Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е причината за смъртта на британската кралица Елизабет II?

Причината за смъртта на кралица Елизабет II не е официално потвърдена. И едва ли някога ще бъде…

Елизабет II

Елизабет II почина часове след като Бъкингамският дворец обяви, че е поставена под „медицинско наблюдение“ поради „притеснения“ от нейните лекари.

„След по-нататъшната оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение“, казаха от Бъкингамският дворец.

Проблеми с мобилността на Нейно Величество

През годините е имало няколко доклада за влошеното здраве на Нейно Величество, въпреки че според официалните съобщения тя е имала предимно проблеми с мобилността.

Преди смъртта си кралицата е била виждана редовно да използва бастун от октомври 2021 г. През този месец тя отмени планирано пътуване до Северна Ирландия по съвет на лекарите и прекара една нощ в болницата.

„Кралицата неохотно прие медицинските съвети да си почине през следващите няколко дни“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец тогава. „Нейно Величество е в добро настроение и е разочарована, че няма да може да посети Северна Ирландия, където трябваше да поеме поредица от ангажименти днес и утре.“

През май 2022 г. тя не успя да присъства на откриването на парламента. Официални източници посочиха „ епизодични проблеми с мобилността“ като причина за това решение.

През ноември 2021 г. Елизабет II се оттегли и от присъствието на възпоменателна служба

Службата беше в памет на жертвите на войната. Кралицата не отиде поради проблеми с гърба. Преди това тя беше отменила други ангажименти след съобщения за влошено здравословно състояние.

През октомври 2021 г. беше приета в болница за първи път от много години, „следвайки медицински съвети за почивка за няколко дни“ . Това наложи предприемане на „някои предварителни изследвания“. Официалните кралски източници не уточняват причината поради която е трябвало да се направят тези медицински изследвания.

Проблемите с мобилността са много широко разпространени

Д-р Нийл Ананд

Те се случват по-често заради това, че хората остаряват. Разтеженията на мускулите на гърба може да са резултат от неочаквано нараняване или прекомерно натоварване.

Д-р Нийл Ананд, професор по ортопедична хирургия и специалист по гръбначни травми в Cedars-Sinai Spine Center в Лос Анджелис, каза пред Medical News Today, че болките в гърба са много често срещан проблем. Често съветът, който повечето лекари дават на хората с болки в гърба, е почивка в леглото .

Той обаче каза, че това може да не е полезно за всички

„По-нови изследвания показаха, че този тип „лечение“ на болки в гърба има много ограничена роля за действителното им излекуване“, каза д-р Ананд.

„В умерени количества почивката в леглото може да ви даде облекчение, когато болките в гърба, които изпитвате, изглежда се влошават след дълги периоди на стоене или седене. Но освен това, пълната почивка на легло не подпомага особено лечението. Всъщност, тя (почивката) може да влоши още повече заболяването и да изостри болката”, обясни той. Това „може да допринесе за загуба на мускулна сила. Мускулната сила е от съществено значение за оптималното здраве на гръбначния стълб.“

„Клиничните проучвания показват, че връщането към нормални дейности, с периоди на почивка, ако е необходимо, са по-полезни. Те ще ви помогнат да се върнете по-рано към безболезнено функциониране“, съветва д-р Ананд.

COVID-19

По-рано тази година Кралица Елизабет II се сблъска и с вируса SARS -CoV-2, който причинява COVID-19. През февруари тя даде положителна проба за ковид и изпита „леки симптоми, подобни на настинка“, според официалните доклади.

„Кралицата на света“, както я наричат някои издания, беше ваксинирана срещу COVID-19 през януари 2021 г. а докладите сочат, че е имала и бустер.

Бустерите на ваксината могат да предотвратят тежките симптоми на COVID-19 при възрастните хора

Д-р Робърт Лахита

„Казваме на всички по-възрастни хора, че ако са над 80 или 75 години, трябва да бъдат подсилени с бустер,” отбелязва д-р Робърт Лахита, директор на Института за автоимунни и ревматични заболявания в интервю за сайта Healthline.

Няколко месеца по-късно, през април, Нейно Величество разкри въздействието на коронавируса върху нея, след като даде положителен тест. Във видео-разговор с бивш пациент, който също е имал COVID-19, кралица Елизабет II откровено отбеляза, че болестта „наистина оставя човек много уморен и изтощен“.

Умората е често срещан симптом на COVID-19 и за мнозина тя може да продължи доста време, след като тестът им е дал отрицателен резултат.

„Значително по-слаба и по-крехка“

На 17 февруари тя беше видяна да носи бастун, докато казваше на гостите в замъка Уиндзор, че „не може да се движи“ по време на официално събитие, съобщи News.com.au.

Според новинарската служба, репортерката на BBC Даниел Ралф каза в програмата Today на BBC: „Тук има няколко очевидни утежняващи фактора. Първо, че е на 96 и това веднага я поставя в категорията на уязвимите.“

„Също така, ако видите кралицата сега, тя е значително по-слаба и по-крехка, отколкото беше преди година, и разбира се, ще трябва да бъде внимателно наблюдавана“, продължи тя.

Скорошни спекулации за нейното здраве

След появата й във вторник, когато назначи Лиз Тръс за министър-председател, се появиха и сериозни „опасения за здравето на кралицата“, съобщи Today.

Притесненията бяха провокирани от факта, че тя не можа да пътува до Лондон за церемонията. Това е сериозно нарушаване на традицията. Снимките от събитието показват, че е използвала бастуна си на закрито, а ръката й очевидно е покрита с големи лилави петна.

Медицинските кореспонденти на NBC News д-р Натали Азар и д-р Джон Торес предположиха, че това оцветяване може да е резултат от наскоро взета кръв или поставяне на интравенозна игла в ръката й. Такива интервенции причиняват синини при по-възрастни хора, съобщава Today .

Заключение

Английската кралица Елизабет II почина мирно в лятната си резиденция в Шотландия на 96-годишна възраст, след като управлява Обединеното кралство в продължение на 70 години.

Макар и ваксинирана, кралицата прекара COVID-19 по-рано тази година. Тя имаше дългогодишни здравословни проблеми и ходеше с помощта на бастун.

Въпреки че причината все още не е обявено официално, експертите казват, че предишната й инфекция с коронавирус може да е допринесла за смъртта й.

Източници: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com, stylecaster.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *