Астрагал – билката, която помогнала на Сталин да се справи с атеросклерозата

Удивително е колко малко знаем за билката, наречена астрагал. Но това лечебно растение е било използвано от народните лечители преди повече от хиляда години

Древните скити наричали астрагала „билката на безсмъртието“ и пазели тайната за лекарство, приготвено от астрагал дори от жените си. Не за друго, а тъй като са били убедени, че те ще издадат рецептата на съседните племена.

Информацията за астрагала е била класифицирана и по време на съветските републики. Само най-видните членове на властовия елит са имали достъп до този вид лечение. Говори се, че именно по нареждане на Сталин, който страда от атеросклероза, лечебните свойства на астрагала са били успешно тествани . По-късно генералният секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов, който имал проблеми с бъбреците, е лекуван с астрагал.

Днес обикновените хора ще научат за превантивните и лечебни свойства на тази интересна и достъпна билка. Нека ви разкажем повече за това невероятно растение, което може да намерите във всяка билкова аптека.

Астрагалът е бил признат за ценно лекарство още в древни времена, много преди да е станало известно за разнообразието на растителните макро- и микроелементи, които се откриват в корените и стъблата му

В астрагала има калций, желязо, селен, магнезий, кобалт, цинк, манган, силиций, молибден и хром.

Лечителите успешно тествали тревата за лечението на заболявания на черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата система. Астрагалът помага при заболявания на мозъка и нервната система. Тинктурата от Астрагал се прилага както при възрастни, така и при деца за възстановяване след продължителни заболявания.

Днес познатото у нас растение като орлови нокти (сграбиче, сладколистен клин) – Astragalus glycyphyllos L. се използва дори за лечение на рак. Факт е, че тази билка има антитуморен ефект и също така предотвратява кардиомиопатията, която се развива при пациенти с рак.

Много ценна е тинктурата от астрагал

Доказано е, че използването ѝ разширява кръвоносните съдове и ускорява притока на кръв. Освен това, билковия чай от цъфтящите връхни облистени клонки служи като отличен антидепресант, успокоява, има потогонни и диуретични свойства, забавя стареенето и подмладяват кожата.

Не е изненадващо, че в народната медицина има много рецепти, които ви позволяват да вземете поне част от огромната полза, която има тази билка. И това е повече от достатъчно за значително подобряване на вашето здраве.

В случай на хипертония, се препоръчва да се добавят 2 равни супени лъжици от билката астрагал в чаша гореща вода и да се държи похлупена за около две минути. Охладената и прецедена течност трябва да се приема по 2 супени лъжици три пъти дневно преди хранене. Курсът на лечение е 6 седмици.

При атеросклероза добре почистеният корен на астрагала се залива с водка или алкохол в съотношение 1 към 3 и се настоява 2 седмици. Използвайте 30 капки от тинктурата два пъти дневно преди хранене. След всеки 10 дни от приема трябва да прави почивка от още 10 дни. Продължете, докато се постигне устойчив резултат.

За цялостното укрепване на тялото също можете да използвате чай от растението, защото билката, наред с други неща, перфектно укрепва имунната система

Просто залейте 2 супени лъжици предварително изсушен астрагал с чаша вряща вода и я оставете да ври 2-3 минути. Няколко такива чаши на месец – и сезонните настинки ще ви заобиколят .

При стрес или лошо настроение можете да добавите отвара от растението към водата във ваната, заедно с няколко капки от цитрусово етерично масло. Постойте във ваната около 20 минути – и настроението ви значително ще се подобри.

Билката е противопоказна единствено по време на бременност, както и ако е налице индивидуална непоносимост към растението.

Ето защо, ако сте запознати с алергичните свойства на вашето тяло, започнете внимателно да използвате астрагал. А ако се появят непредвидени реакции, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако сте прочели внимателно статията за огромните и разнообразни ползи от билката астрагал, разбирате, че природата предлага спасение от всяка болест. Сам трябва да бъдем по-близо до нея и да се грижим за природата, за да може и тя да се грижи за нас. И да не я унищожаваме безразсъдно, както се случва в наши дни. Не е ли така?

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *