ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СПОРТНА ТРАВМА

Увреждане на меките тъкани, костите и ставите при спортни занимания.

Най-честият вид спортна травма е мускулното разтежение. Към по-тежките, но все пак доста често срещани увреждания спада мускулното разкъсване (руптура), при което се нарушава целостта на мускулните влакна. Могат да бъдат засегнати и сухожилията, като сухожилното възпаление (тендинит) е изключително често. Ставните връзки и хрущяли също са уязвими – коленете са често място на подобни проблеми. Към уврежданията на костите и ставите спадат фрактурите, дължащи се или на внезапно настъпила травма, или на продължително натоварване, а също и ставните размествания (луксации).

Кои са причините?

Спортните травми могат да настъпят както внезапно, така и постепенно, в резултат от продължително натоварване на определена част от тялото (травми при свръхупотреба). Рискът от остри травми, като фрактури и луксации, е особено висок при хората, практикуващи контактни спортове като футбол и ръгби. При другите спортисти вероятността от постепенно развиващи се увреждания е по-голяма, например „коляно на бегача“, стресфрактури на малките кости на ходилото и плантарен фасциит.

Към рисковите фактори за получаването на спортна травма спадат напредващата възраст, данни за травма в миналото, лошата техника на изпълнение, неподходящата екипировка, продължителните упражнения (особено ако се набляга на едни и същи части от тялото), както и внезапните промени на интензивността. Някои контузии са свързани с определени спортове: например възпаление на колянното сухожилие се среща често при такива, изискващи много скачане, докато уврежданията на предните кръстни връзки са чести при спортове, включващи резки усукващи движения. И двете състояния са често срещани при баскетболистите.

Какви са възможностите за лечение?

Лечението зависи от вида на увреждането. Повечето леки мекотъканни травми като преразтягания и навяхвания се повлияват добре от прости мерки. Топлите компреси и леките нестероидни противовъзпалителни средства намаляват отока и ограничават възпалението. Физиотерапията може да облекчи болките, да подобри подвижността и да предотврати понататъшни проблеми.

Когато увреждането вече е излекувано, трябва да се вземат мерки за предпазване от повторна травма при възобновяването на физическите упражнения – лекарят и физиотерапевтът могат да ви дадат ценни съвети.

6 начина за избягване на спортните травми

Никога не можете напълно да избегнете риска от спортни травми, но съществуват множество мерки, които да предприемете, за да намалите вероятността от такива.

Напредвайте постепенно. Повечето спортни травми се получават при прекалено продължителни или интензивни тренировки: тялото ви се нуждае от време, за да се приспособи. Увеличавайте интензивността на тренировката постепенно, с нарастването на силата и издръжливостта ви.

Загрявайте. Загрявката преди упражнения подготвя тялото ви за усилията и повишава гъвкавостта му, предотвратявайки разтеженията и навяхванията.

Обръщайте внимание на техниката на изпълнение. Практикувайте нов вид упражнения в присъствието на инструктор, за да бъдете сигурни, че техниката ви на изпълнение е правилна. Старайте се да избягвате резките усукващи движения.

Използвайте подходяща екипировка. Чифт удобни маратонки, например, осигурява опора на сводовете на ходилата и поглъща сътресението.

Вслушвайте се в тялото си. Не го претоварвайте и никога не се опитвайте да прогоните болката с още упражнения. Ако тя е продължителна, потърсете помощ от лекар.

Разтягайте се. Липсата на гъвкавост повишава риска от навяхвания и разтежения. Старайте се винаги да разтягате мускулите си след упражнения, за да предотвратите скъсяването им.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *