Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Омикрон залива България: Как да защитите себе си и другите

Вариантът на коронавируса Омикрон се разпространява бързо в България и петата вълна е вече факт

Срещу Омикрон две дози от която и да е ваксина няма да са достатъчни. Една от надеждните защити е преболедуване на вируса плюс три „игли“. Това ще рече, че онези които не са изкарали ковид до този момент трябва да имат поне един бустер.

Здравните служители призовават хората да направят необходимото, за да помогнат за облекчаване на петата вълна, която Омикрон направи възможна по целия свят, включително и в България.

Ето някои неща, които може да направите, за да сте в безопасност:

Използвайте качествени маски за лице

За да се намали разпространението на коронавируса, здравните служители призовават хората да използват маски от медицински клас, като хирургически (или сини) или маски N95, KN95 или KF94. Носенето на стара, разхлабена маска от плат е по-малко ефективно.

Поставянето на платнена маска върху хирургична може да бъде по-ефективно от хирургическата маска, тъй като тя подобрява прилягането.

Добрите маски имат следните свойства:

■ Два слоя плътно изтъкан памук с трети слой нетъкан текстил. Третият слой може да бъде вмъкнат филтър за маска или синтетичен плат, като полипропилен.

■ Стабилна метална лента за носа.

■ Регулируеми халки за уши или каишки, които обикалят главата, за да намалят пролуките около лицето.

Към носенето на качествена и надеждна маска трябва да се прибави и станалата вече класическа дезинфекция на ръцете, плюс ограничено пипане на лицето или търкане на очите.

Робърт Левин

Още съвети от д-р Робърт Левин, специалист по инфекциозни болести

– Нека всички деца на възраст 5 и повече години да получат своята ваксина срещу COVID-19 и бустер, ако отговарят на условията.

– Всеки, който развие симптоми на COVID-19, трябва да се изолира и да бъде тестван възможно най-скоро.

– Правете тестове преди пътуване, след връщане и отново три до пет дни по-късно.

– Възползвайте се от бързите и лесни тестови комплекти у дома, налични в аптеките и магазините.

– Събиранията на открито са по-безопасни от събиранията на закрито.

– Ограничете броя и размера на събиранията на закрито.

– Вземете всички предпазни мерки, включително ваксинации, бустери и тестове, когато се събирате с други хора без маски – особено с възрастни или имунокомпрометирани лица и всеки, който не е ваксиниран или все още не е подсилен.

– Носете добре поставена маска на закрито и на места с много хора. За да се предпазите най-добре, предпочитайте N95 или двойна маска – платнена и хирургическа маска, за да подобрите уплътнението. Ако е възможно, избягвайте да носите само платнена маска по време на Петата вълна.

– Неваксинираните възрастни трябва да избягват пътувания и събирания извън домакинството си.

– Мийте ръцете си или използвайте дезинфектант за ръце често и най-вече когато сте в магазини или пък пътувате в градския транспорт.

– Подсилете защитните сили и намалете излагането на риск за вашето домакинство по време на периоди на високо предаване, като предстоящия скок на случаите с Омикрон.

Ваксинация и повече от един бустер

Омикрон не изисква принципно ново лечение. Самата природа на инфекциозния процес предизвиква сериозни опасения сред здравните работници. Ето защо преди епидемиологичния подем хората се насърчават да се предпазят чрез ваксинация. Проучванията вече са доказали ефективността на ваксинацията и реваксинацията с одобрените ваксини.

Защо всички са толкова притеснени от този щам?

Абсолютно всички вируси и COVID-19 не е изключение, се променят с времето. Ето защо всяка година има нова ваксина срещу грип: щамовете, които циркулират, мутират. Затова и съставът на противогрипните ваксини се променя според тези, които се очаква да бъдат най-популярни „този сезон“. Новата версия тревожи учените, защото, както е известно, има много мутации, които могат значително да променят поведението на вируса или имунния отговор към него. Ето защо е важно внимателно да се проучи Омикронът и всяка нова мутация, за да се разберат потенциалните й последици и да се предотвратят усложненията, които те могат да предизвикат.

Източник: www.latimes.com

Боринал
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *