Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон са виновни за летния скок на болни от ковид

През последните седмици два суперинфекциозни щама Омикрон подхранват скока на COVID-19 не само в България, но и по света


Заразените с подвариантите на Омикрон – BA.4 и BA.5, се увеличават и все повече хора съобщават за вторични инфекции. В България по-активен е подварианта BA.5.

Двата летни подварианта изглежда, че заобикалят защитата от приложените до този момент ваксини и бустери, но пък инфекцията с тях протича сравнително по-леко, за разлика от повечето от техните предшественици.

Ако има нещо, което сме научили от пандемията, то е, че еволюцията не е непременно дълъг процес, който отнема хиляди, ако не и милиони години.

Да, както вече стана ясно, еволюцията на някои вируси е процес, който може да бъде бърз и безмилостен.

Брус Уокър

И въпреки, че повечето хора прекарват леко ковид това лято, увеличаването на случаите „ни дава представа точно на какво е способен вирусът по отношение на мутацията. Тук отново имаме вирус, който прилича на оригиналния вариант на Омикрон, но заради незначителни промени в аминокиселините се е превърнал в нещо, което вероятно ще успее да избегне имунитета“. Това каза д-р Брус Уокър, имунолог и основател на института Ragon в Кеймбридж, Масачузетс.

„Мисля, че всички варианти, активни до този момент, ни показват, че вирусът не се е доближил до изследване на цялото еволюционно пространство, което му е налично. Т.е, има накъде да надгражда“, допълни още той.

Проблясък в тунела или нова глобална вълна?

„Дали новите подварианти на Омикрон ще предизвикат глобална вълна или бързо ще изчезнат – както направиха вариантите Lambda и Mu – остава да видим, каза д-р Стюарт Рей, професор в университета „Джон Хопкинс“.

„Има варианти, които виждаме спорадично да изскачат и притежават характеристики, които ни карат да се тревожим“, каза той. „Но докато не ги видим да се конкурират заради множеството „надстройки“, е трудно да разберем какво ще означават те за нас.“

Къде „удрят“ новите подварианти на Омикрон?

Някои посочват предполагаемите по-леки симптоми на летния Омикрон заради очевидното предразположение към него на горните дихателни пътища, в сравнение с първоначалния щам, който често се установяваше в долните дихателни пътища, създавайки по-голям риск от пневмония и смърт.

Стюарт Рей

Други твърдят, че по-лекото боледуване и по-високата степен на предаване всъщност могат да бъдат нещо добро, ако това означава, че Омикрон се движи към нищо повече от настинка, макар и високо заразна.

По-леките варианти на Омикрон като цяло се дължат на високия процент ваксинирани

Времето ще покаже дали действащите сега BA.4 и BA.5 са жизнеспособни заплахи или просто временно разсейване.

Но ако се разболеете от странна лятна настинка — или нещо по-лошо — вината за това може да е COVID-19. Ако не е BA.4 и BA.5, вероятно е някой друг новороден Омикрон.

Д-р Брус Уокър заключи: „Има безкраен брой комбинации от мутации, които могат да възникнат и да повлияят на предаваемостта и имунитета.“

 

Нова ваксина или пореден бустер?

Ще имаме ли нужда от още бустерни дози и докога? Дали не е по-добре да се сложи направо нова ваксина наесен, ако бъде тествана и одобрена дотогава?

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ специфичните за Омикрон бустери от Файзър и Модерна ще бъдат достъпни в началото до средата на есента. Компаниите сега се стремят да направят ваксина, съдържаща BA.4/BA.5, и да я тестват клинично.

Експертите обаче подчертаха, че може да няма драматична разлика в защитата между допълнително усилване на настоящите ваксини и специфичните за Омикрон инжекции. Настоящите ваксини все още работят добре за предотвратяване на тежки заболявания и смърт.

Вирусът се движи в посока на избягване на ваксините все повече и повече, но това все още не се случва в наистина значителна степен, е притеснението на специалистите.

Дейвид Монтефиори

Поради тази причина, хората, отговарящи на условията за второ реваксиниране – тези над 50 или имунокомпрометираните – не бива да чакат.

„Ако последното сте си поставили ваксина, или сте били реваксинирани, преди повече от шест месеца, може да помислите за повторно подсилване сега с наличните ваксини, за да запазите защитата си силна, докато все още преминаваме през тази пандемия. Освен това, трудно е да се предвиди дали BA.4 и BA.5 все още ще бъдат доминиращи по-късно тази година. Като се има предвид несигурността, няма правилно или грешно решение. Има само компромиси“, е мнението на Дейвид Монтефиори, професор от университета „Дюк“ в Северна Каролина.

Източници: www.cbsnews.com, www.nbcnews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *