ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са безспорните ползи от натуропатията?

Натуропатията е клон от медицината, при който за лечение на заболяванията се прилагат различни природни лекарства и лечения. Тя използва система от медицински диагностики и терапии, базиращи се на моделите на хаоса и организацията в природата. В основата на натуропатията стои разбирането, че хората по природа са здрави и че лечението може да бъде осъществено чрез премахване на препятствията по пътя към излекуването и чрез стимулиране на естествените способности на организма за самолечение. В основата на грижата за здравето в природната медицина стоят подходящите хранителни режими (диети), хомеопатията, физическите манипулации, овладяването на стреса и физическите упражнения.

Натуропатите са общопрактикуващи лекари, които лекуват широк спектър от заболявания. Те са убедени поддръжници на теорията, че трябва да се лекува „цялата личност“ – както душата, така и физическото тяло, – и наблягат на превантивните мерки. Често препоръчват промени в хранителния режим и в начина на живот, за да подобрят здравето на пациентите.

Според натуропатите хората по природа са здрави
Според натуропатите хората по природа са здрави

Хората отдавна са установили връзката между начина на хранене и заболяванията. Много терапии са изградени около специални хранителни режими.

Натуропатията води своето начало от XVIII-XIX век, когато промишлената революция принуждава много хора да възприемат нездравословен начин на живот и европейският обичай да се ходи на „лечение“ на минерални бани набира популярност. Бенедикт Луст, дълбок привърженик на природната медицина, превръща натуропатията в официална система за здравно обслужване през 90-те години на XIX век. Към началото на XX век тя вече процъфтява.

Първите натуропати в Съединените щати, както и други техни съвременници поставят ударение върху лечебните свойства на хранителния режим. Така например Джон Келог, лекар и вегетарианец, открива санаториум, в който използва лечебни методи като хидротерапия, често предписвана и от днешните натуропати. Неговият брат Уил произвежда здравословни храни, като корнфлейкс и кълцано жито. Братята Келог помагат за популяризиране на натуропатичните идеи и подчертават по-голямата полза от пълнозърнестите храни в сравнение с рафинираните. Впоследствие идеята им е заимствана от един от служителите им, Ч. У. Поуст, за да основе известната компания за зърнени закуски, носеща неговото име.

В началото на XX век повечето щати започват да лицензират натуропатите като лекари. Създадени са 20 медицински училища за натуропатия. Още от самото начало лекарите-натуропати са считани за „еклектични“, тъй като разчитат на разнообразни природни терапии и традиции при лечението на пациенти.

През 30-те години на XX век натуропатията силно запада поради няколко причини. Алопатичната медицина най-сетне престава да използва терапии от рода на кръвопускането и отровните тежки метали като лечебни съставки. Новите терапии се оказват по-ефикасни и много по-малко токсични. Алопатичните медицински училища започват да получават все по-щедро финансиране от фондации, свързани с прохождащата фармацевтична индустрия. Освен това алопатичните лекари стават много по-организирани и добиват значително политическо влияние.

През последните две десетилетия обаче натуропатията преживява истински ренесанс. Обществеността все повече се запознава с връзките между здравословния хранителен режим и начин на живот, от една страна, и избягването на хронични заболявания, от друга. Освен това, конвенционалната медицина често се оказва неспособна да лекува тези хронични заболявания. В момента пациентите се явяват потребители на здравеопазването и сами търсят решение на здравословните проблеми, с които конвенционалните лекари не могат да се справят. В резултат на това дори онези медицински групи, които доскоро считаха натуропатията за безполезна, вече започват да я приемат.

Ползи:

Натуропатията има благотворен ефект за лечението както на хронични, така и на остри заболявания. Понякога тя се използва съвместно с алопатичното лечение за подобряване на общото разположение и облекчаване на хронични симптоми като изтощение и болка. Натуропатията предлага решение на широк диапазон от здравословни проблеми – от болки в гърба до депресия.

За лекаря-натуропат е от съществено значение да разпита и прегледа пациента подробно, за да открие основната причина за даден медицински проблем. В оценката се включват също и емоционалните и духовни модели на човека. Натуропатите често отделят повече време на пациента, за да го информират за превантивните здравни практики, начин на живот и хранене, в сравнение с конвенционалните лекари.

Средствата, които натуропатията използва, са най-разнообразни и включват лечебни практики като хранителен режим и клинично хранене, хомеопатия, растителна медицина, манипулация на меките тъкани и гръбнака, ултразвук и терапевтични физически упражнения. Лекарите-натуропати осигуряват пълно диагностично и лечебно обслужване в такива области като акушеро-гинекологията и педиатрията. Някои от тях са и лицензирани акушер-гинеколози.

Според лекарите-натуропати здравето означава не само липса на заболяване, а пълно физическо, умствено и социално благополучие. Те често казват, че заболяванията трябва да се лекуват не само чрез потискане на симптомите, но и чрез отстраняване на истинската причина за тях. В действителност симптомите се разглеждат като естествени усилия на организма да се самоизлекува и да възстанови нарушеното равновесие.

Обучение и лицензиране

Студентите по натуропатия завършват четиригодишен курс на обучение в медицинско училище, като изучават много от същите основни дисциплини като конвенционалните лекари, в това число анатомия и патология. През последните две години те изучават също и такива холистични терапии като хранене, хидротерапия (водолечение) и приложна психология. Натуропатичната програма за обучение поставя ударение най-вече върху превенция на заболяванията и подобряването на общото здравословно състояние.

След завършване на курса на обучение натуропатът полага квалификационен изпит, известен като изпит за лицензиране на лекари-натуропати (NPLEX). Лекарят трябва да е завършил училище, което му дава право да се яви на тези изпити. Към 2003 г. тези училища включват Националния колеж за натуропатия в Портланд, щата Орегон; Университет „Бастир“ в Сиатъл, щата Вашингтон; Югозападния колеж за натуропатия в Темпе, щата Аризона; Канадския колеж за натуропатия в Торонто, Канада, и Колежа за натуропатия към Университета в Бриджпорт, щата Кънектикът.

В някои щати може да се получи лиценз за практикуване на натуропатия. Към края на 2003 г. тези щати включват Хаваи, Аляска, Вашингтон, Орегон, Юта, Монтана, Аризона, Кънектикът, Ню Хемпшир, Върмонт, Мейн и Канзас, както и териториите Пуерто Рико и Вирджинските острови. Дистанционното обучение не дава право за лицензиране или явяване на националния квалификационен изпит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *