ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РАЗМЕКВАНЕ НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ

Размекване на ставния хрущял в мястото на контакт между колянната капачка и бедрената кост. Предизвиква болки в предната част на коляното.

razmekvane stavenЗаболяването се проявява, когато хрущялът от вътрешната страна на капачката се размекне и подуе поради повишено натоварване на коляното. В даден момент хрущялната повърхност се напуква и деформира. В ранните стадии болестта обикновено е обратима, но ако увреждането продължи, се увеличава рискът от остеоартрит на коляното.

Заболяването може да се дължи на редовно повтарящи се травми на колянната става или хронични сътресения при честото и продължително провеждане на натоварващи упражнения като бягане. Засегнати са предимно активно спортуващите юноши.

Какви са симптомите?

Най-явните симптоми са болка и ограничение на движенията в коляното. При качване и слизане по стълби болката може да бъде по-силна. В по-тежките случаи в ставата се усеща скърцане (крепитации), предизвикано от триенето между костта и увредения хрущял, или щракане при свиване и изправяне на коляното. За да постави диагноза, лекарят подробно преглежда коляното и след това може да назначи рентгенова снимка, а понякога и ЯМР, за да изследва по-детайлно структурите в колянната става.

Какви са възможностите за лечение?

Болкоуспокояващите и някои нестероидни противовъзпалителни средства ще облекчат болките и подуването.

При по-леките случаи, когато заболяването с времето може само да отзвучи, е достатъчно да се проведе стандартно лечение с контролни прегледи на всеки шест месеца, за да се увери лекарят, че увреждането не прогресира.

Chondromalacia patellae често се предизвиква от претоварване, така че продължителни движения, ангажиращи коленете, трябва да се избягват. Лекарят или физиотерапевтът ще ви покажат упражнения, които укрепват мускулите около коляното. Ако има наличие на крепитации и щракане или образните изследвания показват тежко увреждане, неравната повърхност на хрущяла може да бъде загладена оперативно с помощта на артроскоп.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *