Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо студеното време е опасно за сърцето?

По-възрастните хора трябва да внимават в студовете. Те са изложени на по-голям риск от животозастрашаващи ситуации, свързани със сърцето

студено време сърцето
Студът е особено опасен за хора в напреднала възраст

16-годишен анализ в Европа установи, че студеното време може да увеличи рисковете от сърдечно-съдови заболявания, хоспитализация и смърт.

Анализът преглежда данните за 2,28 милиона възрастни от 1994 г. до 2010 г. и разкрива, че спадът с 10 градуса по Целзий води до 19% повишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Хората, участващи в прегледа варират от 49 до 71 години, като някои имат сърдечни заболявания, а други не.

„Промените в климата водят до повишаване на средната глобална температура, но също и до екстремни студове в някои региони”, каза в прессъобщение авторът на изследването Стефан Ейджуол, кардиолог и професор в Университета на Осло в Норвегия.

Той добави, че изследването може да помогне да се идентифицират хората, които са най-уязвими към екстремни метеорологични условия. Според проучването сред най-застрашените от тези промени, са мъжете, живеещи в райони с нисък социално-икономически статус, и жените над 65 години.

 

 

Как студът влияе на сърцето?

 

Д-р Никол Уайнбърг, кардиолог в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния, която не е била свързана с проучването, казва, че много ниските температури могат да доведат до вазоконстрикция, което може да доведе до стесняване или притискане на кръвоносните съдове. В резултат на това наситената с кислород кръв може да не може да тече правилно, причинявайки болка, спазми или обезцветяване на пръстите на ръцете или краката, ако циркулацията е прекъсната.

„А горещините могат да доведат до вазодилатация, което може да увеличи притока на кръв. Когато това се случи, хората може да получат ниско кръвно налягане или натрупване на кръв. От двете усложнения вазоконстрикцията от студа може да бъде по-непосредствено увреждаща“, категорична е д-р Уайнбърг.

„Намаленият кръвен поток към даден орган вероятно може да бъде по-сериозно увреждащ за някого, а може да доведе и до смърт на тъкан или сърдечен удар“, обяснява докторката.

Хората, които живеят в райони с особено студени зими са изложени на по-голям риск. А тези, които нямат подходящо за студеното време облекло или подслон, също са по-уязвими.

д-р Никол Уайнбърг студа и сърцето
Д-р Никол Уайнбърг, кардиолог в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Санта Моника

„Ако просто нямате достъп до топла напитка или място, където да се загреете, сърцето ви може да създаде проблеми, свързани с това как тялото ви се справя с температурата“, каза Уайнбърг. „Може да умрете от това.“

Добрата новина е, че има предупредителни знаци, преди да настъпи травматично събитие. Относно степените на вазоконстрикция – те често водят до силна болка и промени в цвета на тялото – крайниците, например, могат да побелеят, преди да станат лилави или сини.

„Обикновено това е знак, че трябва да се стоплите, за да избегнете по-тежки последствия“, съветва Уайнбърг.

 

Какво съветват кардиолозите?

 

Специалистите съветват всички хора на възраст над 60 години да не прекарват прекалено дълго време на студено. Ако се наложи да стоят на студено е нужно да са добре облечени. Тези препоръки са особено важни за хора с диагностицирани сърдечни заболявания.

Препоръчително е преди зимния сезон хората на възраст да минат профилактичен преглед за здравето на сърцето. Важно е да се споделят всички проблеми, свързани със сърцето, на практикуващ лекар.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *