ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Упражнения за вестибуларния апарат забавят стареенето

Изненадващо, процесът на стареене на нашето тяло директно зависи от функционирането на вестибуларния апарат

вестибуларния апарат
Гимнастика за вестибуларния апарат поддържа тялото младо

Ако не можете да поддържате равновесие дълго време, това е знак, че то започва да старее. Защо това се случва и как да тренирате вестибуларния апарат с помощта на гимнастика, което означава да спрете процеса на стареене, ще научите от днешния материал.

Не много хора знаят, че способността да се поддържа баланс и добрата работа на вестибуларния апарат помага да се забави стареенето на целия организъм.

Баланс и стареене на тялото

Как забелязваме, че тялото застарява? Главно по външния вид: състоянието на кожата на лицето, ръцете и шията. А също и според общото здравословно състояние: болки в ставите, неправилно функциониране на някой орган, бърза умора и т.н.

Но не всеки обръща внимание на способността на човек да поддържа баланс. Изследванията на учените показват, че хората над 60-70 години се затрудняват много да поддържат равновесие, например стоейки на един крак.

Оценете колко младо е тялото ви, като използвате следните техники:

– Застанете на равна повърхност и затворете очи. Сгънете едното коляно и го повдигнете. Поддържайте тялото си в състояние на баланс, доколкото можете и засечете времето.

– Повторете същите стъпки, докато стоите на другия крак и сравнете резултатите.

Смята се, че човек на 30-40 години може да стои по този начин поне 20 секунди, а ако това време е по -малко от 10 секунди, значи тялото вече е започнало да остарява.

Има и друг начин за тестване функционирането на вестибуларния апарат: за това се нуждаете от стол, който се върти. Завъртете се десет пъти надясно и след това наляво. След като се завъртите, опитайте се да докоснете носа с показалеца. Ако нищо не се получи, това е знак, че вестибуларният апарат не може да се справи с натоварването.

Вътрешен сензор

Във вътрешното ухо има капсула, пълна с ендолимфа. Това е лимфоподобна течност, която изпълва ципестия лабиринт на вътрешното ухо. Принципът ѝ на работа е много прост. При въртене и движение на главата, тази течност се раздвижва и дразни нервните окончания. Но въпреки своята простота, този сензор влияе върху работата на други органи: слух, зрение и ни позволява да усетим тялото. Когато този сензор започне да функционира неправилно, тогава органите, върху чиято работа съответно се отразява, се провалят в своята работа.

Космическа медицина

Способностите и свойствата на вестибуларния апарат се изучават много внимателно от специалистите по космическа медицина. Това не е изненадващо, защото в космоса, където човек е в състояние на безтегловност, ако няма специално обучение, тогава той се чувства зле и има загуба на ориентация в пространството. Космическите лекари правят изследвания на вътрешното ухо. В резултат на тези изследвания те стигат до извода, че влиянието на вестибуларния апарат върху човешкото тяло е много по -голямо от влиянието на други сетива. „Вътрешното ухо“ улавя всяко движение и ускорение, колкото и незначително да е то.

Ускоряване на стареенето

Съвременните статистически изследвания показват, че голям брой хора над 50-60 години се оплакват от замаяност. Загубата на равновесие е често срещан проблем при възрастните. Има няколко обяснения за това:

• органите на сетивата работят по -лошо, слухът намалява, зрението се влошава;
• работата на сетивните органи е неправилна и затова нервната система възприема грешно информацията;
• вследствие на лошото функциониране на централната нервна система, се появяват нарушения в кинетичния контрол на тялото;
• бързата умора и невъзможността за концентрация е причина вестибуларния апарат да работи по-лошо.

Следователно, ако на човек му е трудно да поддържа баланс, той страда от световъртеж и рискът от нараняване при падане се увеличава. Най-тъжното е, че заради това хората започват да застаряват. Те буквално „вехнат“, както казват лекарите. Това се дължи на факта, че „вътрешното ухо“ оказва влияние не само върху физическото равновесие, но и помага за навигация в различни житейски ситуации.

Обръщали ли сте внимание на това как се държи човек, ако не може да намери изход?

Точно така – върти се наоколо. Понякога такова „суетене“ се случва в търсене на решение на някакъв проблем. Учените и онези хора, които се занимават с творчество, сравняват творческата работа с бягане с препятствия – те трябва да бъдат непрекъснато съсредоточени: след като прескочат едното, трябва да поддържат равновесие, за да не паднат и да се справят със следващото и да скъсят разстоянието до финала. Така примитивно обяснено се разбира как вестибуларния апарат отговаря за работата на най-сложния орган на нашето тяло – мозъка.

Налични „симулатори“

Колкото по-добре поддържате баланс, толкова по-уверено стоите на краката си. И най -важното – мозъкът работи по-ефективно и процесът на стареене се забавя.

Възможно и необходимо е да се тренира вестибуларния апарат с помощта на лесни упражнения. Ето каква гимнастика можете да правите у дома.

Въртене на главата

Завъртете глава надясно и наляво към раменете, наклонете я напред и назад. Изпълнявайте кръгови движения по часовниковата стрелка и обратно.

Ротация на тялото

Правете завои с тялото наляво и надясно, докато краката остават на място. След това можете да изпълнявате наклони напред, да се опитвате да достигнете пода и обратно, доколкото можете.

На един крак

Застанете на един крак като сгънете другия в коляното, опитвайки се да поддържате баланс. За да засилите ефекта, можете да затворите очи.

Заставайки на един крак, вдигнете другия назад, наклонете тялото напред и разперете ръце настрани – поза „лястовица“.

Завъртане

Въртете се в обикновен офис стол. Можете да се люлеете в хамак или на люлка, не е лошо да посещавате въртележката периодично. Скачането на батут също помага.

Ходене в кръг

Ходете бързо или тичайте около обект, например стол.

Скачане

Скачайте, като се опитвате да се люлеете на 90 градуса или повече, докато скачате.

Спорт

Всички видове спортове, където е необходимо да се поддържа баланс, помагат: ски, кънки, ролери, колоездене, каране на тротинетка, както и танци.

Ходене

Ходенето по улични бордюри помага добре при тренировка на вестибуларния апарат, като се поддържа баланс с разперени настрани ръце.

Изпълнявайки такива лесни упражнения, вие подпомагате работата на „вътрешното ухо“. С течение на времето ще се почувствате по-добре и ще можете да поддържате стабилен баланс.

За здравето на човешкия организъм е много важно да поддържаме баланса на всички процеси, протичащи в него. Не забравяйте да спортувате и да се раздвижвате редовно – така ще избегнете преждевременното стареене на тялото.

Източник: kp.ru

капсули за подобряване на слуха Sanct Bernhard
Капсули за подобряване на слуха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *