ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гъбична инфекция – какви са симптомите и как се лекува?

Гъбичната инфекция (наричана още микоза) най-често е причинена от вида на гъбичките кандида, обикновено Candida albicans, затова често е определяна като кандидозна инфекция. Кандида често е причина за вагинални инфекции при жените и също така може да причини устни инфекции при хора с намалена имунна функция или при пациенти, приемащи определени антибиотици. Кандида може да бъде открита при всички хора, но причинява проблеми само на част от тях. В последните години все по-често се срещат няколко категории кандида заради увеличената употреба на антибиотици, разпространението на СПИН, увеличаването на трансплантациите на органи и употребата на инвазивни средства (катетри, изкуствени

Гъбичната инфекция най-често е причинена от вида на гъбичките кандида
Гъбичната инфекция най-често е причинена от вида на гъбичките кандида

стави и сърдечни клапи), които увеличават податливостта на пациентите към инфектиране.

Вагинални кандидозна инфекция
Повече от един милион жени в САЩ развиват вагинална гъбична инфекция всяка година и макар че не е животозастрашаваща, тя може да причинява доста неприятности.

Устна кандидозна инфекция
Това смущение, познато също като млечница, причинява бели, подобни на извара петна в устата и гърлото.
Кандидозна инфекция на вътрешните органи

Известна още като инвазивен кандидиазис, кандидозната инфекция на вътрешните органи е сериозна органна инфекция, която може да засегне хранопровода, сърцето, кръвта, черния дроб, далака, бъбреците, очите и кожата. Подобно на вагиналната и устната кандидозна инфекция, това е опортюнистична болест и поразява организма, когато съпротивителните сили на човек са отслабнали, често в резултат на друго заболяване. Съществуват много диагностични категории на кандидозната инфекция на вътрешните органи, в зависимост от засегнатите тъкани.

Причини и симптоми
Вагинална кандидозна инфекция
Повечето жени с вагинална кандидозна инфекция изпитват остър вагинален сърбеж, имат секрет, който прилича на извара и има сладък, подобен на хляб мирис. Възможно е вулвата и вагината да бъдат зачервени, подути и болезнени.

Устна кандидозна инфекция
Може да се появят бели петна върху езика, от вътрешната страна на бузите или по небцето. Устната кандидозна инфекция обикновено се появява при хора с абнормална имунна система, например при такива, преминали през химиотерапия за рак, хора, приемащи имунопотискащи лекарства, за да защитят трансплантиран орган, или страдащи от СПИН.

Кандидозна инфекция на вътрешните органи
Всичко, което отслабва естествените бариери на организма срещу колонизиращите организми, включително стомашни операции, изгаряния, назогастрални тръби и катетри, може да предразположи човек към кандидозна инфекция на вътрешните органи. Увеличаващият се брой на болните от СПИН, приемниците на трансплантирани органи и другите индивиди, чиято имунна система е подложена на риск, обясняват драматичните увеличения на кандидозната инфекция на вътрешните органи през последните години. Пациенти с гранулоцитопения (недостиг на бели кръвни клетки) са особено застрашени от кандидозна инфекция на вътрешните органи.

Диагноза
Често клиничният външен вид дава силно основание за диагнозата. Обикновено лекарят взема проба от вагиналния секрет или проба от устата и след това изследва този материал под микроскоп. Под микроскопа е възможно да се видят характерни за гъбичките форми от различни етапи от жизнения им цикъл.

Гъбични кръвни култури трябва да се вземат от хора, за които се подозира, че имат кандидозна инфекция на вътрешните органи. Може да е необходима биопсия от тъканите за поставянето на точна диагноза.

Лечение
Домашните лекарства за вагиналната кандидозна инфекция включват промивки с оцет или вкарването на паста от прах на Lactobacillus acidophilus във вагината. На теория тези лекарства правят вагината по-киселинна и оттук по-негостоприемна за растежа на кандида. Ефективното лечение включва също хранителните добавки от кисел трън, мащерка, екстракт от семена на грейпфрут и чаено дърво. Смята се, че пресният чесън (Allium sativum) има антигъбично действие, така че прибавянето му към храната или вкарването на обелена скилидка чесън, обвита в марля, във вагината може да бъде полезно. Скилидката трябва да се сменя два пъти дневно.

Някои жени твърдят, че това лечение е успешно. Но трябва да се насочат към конвенционално лечение, ако алтернативните способи не са ефективни, или да потърсят съвет от лекар.

Някои предписани лекарства, особено антибиотиците, може да унищожат бактериите, които нормално съществуват в червата и вагината, причинявайки неприятни симптоми, като запек, диария или вагинит. Тъй като Lactobacillus acidophilus е редовен обитател, който може да предпази от развитието на бактерии или гъбички, консумирането на кисело мляко или приемът на капсули или таблетки L. Bacillus се смята за ефективно с цел намалява на разпространението на кандидозната инфекция.

Алопатично лечение
Вагинална кандидозна инфекция
В повечето случаи вагиналната кандидозна инфекция може да бъде лекувана успешно с разнообразни антигъбични кремове или супозитории без рецепта. Те включват Monistat, Gyne-Lotrimin и Mycelex. Инфекциите обаче често се появяват повторно. Ако една жена има често появяваща се повторна инфекция, тя трябва да се консултира с лекар за подходящо лечение, например са Vagistat-1, Diflucan и други.

Устна кандидозна инфекция
Тази инфекция обикновено се лекува с предписани от лекар таблетки или устни промивки. Някои от често използваните лекарства с нистатин и таблетки клотримазол.

Кандидозна инфекция на вътрешните органи
На пациентите, които са диагностицирани с кандидозна инфекция на вътрешните органи, трябва да им бъдат отстранени катетрите и да се започне антигъбична терапия, за да се предотврати разпространението на болестта. Предписват им се лекарства, базирани върху специфичната история на пациента и защитния му статус.

Очаквани резултати
Вагинална кандидозна инфекция
Въпреки че повечето случаи на вагинална кандидозна инфекция са надеждно излекувани, тези инфекции могат да се появят повторно. За да се ограничат повторните появи, жените могат да вземат като превантивна мярка предписани от лекар антигъбични лекарства, като терконазол (продаващ се като Terazol) или други антигъбични лекарства.

Устна кандидозна инфекция
Тези инфекции също могат да се появят повторно, защото понякога кандида развива резистентност към дадено лекарство и се налага лекарят да го замени с друго.

Кандидозна инфекция на вътрешните органи
Прогнозата зависи от вида на болестта и нейната тежест, както и от състоянието на пациента. Болни, които вече страдат от сериозно заболяване, са по-податливи на кандидозни инфекции на вътрешните органи, които се разпространяват из тялото.

Превенция
Тъй като кандида е спътник на нормалната група микроорганизми, която съжителства при всички хора, невъзможно е да се избегне контакт с нея. Добрата вагинална и устна хигиена могат да ограничат проблемите, но те не са гаранция срещу инфекция от кандида. Другите рискови фактори включват ниско ниво на протеини или вегетарианска диета, диета с високо съдържание на захар и употреба на антибиотици.

Има и няколко начина, по които вагиналната кандидозна инфекция може да бъде редуцирана:
– Честите промивки и употребата на женски спрейове и продукти за баня трябва да бъдат избягвани, тъй като могат да разрушат нормалния вагинален баланс на pH.

– Доброто подсушаване на външната вагинална област и избягване на продължителното носене на влажен бански костюм или на мокро бельо.

– Избърсване отпред назад след ходене по голяма и малка нужда.

– Избягване на сексуален контакт по време на лечението.

– Използване на дамски превръзки по време на менструацията

– Използване на памучно бельо и избягване на тесни дрехи.

– Тъй като разпространението на получената в болници (нозокомиална или вътреболнична) кандидозна инфекция на вътрешните органи се увеличава, хората трябва да са информирани за нея. Пациентите трябва да са сигурни, че катетрите са еднократни и се използват за възможно най-кратък срок. Честотата, продължителността и обемът на курсовете антибиотично лечение също трябва да бъдат намалени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *