ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спрете настинката още в началото

Как да се почувствате по-добре

Гъделичкане в гърлото ви. Замаяност. Цялото тяло ви боли. Да, нещо сте пипнали? Отново. Средно-статистическия възрастен прекарва три настинки годишно, всяка от които с продължителност средно от девет дни. Но вие не трябва да се предавате. Ето и как да спрете настинка, преди дори да е започнала и се почувствайте по-добре още от утре.

Веднага щом усетите симптомите

Започнете да пиете повече вода или сок
Набавянето на течности на организма намаля симптоми като болки в гърлото и запушен нос. Препоръчителното количество течности е около 8-10 чаши (по 200 мл) дневно. Пилешката супа и чаят също помагат, но избягвайте напитките като кола, кафе и други, които съдържат кофеин – той действа диуретично, като увеличава отделянето на течности и повишават вероятността от дехидратиране.

Гаргара със солена вода

За да се преборите с драскането в гърло добавете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Така гърлото се овлажнява, намалява се възпалението и се изчиства лигавицата и дразнителите от задната част на гърлото. Това „изплакване” също премахва бактерии и вируси, което може да помогне независимо дали вече имате настинка или искате да се предпазите от такава.

Пазете носа си чист

Използването на солен спрей за нос, веднага след като симптомите на настинка са се появили, може да намали тяхното въздействие. Вземете и горещ душ – топлата влага помага за прочистване на назалните пътища.

В рамките на първите два часа

Отидете до аптека
Вземете болкоуспокояващо като парацетамол, за да се преборите с болката. Продаваните без рецепта лекарствата за алергия, като Зиртек и Бенадрил, помагат за симптомите като хрема и сълзене на очите; противоалергичните лекарствата, които съдържат деконгестанти, като Claritin D или Alavert D, ще допринесе за изчистване на синусите и ще ви държат будни, ако имате нужда!

Пропуснете лекарствата за кашлица

Добрия стар мед върши същата работа и то доста добре (и е по-добър на вкус!). Хапнете 1-2 супени лъжици направо от буркана или разбъркайте с чай. Забравете цинковите таблетки и спрейове: Просто все още няма убедителни доказателства, че те работят.

През следващите шест часа

Пропуснете работа, ако можете
Вашето тяло може да се пребори с вируса по-добре, ако си отпочине добре. Но, ако все пак трябва да отидете, това не е края на света. Просто предупредете колегите си и стойте на страна от тях, тъй като през първите няколко дни настинката е най-заразна. За да не разпространявате вашите микроби, мийте си ръцете редовно или използвате гел дезинфектант на алкохолна основа.

Не забравяйте течностите

Продължавайте да пиете много вода, сок или чай и хапнете пилешка супа за обяд. Любимата панацея на баба, която наистина ще облекчи симптомите на настинката.

Раздвижете се

Ако можете да се пораздвижите това ще ви помогне, тъй като леките упражняване действително стимулират имунната система. Но ние наистина имаме предвид леки: Поддържайте сърдечната честота под 100.

В края на деня

Последен шанс за борба с микробите!
Здравословният хранителен режим може да помогне на имунната система, така че изберете вечеря, която включва богати на протеини храни като крехко месо, риба или боб, с пълнозърнеста гарнитура като кафяв ориз и много зеленчуци, богати на антиоксиданти. Вземете горещ душ преди лягане и след това спете спокойно.

На следващия ден

По-добре ли сте?
Ако се чувствате по-зле, имате повишена температура, започнете да повръщате или се появи лошо главоболие, обадете се на вашия лекар. Това са признаци, че имаме нещо различно от обикновена настинка (като грип или инфекция), и може да се наложи да приемате антивирусни лекарства, антибиотици или друго лечение. В противен случай, продължавайте да изпълнявате съветите ни и през следващите няколко дни, за да бъдете сигурни, че сте се отървали от настинката.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *