ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диагностика по ноктите открива ранни заболявания

Напукани или набраздени, синкави или бели, с петънца или подутини, ноктите на ръцете като огледало отразяват здравословно състояние на организма

диагностика нокти

Някои външни белези са напълно безобидни и не са сигнал за тревога, но ако забележите обезпокоителна промяна в състоянието на ноктите, потърсете помощта на дерматолог.

Когато белите дъгички в основата на ноктите са добре очертани, това показва нормално функциониране на сърдечната дейност и на кръвната циркулация. Силно изразените дъгички издават високо кръвно налягане, а трудно забележимите – ниско кръвно.

Нормалният цвят на ноктите е прозрачнорозов. Жълтеникавият сигнализира за гъбична инфекция, която последствие ще удебели ноктите и ще ги направи ронливи. Пожълтелите или матови нокти най-често са признак на прекалено тютюнопушене, бронхит и синузит. Синкавите издават недостатъчно количество кислород, както и евентуална пневмония. Ако ноктите са бледи и без блясък, е вероятно организмът да страда от анемия. Тези две характеристики обаче се свързват и с напредналата възраст. Трябва да се има предвид, че лечението с антибиотици би могло временно да промени цвета на ноктите.

Надлъжните бразди по повърхността са ранен симптом за ревматизъм или артрит. Понякога псориазисът също започва с промяна в структурата на ноктите. Често срещаните бели петънца обикновено са признак за недостиг на калций, но и на хормонални нарушения.

Меките и тънки нокти подсказват отпадналост и стрес, а прекалено твърдите са израз на нервно напрежение или смущение в кръвообращението. Когато лесно се напукват и чупят, са възможни проблеми с щитовидната жлеза. В комбинация с жълтеникаво оцветяване вероятно става дума за гъбична инфекция.

Дори темпът на растеж може да бъде индикатор за състоянието на организма. При горещо време и при бременност ноктите растат по-бързо. Забавянето сигнализира за недостатъчна двигателна активност и лоша кръвна циркулация, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *