Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Страхил Ефремов: „Колега” обещава голям бюст с инжектиране на кръв в гърдите!

Д-р Страхил Ефремов е сред основателите на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и неин секретар. Започнал е кариерата си като хирург в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“, специализирал е ортопедия и травматология, както и микро-хирургия на ръката. След това се насочва към пластичната и естетична хирургия и е един от най-добрите специалисти в тази област у нас. Член е на Българското дружество по хирургия на ръката и на Парижкото анатомично дружество, както и на борда на директорите на Европейската асоциация по пластична хирургия.

Преди дни пластичните хирурзи у нас излязоха със становище, че българките, които са си поставили от опасните френски импланти, трябва да ги сменят, тъй като това крие рискове за здравето им. Още по темата, както и за нивото на пластичната хирургия у нас вижте в интервюто.

–     Д-р Ефремов, бихте ли обяснили защо пластич­ните хирурзи излязоха със становище жени, които са си поставили от френските гръдни импланти, да ги от­странят от тялото си?

–     Скандалът, както знаете, започна през март м.г. в Герма­ния, когато стана известно, че има много случаи на спукани френски гръдни импланти. Ние следим развитието на пробле­мите, възникнали във връзка с използването на гръдни им­планти на френската фирма PIP и „М“ на холандската компания „Рофил медикал“. Проблемът е, че медицинският гел на тези импланти е бил заменен с технически. Има данни, че и обвивката им също е дефект­на. Това води до повишаване честотата на спукване на тези импланти и изтичането извън обвивката на бионесъвместим гел в тялото. Това причинява развитие на възпалителни процеси, ръбцуване, фиброза, лимфаденолатии. Няма данни към момента този вид имплан­ти да предизвикват развитие на рак на гърдата.

Оказа се, че френски­ят производител е знаел, че силиконовите протези н.е са качествени, но не е взел необходимите мерки. Вместо това е сключил договор с холандска фирма за продажба и дистрибуция. Холандското правителство отправя питане и получава отговор, че за­водът се намира в Кипър, Европейската комисия проверява и се уста­новява, че такъв завод няма. Известно е, че в света има около 500 000 жени с такива им­планти, а у нас вероятно са около 1500. Бройката им не е точна, но предпо­лагаме, че у нас са внесени между 2500 и 4000 чифта от опасните протези, а около 1500 от тях са поставени.

–     Има ли българки, ко­ито вече са отстранили от тялото си опасните протези?

–     Да, около 146 българки са заявили желание да напра­вят това до момента, като ПРИ 15 ОТ ТЯХ ИМПЛАНТИТЕ НАИСТИНА БЯХА СПУКАНИ. Записват се още жени за тази операция. Тя не е спешна, но трябва да бъде извършена, дори ако дамите нямат никакви оплаквания, свързани с проте­зите. Не бива да се чака те да се спукат, защото това може да доведе до допълнителни усложнения. PIP имплантите са внесени по законния ред, притежават GE-марката и в никакъв случай не може да се търси вина у вносителя им у нас или в хирурга, който ги е поставил. Скандалът не засяга индустри­ята с медицински изделия, а група от криминално проявени хора, които не се страхуват да увредят здравето на половин милион жени по света с цел собствена облага.

–     Какви са симптомите, при които жени сьс силиконови протези веднага трябва да се консултират с хирург?

–     Без да всявам паника, искам само да посоча, че ако има асиметрия в двете гърди, при пипане се усеща разлика в тях – едната е по-твърда, а другата по-мека, ако формата на импланта е загубена, т.е. той се е разлял, това означа­ва, че е спукан, ако се усещат болки и дискомфорт, дори да има ехография или мамография, които да посочват, че имплантът е цял, това може да не е така. Много често махаме импланти, за които рентгенолозите казват, че са цели, но при изваждането виждаме, че се разпадат. Т.е. рентгеновото изследване то поставям на второ място по точност. Клиничният преглед от опитен пластичен хирург е много по-точен. Затова от асоциацията на пластичните хирурзи предложихме дори тези жени да са оперирани от т.нар. „каубои“  нелегални колеги, пак могат да потърсят компетентна помощ при някои от нас.

–     Колко са тези „каубои“, както ги наричате?

–     Много тревожно е това, че в България всеки може да се прави на пластичен хирург и да работи като такъв! Официални­те членове на нашата асоциа­ция и признати за пластични хирурзи у нас са малко повече от 50 лекари. Според нас тези „каубои“ са около 18 души в големите градове – София, Пловдив, Плевен, Габрово. Сред тях има гинеколог, общи хирурзи, лекари без специал­ност, преминали само някакви курсове в чужбина, има дори един столичен зъболекар. Той е осакатил поне десетина жени досега.

Списъкът с техните имена е представен в Агенцията „Медицински одит“. Доско­рошната директорка доц. Зла­тица Петрова обеща, че те ще бъдат проверени, за да се знае кой каква дейност извършва. Повечето от тези „колеги“ работят в частни болници. А собственикът на такова здрав­но заведение се ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ ПРИТОКА НА ПАРИ.

Дали са заклали няколко жени в задния двор или са ги лекували – това не ги инте­ресува. Тези хора въобще не могат да си представят какви поразии правят, затова са много смели.

Скоро коментирах по една от телевизиите случай за ле­кар, нарекъл се пластичен хи­рург, който вземал със сприн­цовка няколко милилитра кръв от тялото и я инжектирал след това в гърдите, като уверявал жената, че те ще пораснат по този начин. Това според вас не е ли престъпление?! Затова казвам, че трябва да има кон­трол от страна на здравните власти. От друга страна, хората не бива да се доверяват сляпо на всеки, нарекъл себе си специалист по нещо. Иначе се връщаме преди Среднове­ковието, когато са лекували шамани и врачки.

–     Какъв е този шарла­танинът, за когото споме­нахте?

–     Казва се д-р Илия Или­ев и предлагаше в интернет нерегламентирана процедура за увеличаване на бюста чрез стволови клетки. В предложе­нието на Клиника „Швейца­рия“ прецизно се описваше поредното „чудо“ на пластич­ната хирургия. Използвали се собствени стволови клетки, извлечени от кръвта на жената. Взимат се около 10 кубика кръв от вената и 10 кубика кръв от гръдната или седалищната кост, където костният мозък е особено богат на стволови клетки. Репортер на телеви­зията под прикритие се беше срещнал с въпросния доктор, който твърди, че предлага тази манипулация в клиниката. Той обяснил, че извлечените стволови клетки се активират с хиалуронов медиум, който той поръчва от Америка, след което се инжектира в млечните жлези на жената. Разбира се, този „специалист“ предупреж­дава, че има възможност т.нар. процедура да не е успешна, възможно било ДА СЕ ПОЛУЧИ И АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ към хиалурон. Аз обясних в студиото, че такъв метод няма описан в световната литера­тура. Има протокол за работа със стволови клетки, но той е коренно по-различен от това, което твърди, че прилага въ­просният д-р Илиев. Едва ли е; случайно, че след проверките от здравните власти той из­чезна вдън земя, а кабинетът, където приемаше, се оказа празен!

–     Бихте ли разказали при какви случаи използвате стволови клетки в пластичната хирургия – вие сте един от пионерите в тази област у нас.

–     Започнахме да прилагаме от м.г. нова терапия с използ­ване на стволови клетки. Тя се ползва в реконструктивната хирургия, главно за попълва­не на обеми и дефекти. Т.е., когато има тъканен дефект след премахване на гърдата, за реконструкция можем да я използваме. Тази методика е приложима и при друг вид тъканен дефект – при травми, за контур на лицето. Това нещо го правим вече в болница „Токуда“. Взема се собствена мастна тъкан от пациента, от нея се изолират стволовите клетки и след това те се при­лагат на съответното място. Ние не обработваме взетите стволови клетки, а ги връщаме веднага на пациента, такива каквито сме ги изолирали, без да ги манипулираме.

–     Докъде стигнахте в работата по новите стан­дарти в пластичната хи­рургия?

–     Ще има нови стандарти до края на годината, в момента има заповед на министъра за това. Изработват се стандар­тите от колеги-експерти и се надяваме да влязат в сила до края на 2012 г. След това контролът върху работата на пластичните хирурзи би тряб­вало да се осъществява от държавните институции – да речем от Агенцията „Медицин­ски одит“. Когато сложат на един козметичен салон или на частна болница глоба от 100 000 лв. за това, че извършват дейности, за които нямат нуж­ните специалисти, смятам, че това ще регулира пазара. Тряб­ва да има и работещо взаимо­действие на нашата асоциация със здравното министерство, за да може при възникнали проблеми те да се обсъждат професионално и да се вземат най-добрите решения.

Вижте как се правят силиконовите подплънки и какви импланти да изберем – силиконови импланти със серум или с гел?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Д-р Страхил Ефремов: „Колега” обещава голям бюст с инжектиране на кръв в гърдите!

  1. съхранeние клетки каза:

    Определено има една огромна спекула с тези стволови клетки, но истината е някъде там както се казва.Че са от огромна полза за лекуването е така.На скоро прочетох в едно списание че вече може да има и реален метод,който да лекува зрението на тези,които не виждат именно с такива клетки,което е голям напредък в медицината.Малко съм изумена че се използват и в хирургията с цел естетическа красота.

  2. съхранение на стволови клетки каза:

    Доста започна да се спекулира със съхранението и извличането на стволови клетки последните няколко години. Страшно е това, че хора могат се доверяват на такива шарлатани и да си дават парите и по-страшното здравето на тях. Все пак всяка една операционна намеса си е риск до някаква степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *