наз­ванието „балниум“, от което всъщност произ­лиза и съвременната „балнеология“.

Известният лечител Себастиан Кнейп, живял през XIX в. в Бавария, е описал в кни­гата си „Моето водолечение“ 35-годишния си опит от използването на водата при ле­чение на различни заболявания. Според него хладката вода закалява и лекува, а който разбира действието на водата и умее да я използва в различните й форми, притежава скъпоценно целебно средство.

Три основни свойства

Водата, според Кнейп, притежава три основни свойства – да разтваря, да отмива (отстранява) и укрепва, които й помагат да лекува дори неизлечими заболявания. „Слабите, хората с малокръвие, нервни, сърдечносъдови и бъбречни заболявания представляват голям процент от болните хора по света. Напълно здравите пък са голямо изключение“, написал Кнейп през XIX в. Днес забързаният ни начин на живот, изпълнен с много стрес и нерви, ни прави по-податливи към заболяванията, дори към промените във времето. Затова сред най-честите оплаквания са пробле­мите с щитовидната жлеза, дихателната система, сину­зит. Къпането с хладка вода, обливанията и обтриванията укрепват организма, пише още Кнейп. Според него водните процедури лекуват не само болния орган (глава, крак, ръка), но и цялото тяло.

Показания: при болести на  сърдечно-съдовата система; неврастения, преумора, безсъние; хемороиди, простатит, бъбречни заболявания; заболявания на щитовидната жлеза; затлъстяване; радикулити, полиартрита, подагра; гастрити и запек; бронxuт, бронхиална астма, емфизем на белите дробове; при лечение на кожата и на подкожната тъкан; При травми и хронични интоксикации.

Противопоказания: при остри възпалителни процеси или по време на обостряния на хронични болести (остър инфаркт на миокарда, рецидивираща тромбоза, висока степен на хипертония, стенокардия, сърдечна недостатъч­ност, нарушение на ритъма на сърцето, болести на кръвта); при злокачествени новообразувания; при някои доброкачест­вени новообразувания; при заболявания, придружени от кръвоизливи; тежка атеросклероза, инфекциозни заболявания; прогресираща глаукома; през втората половина на бременността; при индивидуална непоносимост.

Водолечението е прекрасно средство за борба: с хремата.

Препоръчват се общи бани, в които са добавени бил­кови запарки или етерични масла.

По време на проце­дурата съдържащите се в тях активни вещества проникват в дихателните пътища, въздействат на вегетативната нервна система и предизвикват видимо подобрение на състоянието. Ако болният се чувства много слаб, добре е да се правят вани на краката с посте­пенно повишаване на температурата на водата. Помагат също баните до кръста и обтриванията.

 

 

Воден свят

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *