Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекуват тревожните разстройства

Тревожните разстройства са реакция на неопределе­на или неясна заплаха – разтревожени сте, но не можете да назовете причи­ната.

 

Състоянието се проя­вява с редица симптоми: изпотяване, позиви за ури­ниране и дефекация, сър­цебиене, треперене, раз­дразнителност, слаба кон­центрация, задух, натрапливи мисли или поведение.

 

Кога да потърсим лекарска помощ при тревожни разстройства?

Тежките и продължителни тревожни разстройства мо­гат да засегнат физическото ви здраве. Потърсете про­фесионална помощ, в слу­чай че страдате от безсъние или понижена способност за концентрация, както и ако сте развили зависимост към алкохол, лекарства или храни. Обърнете се към специалист, ако смятате, че има опасност да нараните себе си или околните. Въз­можно е симптомите ви да имитират сериозни заболя­вания като хипертиреоидизъм (базедова болест), хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар) и инфаркт или състоянието ви да е страничен ефект от дейст­вието на някои лекарства. При всички случаи е препо­ръчително да обсъдите оп­лакванията си с лекар.

 

Не влошавайте състоянието си

  • Ограничете приема на кафе, черен чай и кола до 1 чаша дневно. Установено е, че страдащите от тревожни разстройст­ва проявяват повишена чувствителност към кофеина.
  • Въздържайте се от алкохолни напитки. Привидно те потис­кат тревожността, но когато въздействието на алкохола отми­не, безпокойството на практика се задълбочава.

 

Натоварване и почивка

  • Аеробиката е отлично средство за справяне с тревожността, а ако ежедневно отделяте по 30 минути за спортно ходене, ще стимулирате освобождаването на ендорфини, които блокират усещането за болка и подобряват настроението.
  • Няколко пъти на ден посвещавайте по 15 минути на приятни отпускащи занимания – без значение дали ще медитирате, ще се молите, ще подрязвате розите или ще съзерцавате аквариумните си рибки.

 

Натурални средства

  • Лечебната дилянка няма да ви очарова с аромата си, но ще разсее тревожността. Активните съставки в билката въздейст­ват върху същите мозъчни рецептори, които се влияят от транквиланта диазепам (по-известен като валиум). Вземайте по 250 мг 2 пъти дневно и до 500 мг преди лягане.
  • Ежедневно приемайте витамини от групата В – те се считат за естествени антистресови агенти. Недостигът им е предпос­тавка за развитие на тревожни разстройства. Например за про­изводството на серотонин организмът се нуждае от витамин В6.
  • За да си набавите нужното количество серотонин, вземайте хранителни добавки с 5-хидрокси трингофан (5-ХТФ). В орга­низма 5-ХТФ се образува от аминокиселината триптофан. В малка концентрация това ценно съединение се съдържа и в се­мената на африканското растение Griffonia simplicifolia. Предла­гат се синтетични и натурални препарати (можете да ги наме­рите в магазините за натурални продукти и в интернет). Взе­майте по 50 мг 6 пъти дневно по време на хранене. Ако са ви предписани антидепресанти като Прозак, Сертралин или Сероксат, обсъдете приема на 5-ХТФ с личния си лекар – комбини­раното действие крие сериозни рискове. Понякога хранителни­те добавки с 5-ХТФ предизвикват сънливост. Не шофирайте, до­като не се уверите, че този страничен ефект на препарата не се проявява при вас.

 

Депресия мъчи отчаяните домакини

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *