ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спиреята – естественият аспирин

Това влаголюбиво растение облекчава ревматичните болки, които често се усилват именно от влагата. Още едно доказателство, че природата ни дава нужните лечебни средства в близост с причинителите на болестите.

Цветовете на спиреята силно меришат, когато ги стрием с пръсти. В тях се съдържа истинско природно богатство – салицилови деривати, същите като в аспирина. Тяхното противовъзпалително действие обаче не е съпроводено с риск за стомашната лигавица, какъвто е случаят с простото лекарство.

Спиреята облекчава ревматичните болки

Благодарение на салициловите дервати и флавоноидите, които съдържа спиреята е отлично средство средство против артрит, подагра (дължаща се на излишък от пикочна киселина в кръвта) и други ревматични състояния. Като увеличават пропускливостта на кръвоносните съдове, флавоноидите подобряват кръвообращението и прочистват отлаганията от кристали на пикочната киселина, които се оформя в ставите при подагра. Скорошни изследвания доказаха също, че спиреята има имунорегулиpащ ефект и така ограничава степента на възпалителния процес.

1-2 с.л изсушени цветове се запарват с чаша вряла вода. Запарката се пие 2-3 пъти на ден в продължение на 3 седмици.

Коктейл против ставни болкиНеобходими са по 1 ч.л. спирея, листа от ясен и листа от коприва. Смесете сухите билки и ги залейте с чаша вряла вода. Пийте от 1 до 3 пъти дневно при ставни болки и мускулни спазми.

Предпазва стомаха

Цветовете и младите листенца на спиреята са богати на адстрингиращи танини, които стягат тъканите и улесняват заздравяването на стомашната лигавица. В същото време те се противопоставят на хелиобактер пилори. Активните вещества на спиреята пречат на бактерията да се закрепи за лигавицата и нама­ляват риска от развитието на гастрит и язва.

Пие се запарка от 1-2 с.л. изсушени цветове на чаша вряла вода.

Неутрализира киселините

Всъщност спиреята не действа директно върху киселинността, но бързо успокоява раздразне­нието на стомаха и хранопровода. Запарка се препоръчва при рефлукс и свръхкиселинност дължаща се на стрес.

Успокоява главоболието и зъбобола

Запарката от спирея действа като аспирин в случай на главоболие. Ефектът все пак не е така силен, но тя не предизвиква сериозните вторични ефекти на лекарството върху сто ­маха. Препорьчва се и при зъбобол.

Помага при грипни състояния

При обикновени грипни симптоми като болки в гърлото и синусите, температура и втрисане запарката от спирея е много ефикасна. Ако обаче става дума за бактериална инфекция, това няма да е достатъчно и трябва да се до­бави антисептичното действие на мащерката или прополиса.

Има диуретично действие

В началото на повечето диети се препоръчват средства против задържане на вода. Запарката от спирея може да помогне, още повече, че в същото време предпазва от дехидратация на организма.

Практични съвети

  • Спиреята не се препоръчва на бременни и кърмещи жени, както и на хора, алергич­ни към аспирина и салицила. До нея не бива да прибягват и тези, които приемат антикоагулиращи лекарства или страдат от сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
  • Не пийте запарката от спирея по-про­дължително от 3 седмици – свръхдозирането може да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето.
  • Ако искате сами да си наберете цвето­ве и млади листенца на спирея, най-подхо­дящият момент е през юни – началото на цъфтежа. По-късно те не се поддават добре на сушене и се разпадат на прах.
  • Никога не варете спиреята, защото активните й съставки са много чувст­вителни към топлината, а за да не се изпарят при запарването, добре покрий­те чашата.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Аспиринът стана на 100 години, но дали е безвреден?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *