ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

УВРЕЖДАНЕ НА ТЕМПОРОМАНДИБУЛАРНИТЕ СТАВИ

Всяко едно увреждане на ставите, свързващи долната челюст с черепа.

Темпоромандибуларната става (ТМС) се образува между мандибулата (долната челюст) и слепоочната кост на черепа. Различните движения в тази става позволяват отварянето и затварянето на устата, като при това челюстта може да се движи назад, напред и настрани. „Увреждане на ТМС“ е сборен термин, обозначаващ всяко едно увреждане на ставата и структурите, които я движат и укрепват.

Кои са причините?

Понякога горната и долната редица зъби не си пасват точно както би трябвало (малоклузия), което води до трудности и дискомфорт при дъвкане.

Проблемите в ТМС могат да се дължат и на обтегнати дъвкателни мускули или постоянно скърцане със зъби (и двете могат да са свързани със стрес), както и на неудобни зъбни протези. Функцията на темпоромандибуларните стави понякога се нарушава от заболявания като остеоартрит или от травма – разместване или счупване на дол ната челюст.

Какви са симптомите?

В зависимост от причината симптоматиката може да включва тъпа болка в областта под ухото, схващане или болки в дъвкателните мускули или щракащо усещане при отваряне и затваряне на устата. Болката може да се разпространява по лицето или да причини главоболие или болки в ухото. Отварянето на устата може да бъде ограничено, а при затварянето й зъбите да не пасват точно.

Диагноза и метод на лечение

Лекарят поставя диагнозата въз основа на симптомите, но може да назначи изследвания – рентгенови снимки или ЯМР, за да установи причината. При малоклузия понякога се препоръчва ортопедично лечение (ортодонтия – подравняване на зъбите с помощта на шини), а при скърцане със зъби през нощта трябва да се носи предпазител за устата. Намаляването на стреса също може да бъде от полза. Методите за облекчаване на болките и мускулното схващане включват топлолечение, ултразвукова терапия и болкоуспокояващи или нестероидни противовъзпалителни средства. Понякога може да бъде препоръчано хирургично лечение за корекция на ставата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА УЛТРАЗВУКОВАТА ТЕРАПИЯ?

Ултразвуковите вълни са вид звукови трептения с честота над границата на възприятие на човешкото ухо. Те се използват при лечението на множество увреждания на опорно-двигателния апарат, включително мекотъканни травми и артрит. Ултразвукът може да бъде прилаган по два начина: продължителните ултразвукови вълни проникват дълбоко в тъканите, където предизвикват затопляне и действат като форма на топлолечение (диатермия), повишавайки кръвотока и ускорявайки заздравяването на тъканта; ултразвуковите импулси проникват на по-малка дълбочина, не загряват тъканите, но могат да ограничат отока и възпалението. Сред другите потенциални ползи от ултразвуковата терапия е болкоуспокояващото й действие, което ограничава мускулните спазми. Въпреки това съществуват малко доказателства в подкрепа на това, че ултразвукът подпомага по-бързото възстановяване на увредените тъкани.

В хода на ултразвуковата терапия звуковите вълни се насочват към увредения или болезнен участък с помощта на т.нар. „трансдюсер“ на ултразвуковия апарат. Мястото на приложение се намазва с гел, така че вълните да не се отразяват от кожата, а да преминават в тялото, като с трансдюсера се описват леки кръгообразни движения. Терапията обикновено трае няколко минути.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *