БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо не трябва да държите икона в портфейла си?

Много хора поставят икона в портфейла си, в колата, както и на други различни от дома и църквата места

икона
Икона в портмонето? По-добре не!

Не противоречи ли поставянето на икона там, където държим парите и снимки на децата на православните канони, и не осквернява това самото свято изображение?

Къде трябва да стоят иконите?

Икона в портфейла не е нещо необичайно. Много хора я носят като талисман и вярват, че лицето на светеца със сигурност ще ги защити. Други пък слагат икони в колата, носят лицата на светците в джобовете си за късмет и така нататък. Не е ли това грешка и незачитане на светеца?

Иконите се слагат предимно в църковни храмове и трябва да бъдат третирани по съответния начин. Учението на църквата за почитането на иконите казва, че с тяхна помощ, изобразените върху тях светии стават обект на нашето съзерцание, което ни подтиква да ги помним и почитаме.

Става дума за това, че иконата трябва да стои на видно място, за да можем да я видим, да се обърнем към нея и да се помолим

Иконата, която се носи в портфейл или чанта, не получава подходящото уважение и зачитане. Колко често се молите пред иконата, която се намира във вашия портфейл?

Купувайки икони, кръстове, амулети и други свещени предмети, ние вярваме, че те трябва да ни предпазят от злото. Но не тези неща ни защитават, а Бог. Най-важното е искреността на вярата, молитвата и уважението към святите неща. А носенето и поставянето на икони на неподходящи места граничи с окултизъм. Да си мислим, че иконата в портфейла трябва да ни помага автоматично, е заблуда.

Ако човек се отнася към светията благоговейно, той няма да си позволи да носи иконата му в портфейла си

В края на краищата, това не е подходящото място за лицето на светеца. Съжителството на иконите с пари, кредитни карти и други светски неща е неподходящо. По същата причина не може да се окачи икона в колата.

Свещениците казват, че иконата не трябва да влиза в контакт с ежедневните неща. Не знаете къде са били парите преди това, чие притежание са били и т.н.

Много хора дори поставят портмонето си в задния джоб… Случва се, ако иконата е в чантата, да посети тоалетна. Да седнем на нея, без да искаме или нарочно. И още много такива малки неща, за които повечето от нас не се замислят…

Но най-важното не е дори това, а нашето отношение към образа на светеца. Отговорете си на въпроса: защо носите икона с вас? Ако наистина е заради Божията любов, както и за да се помолите в труден момент пред лицето на светеца, е добре. Въпреки че в този случай е по-добре да не се съхранява иконата в портфейла, а в джобче близо до гърдите, където ще лежи само изображението на светия човек.

Ако носите икона само за късмет, то това е съвсем различен въпрос

Това е превръщането на иконата в езически символ. Над това трябва да мислите внимателно и да се осъзнаете. Във всеки случай най-добре е да поставите икона у дома и да се молите пред нея не само в трудни моменти, но и винаги когато любовта към Бога извира от сърцето ви.

Къде тогава трябва да се поставят иконите?

Поставете икона на място, което ще засвидетелствува уважение към светия лик

Няма строги правила, но трябва да се следват някои съвети. Правилното място ще ви каже здравия разум. Можете да поставите иконите в хола, в детската стая, в кухнята и дори в спалнята. Ясно е, че в банята, те ще бъдат неподходящи.

Не поставяйте икони в близост до телевизора и друго подобно оборудване. Молитвата изисква пълна концентрация и техниката неволно ни разсейване. По-добре е да изберете място, отдалечено от разсейването. Не е необходимо да правите цял ъгъл с икони и да се опитвате да поставите там колкото се може повече лица на светии. Един образ е достатъчен за молитва, стига да е от сърце.

Разбира се, това е неписано правило, но много духовници ще ви дадат почти същите напътствия. Въпреки това, няма строга забрана. Ако иконата, която носите със себе си, е нещо специално за вас и ви е по-лесно, когато е до вас, то тогава нека да остане. Ако в сърцето ви има истинска вяра в Господа, без суеверие и окултни закитания.

Защото, иконите трябва да бъдат третирани с уважение и почит.

Източник: www.pravmir.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *