Хидросалпингс – всичко за диагнозата и лечението

Хидросалпингс – какво представлява и как се лекува? Причини, симптоми, забременяване, извънматочна бременност. 

Хидросалпингс засяга маточните тръби!

Хидросалпингс е едностранно или двустранно запушване на фалопиевите тръби, предизвикано от задържане на течност. Въпросната серумна течност най-често е последица от преминал възпалителен процес.

Хидросалпингсът възпрепятства проходимостта на тръбите и се превръща в предпоставка за проблемно забременяване.

Според някои проучвания между 10 и 30% от случаите на невъзможно постигане на бременност по естествен път се дължат именно на разглежданата патология.

Етимологията на наименованието хидросалпингс идва от латински, където “hydro” е вода, а “salpinx” – тръба. За негов специфичен белег се смята задържането в лумена на маточната тръба на флуид или трансудат, който се образува по време на възпалителен процес.

Самото възпаление, довело до продължителното наличие на течност във фалопиевите тръби, се обозначава с термина салпингит, като се разглеждат остра и хронична форма. Острата форма на салпингит е предпоставка за разглежданото от нас състояние в преобладаващата част от случаите.

Неправилно е това разграничение обаче да се прави и по отношение за своеобразното запушване на тръбите – няма остър или хроничен хидросалпингс.

Хидросалпингс и анатомия

За да очертаем ясна представа за състоянието хидросалпингс, накратко ще разгърнем и познанията си за женската анатомия. Самите фалопиеви тръби са част от придатъците на матката, чрез които в голяма степен се осъществяват репродуктивните възможности на женския организъм. Представляват кухи, тънки тръби с приблизителна дължина 11 см. Началото си водят от горния ъгъл на матката, разширяват се в коремната кухина и достигат до яйчника. Там образуват наподобяващ ампула край или иначе казано ампуларен край.

Стената на всяка от фалопиевите тръби е изградена от 3 слоя:

– външен плътен слой, който има защитни функции;

– среден слой, който се отличава с висока еластичност. Съставен е от мускулни влакна, осъществяващи перисталтични движения в посока към матката;

– вътрешен слой – на практика това е вътрешната облицовка на тръбата. Повърхността му е покрита с клетки от клетъчния епител, образувайки голям брой надлъжни гънки. Самите клетки са снабдени със своеобразни реснички, чрез които се създава трептене. Посоката на трептенето е от ампуларния край към матката. Епителът, покриващ вътрешността на тръбите, е снабден и с доста на брой жлези.

Яйчниците, на свой ред, са отговорни за производството на фоликули и отделянето на яйцеклетки. Когато някоя от въпросните яйцеклетки достигне етап на зрялост, настъпва овулация. За период от 2-3 дни тя е готова за оплождане, след което загива. Ако такова настъпи, посредством организираното движение вътре във фалопиевите тръби тя се придвижва към матката, където се загнездва и стартира процес на ембрионално развитие.

С това се свързва и основното предназначение на още наречените маточни тръби. Тяхна е задачата да подпомогнат придвижването на оплодената яйцеклетка от коремната кухина до матката за последваща имплантация и развитие на бременност. Именно поради това своеобразната перисталтика, с която се свързват, се усилва в периода, съвпадащ с овулацията и настъпващата след него лутеалната част от месечния цикъл на жената.

Във връзка с тази им роля самите фалопиеви тръби са богато кръвоснабдени. Това, на свой ред, е предпоставка за лесно и бързо развитие на възпалителни процеси. При липса на локален имунитет възпалението лесно се разпространява. Ако инфекциозните процеси не напуснат границите на тръбите, се говори за споменатия вече от нас салпингит. В случай, че инфекцията се разпространи и достигне яйчниците, разглежда се като салпингоофирит.

Салпингит и хидросалпингс

Именно острата форма на салпингит стои в началото на процеса на образуване н

а хидросалпингс. Възпалителната течност се натрупва в тръбата, залепва се за стените й и се превръща в образувание, изпълнено с флуид.

Ако подобно образувание се открива само в едната тръба, говори се за едностранен хидросалпингс. В подобни случаи другата фалопиева тръба е годна и може да послужи за осъществяването на бременност по естествен път.

Ако обаче острият салпингит е довел до последици и за двете тръби, то става дума за двустранен хидросалпингс. Двустранният хидросалпингс е предпоставка за невъзможно забременяване без намеса.

Причини за хидросалпингс

Вече стана дума, че възпалителен процес е основната причина за задържане на течност във фалопиевите тръби. В резултат на него затворен напълно или частично е средният участък на тръбата или тръбите. Самите инфекциозни агенти могат да достигнат до кухината на яйчника както във възходяща посока (от влагалището, шийката на матката и прочие), така и да са пренесени посредством кръвообращението (от пикочния мехудр, апендикса, бъбреците и други). В някои случаи се говори и за асептично възпаление, когато въпросното е провокирано от развиващо се гинекологично заболяване.

Във връзка с казаното дотук, като основни причини за възникването на хидросалпингс могат да се изведат следните:

 • възпалителен процес в тръбите, яйчниците или придатъците;
 • ендометриоза;
 • честа смяна на сексуалните партньори и повишен риск от инфекции, предавани по полов път;
 • туберколоза на женските полови органи;
 • употреба на вътрематочни средства за контрацепция;
 • нелекуван вагинит;
 • възпалителни процеси в цервикалния канал;
 • външна ендометриоза, която причинява асептично възпаление и сраствания в малкия таз;
 • миомен възел в близост до фалопиевите тръби;
 • физиологична особеност на самите тръби (тънки, дълги и прекалено нагънати);
 • понижени имунни сили на организма;
 • увреда на яйчниците и асептично възпаление в резултат на интервенция.
Като рискови фактори по отношение на повишен риск от развитие на хидросалпингс се сочат следните:
 • занижена лична интимна хигиена;
 • състояния на силен емоционален стрес;
 • редица ендокринни заболявания, в това число диабет, заболявания на щитовидната жлеза и други.

След всичко казано дотук, ще допълним само, че не всеки възпалителен процес, ангажирал женската репродуктивна система, води след себе си задържане на течност във фалопиевите тръби. При адекватно лечение и силен имунитет състоянието се преодолява без последици.

Хидросалпингс – симптоми

В голямата си част симптомите на хидросалпингс зависят от първопричината за състоянието. Ако става дума за задържане на течност, провокирано и развиващо се на фона остра форма на салпингит, то клиничната картина е много по-ясно изразена. Сред водещите оплаквания са:

 • повишена телесна температура;
 • остра болка в слабините, разположена в ляво и дясно;
 • признаци за интоксикация, каквито са липса на апетит, отпадналост и слабост;
 • усещане на пулсации в резултат на натрупването на трансудат в тръбата.

В случай, че става дума за хронична форма на салпингит, в резултат на която се развива хидросалпингс, често конкретни симптоми липсват. До проследяване на състоянието и поставяне на диагнозата се стига едва след като пациентката не успява да зачене след продължителен период от време.

Сред характерните симптоми при хроничен салпингит все пак място намират:

 • дискомфорт или болезненост в илеума;
 • смущения в месечния цикъл;
 • повишена вагинална секреция;
 • невъзможни забременяване.

Като възможни, но не задължителни симптоми на разглеждания здравословен проблем се сочат още:

 • дискомфорт по време на полов контакт;
 • усещане за наличието на чуждо тяло;
 • периоди с повишена влагалищна секреция;
 • хронична болка в таза.

В редки случаи оплакванията при хидросалпингс могат да са толкова остри и непоносими, че състоянието да се сбърка с друга тежка патология, например възпален апендицит, бъбречна колика и други.

Хидросалпингс и забременяване

Когато няма изразена симптоматика, за наличието на хидросалпингс се разбира едва след безрезултатни опити за забременяване. Такова все пак е възможно и по естествен път, когато състоянието е обхванало само една от фалопиевите тръби.

Настъпването на бременност при наличието на хидросалпингс крие обаче редица рискове.

Извънматочна бременност
Хидросалпингс
Извънматочна бременност е сред рисковете при хидросалпингс!

Сред наистина опасните и в някои случаи дори животозастрашаващи за жената варианти е развитието на извънматочна бременност. Става дума за случаи, при които оплодената яйцеклетка не успява да достигне до матката заради своеобразното запушване и се имплантира в тръбата. Състоянието е изключително рисково, защото може да се превърне в предпоставка за спукване на тръбата и за сериозен кръвоизлив.

Спонтанен аборт

Освен това – хидросалпингс може да се разглежда и като причина за спонтанно прекратяване на настъпила бременност. Като обстоятелства, които могат да провокират аборт, намиращи се в пряка връзка с разглеждания здравословен проблем, могат да се изведат следните:

 • механично влияние – в случай на хидросалпингс може да се наблюдава периодично изпускане на течност, която да не позволи на зиготата да достигне до повърхността на матката и да се имплантира успешно;
 • възпаление – в резултат на възпалителните процеси до лигавицата на матката достига трансудат, който нанася поражения или провокира развитието на еднометриоза. Това отново затруднява имплантирането на ембриона;
 • наличната течност може да окаже токсичен ефект върху оплодената яйцеклетка и да доведе до нейното загиване;
 • в резултат на наличния хидросалпингс чувствителността на ендометриалните рецептори по отношение на женските полови хормони намалява. Това провокира влошаване на цялостното хормонално състояние на жената, засегната е и хормоналната регулация на матката. Процесът на имплантиране се оказва неосъществим.
Ин витро

При жени, при които възпалителният процес е довел до двустранен хидросалпингс, забременяване по естествен път на практика е невъзможно. След поставяне на диагнозата най-често се пристъпва към метод за изкуствено оплождане, в повечето случаи – към ин витро.

Редките случаи, в които все пак е настъпила бременност без намесата на репродуктивни специалисти, тя трябва да се следи изключително внимателно. Попада в групата на рисковите, заради изброените по-горе опасности от спонтанен аборт.

Любопитно!

Като част от подготовката за последваща ин витро процедура специалистите обръщат внимание на укрепването на репродуктивната система на жената. Въпреки че в случаите на асистирана репродукция от значение са голям брой странични фактори, добре е двойката да направи необходимото.

Често се препоръчва прием на хранителни добавки с цел повишаване на успеваемостта на процедурата.

Хидросалпингс – диагноза

Хидросалпингс
Съществуват различни методи за диагноза при хидросалпингс!

Поставянето на диагнозата хидросалпингс при много жени е предшествано от месеци или години безрезултатни опити за забременяване. Често опитен гинеколог е в състояние да констатира задържането на течност във фалопиевите тръби дори посредством внимателно палпиране. Трансудатът се усеща като непривично образувание с еластична структура и продълговата форма, откриващо се отдясно, отляво или от двете страни. Болезнеността при палпиране също може да се смята за признак за преминал възпалителен процес и последващ хидросалпингс. В повечето случаи обаче – ако има болка, тя е незначителна.

Редица обстоятелства обаче могат да се окажат пречка пред поставянето на точна и изчерпателна диагноза. Именно поради това се прилагат останалите методи за диагностициране, чрез които обстойно се проследява разглежданото състояние.

Трансвагинален ултразвук

Чрез използването на трансвагинален сензор се осъществява преглед на органите, разположение в малкия таз, на матката и придатъците. По този начин може да се установи наличието на трансудат в тръбата, свързваща матката и яйчника.

Хистеросалпингография

С този сложен термин се обозначава извършването на т.нар. цветна снимка. Самата процедура представлява въвеждане под налягане на контрастна течност през цервикалния канал. След това се правят рентгенови снимки. Чрез тях се наблюдава степента на пропускливост на тръбата. При наличието на хидросалпингс в едната или двете тръби проходимостта е ограничена. Самата тръба изглежда деформирана и нагъната, не позволявайки преминаването на контрастното вещество.

Лапароскопия

При съмнения за хидросалпингс лапароскопията може да се извърши с диагностична и лечебна цел. Чрез провеждането на въпросната манипулация лесно се откриват и при възможност се отстраняват деформации по фалопиевите тръби, полипи и други образувания.

Важно!

В допълнение към методите за инструментална диагностика на хидросалпингс ще включим и задължителните изследвания за болести, предаване по полов път. Става дума за различни вирусни инфекции като хламидия, микоплазма, уреаплазма, вируса на херпес, цитомегаловирус, ЧПВ и други. Всяка една от процедурите, които разгледахме по-горе, при наличието на инфекция може да доведе до нейното разпространение в резултат на приложения подход.

Хидросалпингс – лечение

Колкото и разширени да са възможностите на съвременната медицина и особено в областта на репродуктивното здраве, на този етап все още няма метод за медикаментозно преодоляване на хидросалпингс. Това, което се прилага, е хирургическа интервенция с цел отстраняване на задържаното количество течност.

При повечето жени с поставена диагноза се осъществява лапароскопска намеса. Целите на самата операция са да елиминират патологичния процес в областта на фалопиевите тръби.

При необходимост първоначално се прилага терапия с противовъзпалителен ефект. След като възпалението е неутрализирано, се пристъпва към отстраняване на самото образувание, изпълнено с течност.

В голямата си част успехът на лечението се определя не от качеството на извършената оперативна интервенция, а от степента, в която е възстановена функцията на засегнатата маточна тръба.

За съжаление, при много жени дори най-прецизната операция не е в състояние да възстанови пропускливостта на тръбата. Това се наблюдава най-вече в случаи на дългогодишно хронично заболяване с възпалителен характер в маточните придатъци. При подобни случаи е възможно дори целенасочено механично прекъсване или отстраняване на тръбата с цел неутрализиране на риска от извънматочна бременност. По този начин при пациентки, целящи забременяване, се подготвят условия за провеждане на последваща ин витро процедура.

В редовете по-долу ще разгледаме и най-често прилаганите подходи при лечението на хидросалпингс.

Консервативна терапия

В рамките на този етап от лечението се прилагат мерки с цел отстраняване на възпалителния процес в придатъците. Това важи както за острите форми на салпингит, така и за признаците на обострено хронично възпаление. Най-честият подход е прилагането на антибиотик по схема. Продължителността на лечението и изборът на препарат зависят от състоянието на конкретната пациентка. От особено значение е да се вземе под внимание конкретният патоген, причинител на възпалението, и чувствителността му към избрания медикамент.

Едновременно с приема на антибиотик се назначава и курс с имуномоделиращи средства. Целта е да се укрепят естествените защитни сили на организма. Сред препаратите, които се използват, са Имунофан, Ликопид, Тактивин и други.

В някои случаи те се изписват паралелно с прием на витамини, провеждането на физиотерапия, магнитотерапия и други.

Операция
В някои случаи се стига до премахване на тръбата!

След като е приложена медикаментозна терапия и възпалението е преодоляно, следва и хирургическата намеса. Без тази част от лечението не могат да се очакват реални резултати и постигане на бременност.

В зависимост от състоянието на тръбите, от възрастта на пациентката и плановете й по отношение на евентуална бременност, част от лапароскопията могат да бъдат следните дейности:

 • механично отстраняване на адхезиите около яйчника. Връщане на първоначалната позиция на органите;
 • освобождаване от срастванията и отстраняване на трансудата. При необходимост се извършва и пластика на тръбата;
 • в редки случаи се прибягва до направата на нов отвор в ампуларната част на тръбата;
 • при жени в извън репродуктивна възраст или при такива, при които състоянието не позволява възстановяване на функциите на тръбата, се извършва тубектомия или цялостно отстраняване на фалопиевата тръба или тръби.

Хидросалпингс – лечение с билки

За да обхванем изцяло темата за лечението на хидросалпингс, няма как да пропуснем и онази част, в която се разискват възможностите за преодоляване на състоянието чрез методите на народната медицина.

В началото ще дадем отговор на въпроса възможна ли е въобще подобна терапия? Да, но само и единствено ако тя е част от консервативното лечение за преодоляване на възпалението. Не бива да се възлагат напразни надежди за това, че чрез приема на домашно приготвени лекове ще се постигне освобождаване на задържаната в тръбите течност.

Като възможни форми на приложение методите на народната медицина намират място и при овладяване на неразположенията – преодоляване на болката, неутрализиране на възпалението, регулиране на месечния цикъл.

Ще се спрем на 3 конкретни рецепти, които се срещат често из бабините тефтери. В голямата си част ефектът от тях се свързва с овладяване на възпаление в придатъците, което може да е предпоставка за запушване на тръбите и последващо невъзможно забременяване.

Ето ги и нашите предложения:

Рецепта 1

Необходими за изпълнението й са 1 с.л. червен кантарион и по 2 с.л. от билките жълт кантарион, бял равнец, цариче и гръмотрън. Комбинацията от лековити растения се залива с 600 мл вода и се кипва за 1 минута. След отдръпване от огъня отварата се оставя за ½ час и се прецежда. Количеството се изпива на 3-4 приема в рамките на деня. За да има ефект, препоръчва се рецептата да се изпълнява ежедневно за поне 4 месеца.

Рецепта 2

Корен от ревен и теменуга се смесват в съотношение 4:3. Всяка вечер от билковата смес се вземат 2 с.л. и се поставят в термос. Заливат се с 2 ч.ч. гореща вода. Настойката се оставя за през нощта. На сутринта се прецежда и се разделя на 3 дози, всяка от които се изпива 1 час преди хранене.

Рецепта 3

В подходящ съд се смесват по 100 г от билките лайка, комунига и лопен. Всяка вечер по 3 с.л. от комбинацията се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. гореща вода. Сутрин настойката се прецежда. На ден се изпиват 4 дози – поне 1 час преди хранене.

Сред останалите съвети, които откриваме в рецептите на народната медицина, за които се твърди, че помагат при хидросалпингс, са прием на прясно изцеден сок от тиква, от коприва или картофи, както и смес помежду им, прием на овесена инфузия или инфузия от горицвет.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320677.php

https://www.verywellfamily.com/hydrosalpinx-treatment-diagnosis-and-causes-1959943

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *