Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 стайни растения, които „поглъщат“ мухъл, гъбички и конденз + лечебни ползи

Как да се отървем от мухъл, гъбички и конденз, според препоръките на експертката по градинарство Анджела Слейтър

мухъл

 

Специалистката обяснява как можем да се справим с появата на мухъл, гъбички и конденз в апартамента и офис пространството. Тя назова растения, които ефективно ще помогнат да се ликвидира влагата в къщата или апартамента, както и да се изчисти плесента по стените. Има общо четири растения, които могат да бъдат поставени във всяка стая.

Анджела Слейтър

Мухълът е много коварен вид гъбички. Освен че изглежда неестетично на стените заради грозните черни петна, причинява и неприятна миризма. Появата на мухъл носи сериозни заболявания като алергии, инфекции на горните дихателни пътища и астма. Можем да намалим нивото на влажност и спорите на гъбичките с 40–60 процента, като поставите само четири стайни растения у дома.

Растения, които абсорбират излишната влага и помагат да се отървем от мухъл

1. Спатифилум (Spathiphyllum)

Спатифилум (Spathiphyllum), известен още и като Лилия на мира или наричан на галено „цветето на женското щастие“. Анджела Слейтър изброява 6 ползи от това красиво и нежно растение.

• Може да премахне токсините от въздуха;
• Помага за управление нивата на влажност на закрито;
• Може да помогне за намаляване на микробите и алергените в околната среда;
• Лилията на мира може да допринесе за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве;
• Цветето може да поддържа по-продуктивна работна среда;
• Ще допринесат за по-добър и спокоен сън.

Експертката препоръчва да поставите това цвете в спалнята. То понася добре сянка и обича висока влажност. Растението е идеално за места, склонни към образуване на мухъл. Спатифилумът абсорбира влагата през големите си листа. Колкото по-голямо е цветето, толкова по-добре ще се бори с мухъла. Това растение също така ефективно превръща въглеродния диоксид в кислород и заедно с това абсорбира неприятните миризми.

2. Сансевиера (Sansevieria)

Растението е известно още и като Свекървен език, Език на дявола или Змийски език. Все страшни имена за цвете, което има само добри намерения…

Едно от най-популярните стайни растения сансевиерата. Дългите ѝ плътни листа перфектно абсорбират излишната влага в стаите. Растението се справя добре и на места с ярка светлина и високи температури. Може да се постави дори в бани, където освен че ще се бори с мухъла, ще премахне и токсичните изпарения от почистващите препарати.

Ето и още няколко ползи от сансевиерата, изброени от Анджела Слейтър.

Филтрира въздуха ден и нощ

Сансевиерата, подобно на други стайни сукуленти, помага при филтрирането на въздуха. Това растение е уникално, защото е едно от малкото, които превръщат въглеродния диоксид в кислород за една нощ. Цветето е отличен избор за декор на спалня, тъй като може да помогне за регулиране на здравословния въздушен поток.

Елиминира опасните замърсители

Както стана ясно, сансевиерата филтрира вредните токсини и може да абсорбира химикали, причиняващи рак, в умерени количества. Змийският език абсорбира още формалдехид, ксилен, бензен, трихлоретилен и толуен. Осигурява защита срещу алергените във въздуха, поради способността си да абсорбира и елиминира токсични химикали.

Помага на психичното здраве

Растението има положително въздействие върху домашната среда. Благодарение на терапевтичните си качества може значително да подобри психично здраве. Това семпло, но красиво растение е евтин вариант с нисък риск за подобряване на околната среда в детски градини, старчески домове, офиси, училища и различни медицински сгради.

Антиалергични свойства

Красивите и дълги листа на сансевиерата помагат за намаляване въздействието на алергените във въздуха като прах и микроскопични кожни частици, отделяйки кислород и естествена влага. Това е значителна полза, тъй като лошото качество на въздуха в помещенията е свързано с много здравословни състояния, като астма и алергии.

Фън Шуй

Китайците почитат Змийския език заради способността му да абсорбира отрицателна енергия. Листата на сансевиерата обират лошата енергия и изкореняват омразата и завистта. Можете да поставите растението в стая с много спорове или близо до джаджи, които генерират опасна радиация.

3. Английски бръшлян (Hedera helix)

Английският бръшлян е вечнозелено растение, което красиво прилепва по стените, благодарение на своите „въздушни“ корени. Идеален за баня или кухня. Предпочита влажен въздух, не обича пряка слънчева светлина. Доказано е, че това растение е естествен въздушен филтър. Отстранява тежки съединения като бензен, формалдехид и трихлоретилен. Бръшлянът е непретенциозен откъм грижи, така че не е необходимо да се полива обилно.

Английският бръшлян помага за по-добра белодробна функция и правилно дишане. Присъствието му в дома повлиява добре на значителен брой респираторни заболявания.

Според проучване на факултета по зоология, към колежа Сейнт Джоузеф, растението английски бръшлян отпуска дихателните пътища и ви помага да дишате по-добре.

Ако живеете в малка претоварена стая, английският бръшлян играе важна роля в поддържането на циркулацията на въздуха във вашата стая.

Английският бръшлян значително повишава влажността

С висока степен на транспирация, английският бръшлян поема въглеродния оксид, присъстващ във въздуха на закрито и отделя свеж кислород.

Така се освежава сухия стаен въздух и помага да се диша свободно при естествени влажни условия.

Добрата влажност предпазва от сухо гърло, сухи или напукани устни и кожа, дразнене на носа и др.

Английският бръшлян помага за подобряване качеството на въздуха, като премахва някои замърсители.

Според изследване на НАСА, английският бръшлян помага за елиминирането на ЛОС (летливи органични съединения) като толуен, октан, бензен, трихлоретилен и други токсини от въздуха.

НАСА твърди, че английският бръшлян е най-добрият естествен начин за отстраняване на бензола от въздуха.

Както заключава проучването, растението премахва 89,8 процента бензен от въздуха за 24 часа.

4. Палма Арека ( или общо около 51 вида палми от семейство Arecaceae)

Тези екзотични растения с пищни големи листа перфектно се борят с мухъл. Те ще украсят и всеки интериор – невероятно красиви и изящни са, особено ако са повече от една. Огромните им листа абсорбират цялата излишна влага в помещението и пречистват въздуха от вредни тежки съединения. Също така палмите Арека често могат да бъдат намерени в офис помещения, където има голяма тълпа от хора. Неутрализират и лошите миризми.

Палмите Арека са един вид естествен пречиствател на въздуха. Те премахват определени токсини като формалдехид и ацетон от въздуха. Тези токсини са доста вредни за хората и могат да причинят проблеми с дишането или да влошат състоянието на хора, които имат хронични заболявания на белите дробове.

Освен това, тези палми имат многобройни и добре разклонени листа. Те произвеждат повече кислород, тъй като фотосинтезират въглероден диоксид от въздуха.

Палмите Арека повишават и нивата на влажност във въздуха. В комбинация с повишен кислород и свободен от токсини въздух, допълнителната влажност помага на хората с астма и други респираторни проблеми да дишат малко по-лесно. Друго важно предимство на палмите Арека, ако се отглеждат на закрито е, че те не са токсични за домашните любимци.

Природата е най-надеждният защитник срещу всякакви вредности. Затова, ако видите черно петно в ъгъла, бягайте към цветарския магазин. Тези растения могат да бъдат закупени за не повече от 20-ина лева. Те са непретенциозни, но в същото време естетически се вписват във всеки интериор.

Източник: www.plantz.com

alkazone-алказон
АЛКАЗОН – направете си алкална вода у дома бързо и лесно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *