Начало / Болести и лечение / Болести на кръвта / Копривата срещу анемия и косопад


Копривата срещу анемия и косопад

Копривата срещу анемия и косопад По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Количеството на този микроелемент в копривата достига до 3,9 мг. Ето защо тя се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни с анемия. Подходяща храна е за бременни и майки кърмачки.

Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на течности в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Особено полезна е за хората, които приемат медикаменти, извличащи калия от организма.
Съвременните диетолози препоръчват сок от коприва за освежаване – самостоятелно или в съчетание с други зеленчуци и плодове – моркови, ябълки, портокали или лимони. Единствено противопоказание за консумиране на сок от коприва е наличието на бъбречни камъни.
За придаване на обем на косата се препоръчва отвара от 100 грама ситно нарязани листа от коприва, залети с половин литър вода и половин литър оцет. Сместа се вари 30 минути, прецежда се и косата се изплаква с нея. Стои няколко часа. Тази отвара регулира и косопада.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*