Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Признаци, по които ще разберете, че сте болни от ендокринна болест

„ХРАНЯ СЕ ДОБРЕ, А СЛАБЕЯ“ Отслабвате, въпреки че имате добър апетит. Ако човек яде, но отслабва, е въз­можно да страда от повише­на функция на щитовидната жлеза.

Освен че отслабвате, обик­новено ви безпокои безпри­чинно и продължително по­вишаване на температурата на тялото до 37-37,5 градуса; сърдечни нарушения; прека­лено изпотяване; тремор на пръстите на ръцете; резки ко­лебания в настроението; нерв­ност; нарушава се сънят.

При прогресиране на болестта се нарушава полова­та функция. Често се случва очите на болния да изпъкнат. Те са широко отворени, като блестят и сякаш напират да изскочат навън – между очна­та дъга и клепача – отгоре и отдолу се вижда бялото на склерата.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

То може да бъде проблем не само на неправилното хранене и хиподинамията. Затлъс­тяването съпровожда много ендокринни нарушения.

Ако мастната тъкан се отлага равномерно по цялото тяло; ако апетитът ви или не се променя, или е понижен; ако кожата ви е суха; изпитвате слабост, вялост и постоянна сънливост; ако ви опада коса­та – може да се предположи по­нижена функции на щитовид­ната жлеза.

Такива хора са зи­морничави, с по-ниска тем­пература на тялото и с по-ниско кръвно, с хриплив глас, с периодичен

ПРЕКАЛЕНО ОКОСМЯВАНЕ ПО ТЯЛОТО

Нарича се хипертрихоза и често свидетелства за нарушена функция на полови­те жлези. Най-често този симптом говори за прекалено изработване на тестостерон при жените.

В този случай хипертри- ходата се съпровожда е пови­шено омазняване на кожата, с появяване на пъпки и на пърхот.

Нарушават се и менстру­алният цикъл, и детеродната функция.

ПОЯВЯВАТ СЕ СТРИЙ

Това е доста грозен при­знак на нарушения в систе­мата хипотапамус-хипофиза. Често в процеса се въвличат и надбъбречните жлези. Стрии се появяват по ко­жата на корема, по вътреш­ната повърхност на бедрата, в областта на млечните жле­зи. Развива се и хипертрихоза, както и нарушения в половата функция.

Специфичен признак е кри­зисното повишаване на кръв­ното налягане до доста висо­ки показатели.

Един от важните симпто­ми в този случай е затлъстя­ването, при това мастната тъкан се трупа преди всичко по лицето и шията, по раме­нете, корема и гърба. Край­ниците си остават тънки. Понижава се имунитетът.

ПРОМЕНЯ СЕ ВЪНШНОСТТА

Това е ранен признак на акромегалия. Чертите на ли­цето загрубяват, увеличават се веждите, скулите, както и долната челюст.

„Разрастват“ се устните, езикът става толкова голям, че се нарушава захапката.

Такова състояние се развива при прекалено и наднормено образуване на хормона на растежа – соматотропин. Той се изра­ботва в хипоталамуса. Бързо започват да нара­стват китките и стъпалата. Човек е принуден често да сменя обувките си.

Започва да се оплаква от изтръпване в крайниците, от болки в ставите, от хрипкав глас, от нарушения в половата функция. Кожата се удебелява, става мазна, забелязва се и повишен растеж на косата.

НАРУШАВА СЕ ЗРЕНИЕТО

Това също може да е след­ствие от патология в ендо­кринната система. Бързото и устойчиво влошаване на зрението, съпровождащо се с упорито главоболие, е по­вод да заподозрете тумор на хипофизата.

При това състояние са характерни признаци за из­чезваше на слепоочното поле­зрение. Често се развиват и другите признаци за нарушена хормонална регулация – много от тези, за които споменахме досега.

КОЖЕН СЪРБЕЖ

Този симптом, това със­тояние трябва да ви принуди да измерите нивото на захар в кръвта, защото може да е ранен признак на захарен диабет.

При това сърбежът често възниква в слабините – това заблуждава и кара болните първо да търсят гинеколог или дерматолог.

Появява се жажда, пре­съхване в устата, увеличава се количеството урина и се учестява уринирането.

Фурункулозата, трудно­то заздравяване на ранички и драскотини, постепенно развиваща се слабост, бърза умора – това са все симпто­ми, съпровождащи захарния диабет.

Теглото може да се коле­бае – или към затлъстяване, или към отслабване – зависи от формата на заболяването и конструкцията на човека. Хормоналният дисбаланс из­исква лечение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Признаци, по които ще разберете, че сте болни от ендокринна болест

  1. Pingback: Ендокринната система определя вида спорт – част 1 | ПО-КРАСИВИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *