ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да осигурите спешна помощ преди пристигането на линейката

За да избегнете претоварването на службата за спешна помощ, жизненоважно е да можете да прецените кога някой е сериозно болен или наранен

Дали е по-добре да се обадите на линейка, да отидете направо в Спешна помощ или при личния си лекар.

27-и май е Световен ден на спешната помощ. Какво трябва и можете сами да направите преди пристигането на линейката в най-честите спешни случаи?

Д-р Даниел Бахман е директор на отдела за спешни случаи в Медицинския център Уекснър към Държавния университет на Охайо. Той уточнява, че има две категории типични спешни случаи. В първата влизат травми, като от автомобилна катастрофа, счупена кост или сериозно порязване. Втората категория включва спешни медицински случаи, които се случват внезапно и изискват бързи действия, като инфаркт или инсулт.

Д-р Даниел Бахман

Ето и кратките, но полезни съвети на американския медик какво трябва да се направи в някои от най-често случващите се ситуации и от двете категории.

Остър мозъчно-съдов инцидент (инсулт)

Това е нарушение на нормалния кръвен поток в мозъка. Състоянието е много опасно, може да се стигне до инсулт. Възможно е да се появи на фона на хипертонична криза, като правило, при хора, които от много години имат високо кръвно налягане. Може да се случи и на такива, които нямат никакви оплаквания, нито им се налага всеки ден да пият хапчета за кръвно.

Как може да се предположи, че е нарушено мозъчното кръвообращение?

– ориентацията на човек се влошава;
– проблеми с речта (несвързана, неразбираема и др.);
– тежка мускулна слабост от дясната или лявата страна;
– възможно е неволно уриниране, повръщане.

Също така, човек може да загуби съзнание или да има конвулсии.

Какво да направите?

Ако се появят такива признаци, е необходимо пациентът да се постави хоризонтално и да се обърне главата му на една страна. Това се прави, за да може езикът или повърнатото да не блокират дихателните пътища и човекът да не се задуши.

Следващата стъпка е да измерите кръвното налягане. Високо е ако е в границите приблизително на 180/100, но това е индивидуално.

След това трябва да поставите таблетка Нитроглицерин под езика на пациента или да му дадете Каптоприл. Можете да използвате и единична доза Изокет Спрей.

ВАЖНО!

Всички дейности, свързани с оказване първа помощ на пациента, трябва да се извършват успоредно с обаждането на Спешна помощ.

Пристъп на епилепсия

Ако човек загуби съзнание, има конвулсии и неволно уриниране, тогава може би говорим за пристъп на епилепсия. Това често се случва в задушни превозни средства или на обществени места.

Какво да направите?

Необходимо е пациентът да се постави на хоризонтална повърхност, да се пъхне внимателно нещо меко под главата и да позвъните на Бърза помощ. Не е нужно да поставяте твърди предмети в устата му, за да отворите челюстите. По-добре е, ако е възможно, да се осигури достъп до чист въздух в превозните средства или помещенията. За целта се отварят прозорци или врати.

Остър миокарден инфаркт

Инфаркт може да се развие не само при възрастни, но и при млади хора.

Основните му характеристики са:

– нетипични болки, които могат да бъдат локализирани в лявата челюст, зъбите, рамото, ръката, горната част на гърба;
– силна слабост и бледност;
– лепкава студена пот;
– задух;
– чувство на страх.

Какво да направите?

Човек, който има тези симптоми, трябва да бъде поставен на равна повърхност. Ако е възможно, е добре да се измери кръвното налягане и да се постави Нитроглицерин (една таблетка) под езика. Или можете да използвате Нитролингвал спрей, една доза. Ако линейката не е имала време да стигне до там, тогава можете да повторите Нитроглицерина на петата и петнадесетата минута. Това е разрешено, ако кръвното налягане е в рамките на нормалните стойности (и се знае със сигурност), но симптомите не намаляват. В случаите, когато кръвното е много, много ниско, не трябва да се дава повече от една таблетка Нитроглицерин, нито да се пръска от спрея. Трябва да изчакате Спешна помощ.

При недостиг на въздух, опитайте да прехвърлите пациента в седнало положение, да поставите нещо меко под гърба. Също така е необходимо да се даде таблетка аспирин (при всякакви обстоятелства), която да се сдъвче и да се изпие с чаша вода.

Ако е настъпила клинична смърт, е нужно незабавно да се започне сърдечен масаж, както и изкуствено дишане. Тези дейности продължават до пристигането на линейката.

Остро хранително отравяне

По правило то се проявява чрез повръщане, гадене, редки изпражнения, коремна болка и треска. Всички тези признаци показват, че трябва да се обадите на Спешна помощ.

Какво да направите?

Докато линейката е на път, е необходимо да се промие стомахът на пациента с чиста вода и да му дадете Смекта или активен въглен.

Болката в корема се облекчава с помощта на Но-шпа.

Бъдете внимателни! Не може да използвате други лекарства. Описаните симптоми може да са знак, че пациентът се нуждае от операция. Поради същата причина коремът не трябва да се нагрява или охлажда.

Нараняване, по време на което е повреден кръвоносен съд

Първата стъпка е да спрете кървенето.

Как да го направите?

Ако кървенето е силно, прилагането на турникет ще помогне. Ако е слабо, можете да използвате стегната превръзка върху самото увредено място.

След като кръвта е спряна, е необходимо да се фиксира увреденият крайник, така че да не се движи, и да се даде на пациента анестезия до пристигането на линейката. Трябва също да изясните дали човекът е алергичен към лекарството, което ще му давате.

Източник: wexnermedical.osu.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *