Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ноктите на краката: важни симптоми и лечението им

Ноктите имат многопластова структура, което обяснява тяхната крехкост. Лошата хигиена, неправилното подрязване или носенето на неподходящи обувки често стават причина за неприятности. Вижте как да се погрижите за тях!

noktite na krakataЖълтеникав цвят, знак за микоза

Нокътят на някой от пръстите на краката ви е добил жълтеникав цвят, загрубял е и се е деформирал? Вероятно това се дължи на развитието на гъбички. Трябва да знаете, че малките травми водят до пукнатини, в които се промъкват микроорганизмите. Микозите, разположени между ноктите на краката, могат да се разпрострат и до нокътя и да го заразят.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ?

Идете на лекар, може да се наложи лабораторно изследване, за да се идентифицира гъбичката виновник за неприятността. Ако нокътят е слабо засегнат, лечението с противогъбичен крем или лак може да помогне. Ако нокътят обаче е силно заразен, тогава се третира с кератолитичен крем, който се нанася под превръзка. Този крем омекотява нокътя и позволява по-лесно да се изреже болната част. После мястото се лекува с противогъбичен крем или лак. Лечение по орален път може да се наложи при напреднала микоза. Друго решение е Яг лазерът – с три сеанса в интервал от 15 дни се слага край на патогенните агенти.

Премахнете причината, за да избегнете рецидивите: правилно подбирайте обувките си (нито много големи, нито прекалено малки и в никакъв случай – островърхи). Също така не бива да запарват и да държат влажна среда.

Необичайни петна – обикновен хематом или риск от меланом

Много типове петна могат да се появят под ноктите, без да са опасни! Черно петно? Касае се за бенка, разположена в леглото на нокътя. Белите петна не се дължат, както обикновено се вярва, на недостиг на калций. Те са балончета въздух, причинени от микротравми. Ако нокътят е претърпял удар, може да се образува малко синьо-лилаво петънце.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ?

Ако петънцето е бяло, консултирайте се с дерматолог. Най-често банално, петното може да стане жълтеникаво, ако бъде инфектирано от гъбичка. Тогава се налага антигъбично лечение.

В случай на черно петно пак трябва да се консултирате с дерматолог. Както и по тялото, така и тук има риск от меланом. Бенката понякога се налага да бъде отстранена.

Болка в единия край на нокътя – може би се касае за врастване

Чувствате силна болка в единия край на нокътя? Кожата се зачервява и подува? Врастналият нокът, най-често този на палеца, се дължи на неправилно подрязване: като расте, той се забива в плътта и провокира възпаление.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ?

Ако за първи път ви се случва и болката не отминава бързо, по-добре е да се консултирате със специалист. Той ще извади парченцето нокът, което ви създава дискомфорт.

За да избегнете рецидиви, е много важно да изрязвате ноктите под права линия, а не да заобляте краищата им. При нужда можете да ги пилите леко.

Ако нокътят е врастнал много надълбоко в плътта, тогава може да се наложи и хирургическа намеса под локална анестезия. Предписват се локални антибиотици в продължение на седмица и редовни грижи с антисептици няколко месеца, докато раната заздравее.

Подуване, което е много болезнено – несъмнено се касае за панарициум

Тази инфекция често е следствие от нараняване на пръста на крака в близост до нокътя. Панарициумът обикновено се причинява от златист стафилокок. Освен подуването и зачервяването, характерна е и силна пулсираща болка. Веднага трябва да се отиде на лекар, тъй като инфекцията може да еволюира бързо.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ?

Дезинфекцирайте, като потопявате болния пръст в антисептичен разтвор три пъти дневно. Възпалението бързо ще се успокои.

Ако възпалението не отмине в следващите 48 часа, консултирайте се с лекар, който може да спука абсцеса, за да изтече гнойта и така да се избегне усложнението на инфекцията. Лекарят вероятно ще ви изпише и антибиотично лечение по орален и/или локален път.

Класически, сух или СПА педикюр?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *