Коя е токсичната риба, която не бива да купувате в никакъв случай?

Не слагайте тази риба на трапезата си, нищо че е сравнително евтина, популярна и я има едва ли не във всяка голяма търговка верига

тилапия Тилапията е една от най-масовите риби. Ако се улови свободно е вкусна и полезна, но в България се продава тилапия, отгледана в развъдници. Тя е почти толкова мръсна, колкото е и пангасиуса. От развъдник е относително евтина. Ето какъв е животът й в рибната ферма:

На рибите се дават неща, каквито няма в реките – изпражнения на прасета, пилета и патици, генномодифицирани царевица и соя, пестициди, антибиотици.

Държат ги в кафези и те стават тлъсти.

Нивото на омега 3 в отглежданата тилапия е много ниско, но пък нивото на омега 6 е високо. Тъкмо обратното на онова, което човек очаква.

Съдържанието на дибутилин е 6 пъти по-високо в тилапията от развъдник в сравнение с дивата. Този химикал е съставка на пластмасата и разстройва ендокринната и имунната система на човека. Ето изводите от изследването му:

Дибутилинът е токсичен за имунните клетки дори в минимални концентрации в кръвта на човека. Той блокира експресията на гените, които управляват обмяната на захарите и мазнините, и неутрализира противовъзпалителния ефект на кортизола.

Нивата на диоксин и бифенили в рибата от развъдници са много високи заради мръсотията в кафезите. (Често рибата живее под многоетажните клетки с птицефермите и се храни с изпражненията на птиците.)

Тилапията е внос рт развъдници в Китай и не се изследва, преди да стигне до магазина. В нея са открити антибиотици, химикали за почистване на кафезите, козина от мишки и плъхове, насекоми и бактерията ешерихия коли, причиняваща диария.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 7 до “Коя е токсичната риба, която не бива да купувате в никакъв случай?

 1. Светльо каза:

  Цялата статия е пълна с глупости. Написана от клюкарка за клюкарска страница. Врели некипели…

 2. Петко Горанов каза:

  Ето за такива статии трябва да се носи отговорност и най-добре е да бъде материална, а не просто административна (или „морална“, въпреки че такова понятие няма).
  Данните засягат само рибата, отглеждана по посочения в горната информация начин. Кой се наема да твърди, че на пазара се изкарва само такава риба??
  Прилича ми на поръчка от конкурентен производител/вносител на друга риба.
  Тилапията е обект на аквакултурен добив и при спазване изискванията има превъзходни качества.
  Вижте тук:
  https://youtu.be/Dnq2JvEifsg

 3. Галин Георгиев каза:

  Пълни тъпотии! Боб ли сте хвърляли за данните, които се цитират или си имат автори, че нещо не разбрах. Това с кокошките над рибите е толкова смешно, че очаквах и Мечо Пух да се появи в дописката. А за омега 3… то се знае, че в тази, както и в други риби е в ниски количества. Нещо да бяхте казали за калорийното и съдържание, за протеина, за 0-та мазнини, витамин B12, витамин B3, фосфор и калий, за това, че е чудесен източник на селен… Чули сте, ама не сте разбрали, дано никой не Ви се върже на тъпотиите.

 4. Mary каза:

  Това не следва ли да се отнася за всеки вид риба отглеждана в развъдник??? Същото се отнася и до бройлери, прасета, телета и Т.н

 5. Пламена Желева каза:

  „Сравнително евтина риба“???Цената и варира от 12лв.до 14лв.за килограм!

 6. Мимс каза:

  Всичко ок, ама последния параграф – рибата не се изследва, и веднага след това – открити са …
  Как са открити като не се изследва? Много интересно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *