ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕНИСОВ И ГОЛФОВ ЛАКЪТ

Две чести форми на тендинит (инсерционит), при които има възпаление на залавното място на мускулите в областта на лакътя.

golferТенисовият лакът (т.нар. латерален епикондилит) засяга залавните места на мускулите по външната страна на лакътя. Голфовият лакът (медиален епикондилит) е възпаление на залавното място на мускулите по вътрешната му страна. И двете групи мускули участват в движенията на китката – латералната група огъва китката към гърба на ръката, а медиалната – към дланта.

Тенисов лакът. Това състояние може да се появи при игра на тенис, може би в резултат от претоварване или неправилно удряне по топката, но често възниква в резултат и на други дейности, изискващи продължителни движения на хващане и усукване, например поставяне на мазилка или боядисване, а може да се получи и от внезапно преразтягане при вдигане на тежък предмет. Тенисов лакът се развива предимно във възрастта между 40 и 60 години, когато гъвкавостта на сухожилията намалява.

Голфов лакът. Това състояние може да бъде предизвикано от остра травма или продължително натоварване при игра на голф, но по-често се свързва с практикуването на спортове, изискващи употребата на ракета (тенис, скуош и др.). Също както тенисовия лакът, то може да се развие без някаква видима причина.

Какви са симптомите?

Засегнатата област е чувствителна на допир и може да се наблюдава леко подуване. Движенията в китката и лакътя понякога довеждат до усилване на болките. При тенисовия лакът болката се усеща по костната издатина по външната страна на лакътя; при голфов лакът тя се усеща от вътрешната му страна. И при двете състояния болката може да е налице и при покой и може да наруши съня, ако е много силна.

Какви са възможностите за лечение?

За да се предотврати влошаването на възпалението, трябва да се избягват повтарящите се движения в китката и лакътя, както и всички други движения, водещи до усилване на болката. Носенето на мека превръзка с лейкопласт може да е от полза. Ако състоянието е причинено от определена спортна дейност, трябва да се подобри техниката на изпълнение.

Топлият компрес, приложен на лакътя, може да осигури временно облекчение; друга възможност е прилагането на лед в торбичка два пъти дневно за по 5-10 минути. Другите методи за облекчаване на болките и ограничаване на възпалението включват приложението на орални или под формата на гел не- стероидни противовъзпалителни средства, физиотерапия, ултразвук и ТЕНС.

Ако болките не бъдат облекчени от никой от гореспоменатите методи, директно в засегнатата област може да бъде инжектиран кортикостероид. След инжекцията понякога болката се усилва за ден-два, но след това започва да отслабва.

Какви са изгледите?

При покой оплакванията отзвучават за една-две седмици, но в малка част от случаите могат да продължат година или повече.

Понякога пациентите биват насочени към ортопед, който може да извърши операция за освобождаване на мускула от залавното място.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *