Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли полезното да се окаже вредно – част 1

Спортуваме всеки ден, в края на седмицата дълго си отспиваме, гълтаме много витамини… Защо­то сме чули, че който се придър­жа стриктно към тези съвети, е бодър и във форма. Но това, за съжаление, невинаги е вярно. Да проверим най-честите заблуди и какво наистина е здравословно!

Естествено е, че е по-добре да се предпазим от едно заболяване, отколкото да се лекуваме после от него. Може би точно затова мнозина от нас се опитват да живеят здравослов­но. Но дали не прекаляваме понякога? Храбро се лишаваме от всеки залък бял хляб, защото пълнозърнестият съдържа повече фибри. Само че напразно се престараваме – прекалено многото фибри също могат да ни навредят. Ясно е, че човек има нужда от движение – но все пак с мярка! Не е необходимо да ви гризе чувство на вина, ако изклинчите веднъж от фитнеса. Иначе новините са добри: здравословният начин на живот може да бъде доста по-приятен, отколкото си мислим, ако не прекаляваме. Предлагаме ви един списък с типични примери от ежедневието.

Взимаме таблетки с витамини всеки ден

Какви са рисковете – когато непре­къснато гълтаме хапчета с много от прехвалените антиоксиданти – бетакаротин, витамин С и Е, вредата може да се окаже по-голяма от ползата. Изследвания доказ­ват, че изкуствените витамини не могат да предотвратят нито рак, нито инфаркт, нито инсулт. Има дори съмнения, че спортисти, приемали допълнителни дози витамин С или Е, са с повишен риск от диабет.

Как да постъпим – плодовете И зелен­чуците са прекрасен източник на витамини и други важни вещества. Специалистите препоръчват да се консумират по 650 г дневно. При това количество не може да се стигне до предозиране. Допълнително се предписват витамини най-вече на бре­менни (фолиева киселина), на вегетарианци (витамин В12) или на хора, които рядко се излагат на слънце (витамин D). За тях хапчетата наистина са полезни.

Внимаваме да не натоварваме гърба си

Какви са рисковете – когато чувст­ваме стягане, напрежение (най-честите причини за оплаквания), положение­то се влошава, ако не се раздвижваме. Вдървената поза на човек, който си щади гърба, води до едностранно натоварване, мускулен дисбаланс и намаляване на мускулната маса, което пък причинява други увреждания.

Как да постъпим – Трябва да сме активни, дори да ни боли гърбът. Ако нямаме някакви неврологични пробле­ми, например изтръпване в краката, се препоръчва дори при болки след няколко дни почивка да се качим пак на коле­лото, да се разхождаме или да плуваме. Важното е да започнем с по-ниско темпо и не много продължителни тренировки и да избягваме резки движения.

Пием твърде често плодови сокове заради витамините

Какви са рисковете – от плодовите сокове в по-големи количества се пълнее. Наред с витамините те съдържат много захар и съответно доста калории – напри­мер в 200 мл ябълков сок има 100 кал. Постоянното приемане на захар може да намали действието на хормона инсулин, важен за обмяната на веществата. Така също се качват килограми.

Как да постъпим – по-добре е да приемаме витамини под формата на зеленчуци и салати три пъти дневно. Плодовите сокове два пъти на ден са напълно достатъчни. Най-добре да се пият по време на ядене, по-полезно е за нивото на инсулина.

Избягваме да се показваме на слънце

Какви са рисковете – хайде да не прекаляваме със страха от рак на кожата. Ако непрекъснато се крием от слънцето, организмът ни няма да може да произ­вежда витамин D, тъй като това става само ако достатъчно ултравиолетови лъчи достигнат до кожата ни. Този витамин предпазва костите ни от остеопороза, пази ни от сърдечен инфаркт, мозъчен удар, диабет и повечето видове рак.

Как да постъпим – краткият „флирт“ със слънцето ще поддържа едно здраво- словно ниво на витамин D в организма ни. Не бива повече от два пъти седмично, и то от 10 до 20 минути, да излагаме ли­цето и ръцете си на слънце без защитни кремове. Колкото по-светла е кожата и колкото слънцето е по-високо, толкова по-кратко трябва да се оставяме на лъ­чите му. Важно е да не изгаряме, а ако искаме да стоим по-дълго на плажа през лятото, трябва да ползваме кремове с висок фактор за предпазване от ултра­виолетовите лъчи.

Носим само ниски обувки с ортопедични стелки

Какви са рисковете – така правим стъ­палата мързеливи. Отслабват мускулите и връзките и стъпалото става по-широко.

Как трябва да постъпим – по-добре е да сменяме обувките и стелките всеки ден. Като носим различни видове – ниски, на по-висок ток (но над 4,5 см не е здравословно), сандали, тренираме всичките 20 мускула, 33 стави и 107 сухожилия и връзки на стъпалото. Препоръчва се и редовно да тичаме боси.

Ядем соя всеки ден

Какви са рисковете – смята се, че от соята не се пълнее и дори предпазва от рак на гърдата. Но тя е опасна за хората с алергия към полени – могат да получат пристъп на сенна хрема или диария. При­чината е, че соята съдържа белтъчини, подобни на полените, и също може да предизвиква алергии. Тъй наречената кръстосана алергия е възможна също при орехи и бобови растения.

Как трябва да постъпим – да ядем соеви продукти по-рядко, а по времето на полените съвсем да ги избягваме. Внимание: добре е да знаем, че в много продукти (сладкиши, салами, хляб) се съдържа и соя.

Спортуваме всеки ден

Какви са рисковете – по този начин не даваме на мускулите си възможност за възстановяване. Няма да постигнем очаквания ефект, тъй като мускули не се трупат при самата тренировка, а в паузата след нея.

Как да постъпим – след тренировка трябва да почиваме 48 часа. Ако искаме непременно да спортуваме всеки ден, то поне да тренираме различни групи мус­кули. За хората, които тичат за здраве, се препоръчват тренировки по 30-45 минути два-три пъти седмично.

 

продължение…

 

 

Топ храни богати на антиоксиданти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *