Начало / Здравословен живот / Любопитно / Внимание: Чернодробната стеатоза преминава в стеатозен хепатит и цироза

20 супер продукта на по-ниска цена!

Внимание: Чернодробната стеатоза преминава в стеатозен хепатит и цироза

Преди 2 седмици при ехографско изследване ми бе установено наличие на чернодробна стеатоза. Аз самият нямам оплаквания, но искам да попитам опасно ли е това и каква диета трябва да спазвам?

Никола Илиев – 56 год, Монтана

Чернодробната стеатоза е често явление. Тя е резултат на метаболитно нарушение, което след отстраняване на причиняващите го фактори по принцип е обратимо. Ако обаче това не стане, стеатозата на черния дроб преминава в стеатозен хепатит , а по-късно – в стеатозна чернодробна цироза. Ето защо е толкова важно нейното своевременно и ефективно лечение. Причините за възникване на чернодробната стеатоза са многобройни : хроничен алкохолизъм, захарна болест, затлъстяване, грешки в храненето –прехранване или хронично белтъчно недохранване,болести на червата, ендокринни нарушения. Много често се наблюдава съчетано действие на няколко фактора, но безспорно ролята на хроничния алкохолизъм е най-голяма.

Диетата трябва да бъде рационална, богата на витамини, хипоенергийна по принцип. Отстраняват се тлъстите храни-мас, лой, масло, сланина, мозък, вътрешности. Използват се масла от растителен произход – слънчогледово, царевично, маслинено. Избягват се захарите и особено концентрираните като захар, мед, различни видове сладкиши. Предпочитат се не сладки плодове и зеленчуци с повече целулоза в тях. Напълно се забранява алкохолът под каквато и да е форма .

За лечение се използват съвременни хепатопротективни средства, чиито вид и доза се определят от лекар.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Оценете статията
Оценка 3.5 от 4 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


Един коментар

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*