Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли Омикрон да причини проблеми със слуха?

Омикрон може да причини възпаление в слуховите канали, загуба на слуха, звънене в ушите и замайване

проблеми със слуха
Проблемите със слуха отдавна са свързани с COVID-19, и по-специално с щама Омикрон. Това съобщава сайтът ura.ru, цитирайки к.м.н. Владимир Зайцев, отоларинголог. Според него пациентите с този щам на коронавирусa изпитват симптоми, които не са били наблюдавани преди.

Владимир Зайцев

Какви нови оплаквания се появиха при пациенти с Омикрон?

Според Зайцев новия щам на коронавируса преминава през назофаринкса в слуховите тръби и пациентите са в състояние на ступор.

„Това не е точно загуба на слуха, но е нещо като все едно да си сложиш шлем или каска, или да си запушиш ушите с ръце и да чуваш глас, който кънти някъде вътре в главата. Това е възпаление на слуховите тръби, на Евстахиевите тръби. Ново оплакване е и нещо, което не беше срещано преди, при другите щамове“, отбелязва експертът.

Лекарят каза, че първите, които са се оплакали от проблеми със слуха, са лекари, които са се разболели от Омикрон.

„Всеки, който работи в „червената зона“ и е в контакт с пациенти, се оплаква от запушване на ушите, чувство на ступор, усещане за вакуум, сякаш течност се стича някъде вътре в ухото“, обясни Зайцев.

Как лекарите обясняват новия симптом на щама Омикрон?

„Омикрон“ може да засегне Евстахиевата тръба (каналът, свързващ кухината на средното ухо с назофаринкса), каза отоларингологът Иван Лесков за ura.ru. Според него вирусът може да доведе до постоянно или временно запушване на евстахиевата тръба, натрупване на течност в кухината на средното ухо и в резултат на това до кондуктивна загуба на слуха.

„Тоест, нервът е непокътнат, но не всичко е наред с ушите. Това състояние е или като в самолет по време на излитане, кацане, или както когато току-що ушите са били запушени с ръка. Изключително неприятно е, но е обратимо“, подчерта докторът.

Преди това COVID-19 причинявал ли е проблеми със слуха?

Да, макар и не в такъв мащаб. През декември 2021 г. учени от Станфордския университет обявиха способността на коронавируса да заразява вътрешното ухо. В началото на пандемията лекарите се бореха с по-сериозните последици от заболяването и не обръщаха особено внимание на загубата на слуха и замайването, казаха експерти.

Учените препоръчват на всеки, който е диагностициран с COVID-19, да се подложи на слухов тест. Те също така вярват, че инфекцията навлиза в ухото през носа.

Особености на проблемите със слуха след прекаран ковид

болка в ухото-ковид

Шумът в ушите е състояние, което засяга почти седемнадесет процента от всички възрастни. Повечето хора с диагноза тинитус страдат от загуба на слуха, което показва, че има тясна връзка между двете. Изследванията посочват, че шумът в ушите е един от най-честите симптоми на продължителен COVID-19, който може да не отшуми месеци след инфекцията.

Психологически или емоционални тригери, особено фактори като лошо качество на съня, самота, депресия и тревожност, се влошиха по време на пандемията. Тези фактори също могат да играят критична роля за влошаване на шума в ушите. Някои проучвания показват, че симптомите на пациенти със съществуващ шум в ушите са се влошили по време на пандемията, независимо от техния ковид-статус.

Загуба на слуха и световъртеж

Загуба на слуха или затруднения в начина, по който човек чува, са докладвани от широка група хора, в резултат на прекаран COVID-19. Има множество съобщения и за случаи на внезапна загуба на слуха на едното ухо, често придружена от шум в ушите.

Всяка година непредвидена загуба на слуха се случва при около 20 души на всеки 100 000. Състоянието се лекува със стероиди за намаляване на отока и възпалението във вътрешното ухо. Но лечението има тенденция да работи само ако се започне веднага след настъпване на загубата на слуха.

Вътрешното ухо е отговорно както за баланса, така и за слуха. Ако нервите и тъканите в тази част на ухото са увредени, това може да причини световъртеж и проблеми със слуха. Също така, антителата, произвеждани от тялото, атакуват антигена (вирусът COVID присъства главно в областта на УНГ) и от своя страна могат да увредят кохлеарния нерв.

Световъртеж

Друг симптом на COVID-19, който често се съобщава, е виене на свят. Може да бъде доста трудно да се разграничи това от ротационния световъртеж, което е характерно за увреждане на балансовата система във вътрешното ухо. Въпреки това, най-добрата оценка е, че ротационен световъртеж се случва в около 11% от случаите на COVID-19. Човек може да почувства, че губи равновесие, че все едно се върти и да изпитва нужда да повръща, или да се появи остро гадене. Замайване и световъртеж също могат да се усетят, ако има възпаление на вестибуларния нерв, който е отговорен за изпращането на информация до мозъка за координацията и баланса.

Долен ред

Тъй като познанията за аудио-вестибуларната система продължават да се развиват заедно с разбирането за COVID-19, способността да се лекуват тези симптоми ще придобие по-дълбоко сцепление през следващите години. Докато продължаваме да живеем с този вирус, ще можем по-добре да смекчим негативните последици, като загуба на слуха.

Ако има внезапно усложнение, свързано със слуха, е важно тя да бъде оценена правилно – и най-вече бързо – защото има прозорец за потенциално подобряване.

Източник: indiatimes.com, scopeblog.stanford.edu, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *