ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СПОНДИЛОЛИСТЕЗА

Увреждане в областта на гръбначния стълб, при което даден прешлен се измества напред спрямо прешлена под него.

SpondylolisthesisПри децата подобно изместване може да се получи в резултат от вродена малформация на прешлените – обикновено това е 5-ият по-ясен прешлен, който се плъзва над 1-ия кръстцов (сакрален) прешлен, разположен под него. При възрастните най-честата причина е износването на хрущяла в междупрешленните стави, водещо до остеоартрит. Засегнати са главно жени над 60-годишна възраст.

По-рядко разместването може да се получи в резултат от фрактура. Някои спортни дисциплини, включващи повтарящи се движения на изпъване на гръбнака и изглаждане на физиологичните му извивки, могат да причинят стресфрактури – примери за това са хвърлянето на копие и спортната гимнастика. В редки случаи дадено заболяване, например остеопороза, болест на Пейджет или костен тумор, може да отслаби прешлените, което ги прави по-податливи на разместване. Поясният отдел се засяга най-често, тъй като той поддържа тежестта на целия торс и обемът на движенията в него е по-голям, отколкото в другите отдели на гръбнака, което го прави относително нестабилен.

Какви са симптомите?

Симптомите на спондилолистезата могат да включват болки и скованост в кръста, обтегнатост на мускулите в задната част на бедрата и понякога болки в седалището и бедрата. В някои случаи няма симптоми.

Спондилолистезата може да причини мускулни схващания, които да сковат гърба и да обтегнат флексорите на подбедриците, което да доведе до промяна в стойката. Ако степента на разместването е значителна, могат да бъдат притиснати гръбначните нерви и да се появят бодежи, мускулна слабост или остри, внезапни болки в краката.

Диагноза и метод на лечение

За проверка на положението на прешлените и евентуалното наличие на фрактури се правят рентгенови снимки. За получаване на по-детайлен образ на засегнатия участък може да бъде назначено и КТ-изследване. Лекарят определя степента на разместване в зависимост от това колко напред е отишъл прешленът.

Лечението варира в зависимост от тежестта на състоянието на пациента. Трябва да бъдат ограничени натоварващите дейности, но физиотерапевтът ще ви препоръча упражнения, укрепващи мускулите на гръбнака. При силни болки в гърба може да се наложи употребата на допълнителна опора за гръбнака – корсет и др. Ако болките продължат или разместването се увеличава, може да се наложи операция за съединяване на засегнатия прешлен със съседните.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *