Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антоцианини – с какво за полезни и как да си ги набавим?

Набавянето на достатъчно антоцианини носи множество ползи за здравето.

антоцианини
Боровинките са богат източник на антоцианини

Антоцианините са полезни за здравето по ред причини. Те се намират в определени храни от растителен произход и подобряват ефективността на физиологичните процеси на вътрешно ниво. Всъщност, редовната им консумация се препоръчва за предотвратяване на промени, които могат да доведат до развитие на хронични и тежки заболявания. Освен от храната, може да си ги набавяте и под формата на добавки.

Необходимо е да наблегнете на храни от растителен произход в диетата си. И преди всичко е важно да се осигури разнообразие от хранителни продукти. Плодовете и зеленчуците осигуряват много важни фитонутриенти и микроелементи за човешкото тяло.

 

Антоцианини – за какво са полезни?

 

  1. Помагат за забавяне на стареенето

Антоцианините действат като антиоксиданти. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан със забавяне на стареенето, както се вижда от изследване, публикувано в списание BioMed Research International. Те помагат за да поддържането на окисляването и възпалителните процеси в тялото под контрол.

 

  1. Предотвратяват развитието на хронични заболявания

Много тежки заболявания са причинени от дисбаланс в състоянието на хомеостазата. Това отчасти се дължи на лошите навици и ниския прием на антиоксиданти и витамини.

Следователно включването на антоцианини в диетата може да бъде решаващо за коригиране на проблема. Всъщност, според проучване, публикувано в Alternative Therapies in Health and Medicine, редовната консумация на тези съединения помага за предотвратяване на появата на диабет и сърдечно-съдови патологии.

 

  1. Намаляват риска от някои видове рак

Важно е да се отбележи, че антиоксидантната сила на антоцианините може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак. Те неутрализират свободните радикали и намаляват увреждането на клетъчната ДНК, което предотвратява образуването на туморни елементи, които могат да се възпроизвеждат неконтролируемо.

Вярно е, че все още липсват доказателства в това отношение, но по всичко изглежда, че редовната консумация на антиоксидантни елементи може да помогне за ограничаване на риска от няколко вида тумори в тялото.

 

  1. Те помагат за възстановяване след тренировка

Антиоксидантите също са определящи в процесите на възстановяване след тренировка. Високоинтензивните упражнения увеличават образуването на свободни радикали и натрупването им в тъканите.

Вярно е, че самото тяло има собствени механизми, за да коригира този проблем и да се върне към състояние на равновесие. Те обаче често не са толкова бързи, колкото е нужно. За да подобрите функцията, алтернативата е да включите екзогенни антиоксиданти в диетата си.

 

Кои храни са богати на антоцианини?

 

Вече знаете основните ползи от антоцианините. Сега е време да разберете и от къде да си ги набавите. Това са вещества, които обикновено присъстват в червените или тъмно лилавите зеленчуци и плодове. Типичен пример са боровинките. Също така концентрацията им е висока в цвеклото, къпините, черешите и патладжаните.

От друга страна, на пазара има различни антоцианинови хранителни добавки.

 

Защо е важно да си осигурявате достатъчно количество антоцианини?

 

Както се убедихте, това са съединения с много ползи за здравето. Те балансират окислението в тялото, благоприятстват възстановяването на тъканите след тренировка и намаляват увреждането на клетъчната ДНК. Антоцианините също така подпомагат превенцията на хронични и тежки заболявания.

Поради тези причи е изключително важно в ежедневното си хранене да включвате продукти, които са богати на антоцианини.

Все пак е добре да знаете, че тези вещества не са панацея и няма да ви предпазят, ако не спазвате добра диета, не се движите редовно и не поддържате здравословен начин на живот.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *