ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РОАКУТАН / ROACCOTANE

Съдържа изотретиноин, пчелен восък, соево масло, желати, глицерол, карион, манитол, хидрогенирани нишестени хидролизати, оцветители

Предназначение

роакутан
Лечението на акне е възможно с роакутан

РОАКУТАН е лекарствен продукт от ретиноиден тип, предназначен за овладяване на акне в тежка форма. Прилагането на медикамента задължително става под контрола на дерматолог, след като други форми на терапия – с антибактериални средства или локални въздействия, не са дали резултат.

Как се приема

Дозата и продължителността на лечението с РОАКУТАН се планират от специалист, който трябва да е запознат с общото здравословно състояние на пациента. Обикновено се изчислява начална дневна доза от 0.5 мг на килограм телесно тегло. Дозата се приема наведнъж или на два пъти; капсулите се поглъщат цели, по време или след хранене, с вода.

По преценка на лекуващия дневната доза може да се увеличи, ако първоначално определената се окаже слабо въздействаща. Много често симптоматиката се усложнява в началото на лечението и впоследствие се подобрява. За успешно излекуване на акне е необходимо лечение от порядъка на 16-24 седмици.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с РОАКУТАН може да провокира нежелани странични реакции, някои от които изискват прекратяване на приема и незабавна медицинска намеса.

При лечение с РОАКУТАН може да се усложни съществуваща депресия или да се провокира нова, както и агресивно поведение, буйстване. Много рядко се съобщава за суицидни мисли, мисли за самонараняване, загуба на връзка с реалността, халюцинации.

Регистрирани са също алергични реакции от рода на кожни обриви, отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане. Понякога обривите са тежки, с мехури и рани, с обелване на кожата. По-често се забелязва изсушаване и лющене на кожата, косопад.

През първите дни от лечението е възможно кондицията на кожата, включително проблемното акне, да се влоши – ефектът е преходен и с напредването на терапията нещата се нормализират. В отделни случаи могат да се появят проблеми от рода на засилено окосмяване, загрубяване на белези по лицето, възпаление и гнойна секреция, включително от зони около ноктите и пр.

Регистрирани са и отклонения в чернодробните функции и развитие на хепатит, упорито главоболие с гадене и повръщане, влошено зрение. При подобни симптоми лечението с този медикамент веднага се прекратява. Съобщавано е също за непоносимост към светлината, мускулни и ставни болки и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОАКУТАН не бива да се употребява при алергия към някоя от съ ставките, както и към фъстъци и соя.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене.

Лекарството не се прилага при чернодробни заболявания, високи стойности на холестерол и триглицериди в кръвта, при хипервитаминоза с витамин А, при лечение с тетрациклини.

Не е подходящ за лечение на деца под 12 години.

Взаимодействия с други медикаменти

РОАКУТАН може да влезе в лекарствени взаимодействия с други медикаменти, затова лекуващият трябва да има пълна информация за продуктите, които пациентът му приема за други заболявания. Нужна е специализирана преценка за възможното комбиниране, както и за изключването на паралелен прием.

______

Усреднена цена в аптеките – 44 лв за 30 капсули х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *