Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ниско кръвно – съвети, рецепти за хранене, упражнения

Хората с ниско кръвно налягане живеят по-дълго, но това състояние също е свързано с неприятни оплаквания. Можете да вземете мерки срещу тях. Тук ключова е тренировката на кръвоносните съдове.

Ниско кръвно

 

И вие ли сте от хората, които може би не съвсем несправедливо наричат „сутрешни мърморковци“? Три чаши кафе, в които лъжичката стои изправена, ли са единственият начин да влезете във форма? В такъв случай вероятно страдате от хипотония – медицинското наименование на ниското кръвно налягане. Това състояние се проявява доста осезателно след ставане от сън и превръща програмата за деня в почти непреодолима планина от задачи.

Досадно, но безопасно

Рано сутрин се чувствате умоени и замаяни въпреки осемте часа сън. Трудно се концентрирате, отпуснати сте и понякога страдате от шум в ушите. Бързото ставане и рязката смяна на положението предизвикват спад на кръвното налягане и пред очите ви притъмнява. Много хора по света споделят подобна съдба. На някои места този комплекс от симптоми се причислява по-скоро към психосоматичните и невротично-депресивните заболявания. Не е задължително това да е така! Срещу ниското кръвно налягане може да се предприемат действия, и то без таблетки и психотерапия. Трябва да проявите само малко търпение, тъй като резултатите не се появяват незабавно. И ако кръвното ви потъне отново в дълбините, замислете се, че тези оплаквания са досадни само в субективен аспект. В действителност това означава по-голяма про¬дължителност на живота с около десет години. Стойностите на кръвното под 110/70 наистина водят до занижаване на работоспособността, но щадят вътрешните стени на артериите, намаляват риска от атеросклероза и по този начин предпазват от заболявания като инфаркт или инсулт.

Изяснете причините с лекар

Ако ниското кръвно налягане е наследствена особеност или не могат да се установят и докажат конкретни причини, се говори за първична или есенциална хипотония. За вторична хипотония става въпрос, когато са налице причини – неправилно приемани медикаменти, разширени вени, атмосферни промени, инфекция или силно обезводняване, например при диария.

В много редки случаи зад ниското кръвно налягане се крият сериозни проблеми като смущения в стомашно-чревния тракт, сърдечни пороци, хронични заболявания на белите дробове, хипотиреоидизъм, голяма кръвозагуба при язва на стомаха, тумори, както и черепно-мозъчни травми. Разбира се, лечението на тези болести трябва да се повери на квалифициран лекар.

Създайте налягане в кръвоносните съдове

При всички форми на хипотония кръвта не достига достатъчно бързо и в нужните количества там, където има нужда от нея. Органите и конкретно мозъкът получават твърде малко кислород и функцията им се нарушава. За да увеличат налягането, кръвоносните съдове се свиват, но при хипотониците тази реакция е силно забавена.

Това, заедно с колебанията в околната температура или недостатъчното движение, също както и ниският прием на течности могат допълнително да влошат състоянието. Затова започнете да противодействате на тези фактори още днес.

Тренировка на кръвоносните съдове, достатъчен обем кръв и един малък „тласък“ в ежедневната програма, който да повдигне нивото на адреналина, е основата, върху която се гради стабилното кръвно налягане.

За да възстановите кръвното налягане и да го стабилизирате в дългосрочен план, се налага да инвестирате две седмици. Веднага щом установите, че се чувствате по-добре, можете да продължите да надграждате своите успехи с програмата за повиаване на издръжливостта.

Движение от сутрин до вечер – това е простата, но ефективна рецепта, с която най-добре можете да повишите ниското кръвно налягане. Започнете веднага след като се събудите и направете първите упражнения още в леглото.

Щом тялото вече се е „пробудило“, добавете следващите упражнения, като ги редувате в индивидуалната си програма за деня. Те са подходящи за изпълнение и в моментите, когато кръвното ви налягане е понижено. След две седмици то вече ще се е стабилизирало осезаемо и ще установите, че коленете ви не се „подкосяват“ толкова бързо.

Упражнение за сутрешно ободряване

Още със събуждането свийте неколкократно ръцете в юмруци, изпънете крака и повдигнете върховете на пръстите им към главата. Отпуснете се, обърнете се настрани и седнете на ръба на леглото.

Докато седите, разтворете ръцете настрани, сгънати в лактите, така че да застанат на нивото на раменете, и съберете плешките една към друга, като вдишате дълбоко.

След това съберете предмишниците пред гърдите и издишайте.

Изпъвайте и свивайте краката в седнало положение, като изтегляте пръстите в посока към коляното.

Бавно се изправете и повторете втората част от упражнението, изправени до отворения прозорец.

Съвет

Преди душ можете да се обтриете с кърпа, за да подобрите кръвообращението.

Упражнения с партньор:

Упражнение 1

За загряване направете 10 крачки на пръсти, после 10 крачки на пети. Следете цялото тяло да е напрегнато.

Двамата партньори лягат по гръб един срещу друг. Ръцете са разположени до тялото, главата е отпусната на пода.

Опрете стъпалата си в стъпалата на партньора, стегнете ръцете, притиснете ги към пода и заедно „карайте колело“ във въздуха.

Сменяйте от време на време посоката, така че всеки да кара напред и назад. Увеличавайте темпото.

Съвет

По време на паузите останете легнали, поставете стъпалата на земята и разтръскайте краката.

Упражнение 2

Застанете един срещу друг. Изпънете ръцете напред на височината на гърдите, отпуснете раменете надолу. Дланите са насочени навътре. Единият от двамата слага ръцете си от външната страна върху ръцете на партньора.

Този, чиито ръце са отвътре, плавно натиска навън, а другият му оказва съпротивление.

Съвет

Не мерете сили един с друг, а само създайте осезаемо съпротивление. Внимание! Не повдигайте раменете.

Упражнение за нормализиране на кръвното

Потърсете равна отсечка, по възможност на неасфалтиран път.

През първата седмица редувайте 1 минута ходене и 1 минута джогинг като повторите 5 пъти. През следващите седмици увеличавайте на 2 минути с редуване ходене и джогинг, докато стигнете до 10 минути – 5 ходене и 5 джогинг. Винаги завършвайте тренировката с ходене, за да може след натоварването кръвообращението да се нормализира.

Медитацията или автогенната тренировка не могат да ви свършат работа, когато трябва да се справите с ниското кръвно налягане. Желания ефект ще ви донесе разтоварването чрез движение. Традиционните методи на релаксация отпускат целия организъм, но така понижават и кръвното налягане, което при хипотониците не е желателно. За хората с ниско кръвно налягане е подходяща активната двигателна програма, по възможност на чист въздух. Това гарантира разтоварването, тъй като движението стимулира отделянето на отпадните продукти, които се натрупват в организма, например при стрес. Сърдечната функция се регулира и човек се чувства спокоен.

Упражнението с партньор трябва да бъде удоволствие, не допускайте напрежение и стремеж към съревнование. Ваните за ръце с розмарин ще дадат на кръвното ви налягане допълнителен тласък, за да останат физическата слабост и проблемите с концентрацията завинаги в миналото.

Упражнение за събуждане

Застанете с партньора си един срещу друг на открито.

Подхвърляйте си топка последователно с една и с две ръце – отгоре или отдолу, отстрани, назад, над главата, между краката.

Съвет

Докато хвърляте, пейте силно. Това укрепва междуребрените мускули и по този начин повишава кръвното налягане. Нека един от вас подхване дадена песен, а другият да продължи. Вместо топка можете да хвърляте диск за фризби или да поиграете волейбол с приятели.

Вана за ръцете с розмарин

Залейте 20 г изсушени листа от розмарин в малка тенджера с 1/2 л вода. Сложете я на котлона, докато заври и я запарете за 30 минути.

Прецедете и я разделете наполовина в две кофи или два легена с вода (топла и студена). Температурата на топлата вода трябва да е 30-40 °С.

Потапяйте многократно предмишниците до малко над лактите последователно в студената и в топлата вода, като завършите със студената.

Леко подсушете ръцете и след това починете.

Хранене при ниско кръвно налягане

Хората с ниско кръвно не трябва да се отказват от солта в храната. Натрият в солта задържа водата в организма, като по този начин увеличава обема на кръвта и съответно кръвното налягане.

Силно подправените ястия също са необходимост в менюто, защото стимулират отделянето на вещества в организма, които свиват кръвоносните съдове и така повишават налягането. Подправките имат и един положителен страничен ефект. Те стимулират храносмилането по естествен начин.

Приемайте най-малко два литра течности на ден. Лековитите минерални води, съдържащи натрий, спомагат за нормализиране на кръвното налягане.

Известна от народната медицина е и втората ни рецепта – розмаринът събужда жизнените сили, повишава ниското кръвно налягане и помага при състояние на хронична преумора.

Рецепта за лютива градинарска супа

Продукти за една порция:

1 с. л. масло

1 с. л. брашно

250 мл мляко

Половин кубче зеленчуков бульон

сол

1 връзка див керевиз (или други свежи градински подправки)

пипер, чили.

  • Разтопете маслото в тенджера. Добавете брашното и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Бавно охладете с доливане на млякото
  • и овкусете с бульона и солта.
  • Накълцайте на ситно керевиза и го добавете в супата. Бъркайте, докато се сгъсти. През това време супата не трябва да ври, защото се губи ароматът.
  • Накрая добавете сол, пипер и чили на вкус. Гарнирайте с подправки и по желание поръсете с няколко крутона.

Вино с розмарин

3/4 л силно бяло вино

около 20 г листа от розмарин

Поставете розмарина в чиста бутилка, налейте виното отгоре, затворете и разклатете. Оставете да отлежи 5 дни. Прецедете през чиста кърпа или марля.

Всеки ден пийте по 125 мл заедно с обяда или вечерята.

Силата на морковите

Чаша сок от моркови всеки ден е благодатна за хипотониците, защото фолиевата киселина в тях подобрява усвояването на важните за кръвното налягане вещества витамин В и, витамин С и желязо.

Показатели на кръвното налягане

Кръвното налягане се измерва рутинно при лекарския преглед, но това можете да направите и в някои аптеки.

Две стойности дават основна информация за кръвното налягане. По-високата е систолното налягане и указва напрежението, което кръвта упражнява върху стените на артериите в момента, когато сърцето изтласква кръв в съдовете. Втората, по-ниската, е диастолното, и указва налягането в съдовете между ударите на сърцето.

Оптималните стойности са между 120 и 80 мм живачен стълб. При стойности под 100/60 за жените и 110/70 за мъжете се говори за хипотония, т.е. ниско кръвно налягане.

Гранични стойности Ако измерената стойност надхвърли 140/90, става въпрос за хипертония (високо кръвно налягане). До стойности 160/90 тя се смята за гранична. При стойности над 160/90 трябва да се вземат мерки кръвното налягане да бъде понижено с медикаменти, за да се избегнат трайни увреждания.

Хипотония

Николай, 48-годишен служител в банка, се чувствал отпаднал,оплаквал се от понижена работоспособност. От време на време страдал от силен световъртеж. Лекарят установил нормална кръвна картина, прегледът от интернист не открил някакво заболяване освен кръвно налягане 105/65. Рецептата на лекаря: сутрешна гимнастика, всеки ден дълга разходка, а междувременно още и още движение. Само след две седмици Николай се върнал на работа с добро настроение и ентусиазъм – пеша!

Съвети за стабилно кръвно налягане

Първа помощ, когато кръвното налягане падне твърде ниско: ходете на пръсти, правете кръгови движения с ръцете, разтворете ги встрани и движете нагоре-надолу китките. Това „напомпване“ стяга мускулатурата, кръвоносните съдове се свиват, а налягането в тях се повишава и кръвообращението се стабилизира.

Яжте по малко, но по-често – След обилно хранене кръвното налягане спада, а с него и работоспособността. Затова поемайте храната на 4-5 пъти през деня.

Даже при обичайните си занимания можете да повишите кръвното налягане с най-обикновени мерки, например като застанете на пръсти, докато си миете зъбите. Отначало се опитайте да задържите позицията 1 минута. След 2 седмици със сигурност ще издържате 3 минути.

При извършване да домакинска работа, например почистване с прахосмукачка и оправяне на леглата, се старайте съзнателно да напрягате мускулите.

Да обобщим:

ДВИЖЕНИЕ

Не позволявайте на кръвното налягане да контролира живота ви.

Тренирането на кръвоносните съдове от сутрин до вечер ще поддържа във форма кръвообращението.

Упражненията с партньор и движението на открито ще стабилизират кръвното ви налягане.

РАЗТОВАРВАНЕ

Пасивното разтоварване за вас е табу.

Мотото на хората с ниско кръвно е „разтоварване чрез движение“.

С вани за ръцете ще „размърдате“ кръвното си налягане и ще преодолеете общата слабост.

ХРАНЕНЕ

Повишете кръвното си налягане чрез:

  • изискано подправени ястия – предизвикателство към кулинарните умения,
  • вкуснотии,способни да събудят у вас жаждата за живот, много течности, които ще ви осигурят прилив на енергия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *