ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

Често срещано състояние, при което влакнестата тъкан в свода на ходилото се възпалява след преразтягането й.

Plantar_FasciitПлантарната фасция представлява дебела лента от здрава тъкан, която се простира от петната кост до главичките на метатарзалните (предглезенните) кости в ходилото. Тя действа като тетива на лък, изопвайки свода на ходилото. Продължителното или прекомерно натоварване на тази тъкан я разтяга в точката й на прикрепяне за петната кост, водейки до микроразкъсвания и възпаление. Това е най-честата причина за болки в областта на петата. При около 10-20% от пациентите са засегнати и двата крака. Състоянието може да се развие във всяка възраст.

Кои са причините?

Една от най-честите причини е завъртането на ходилото навътре при ходене, тъй като това допълнително разтяга плантарната фасция. Понякога плантарен фасциит може да се развие и след травма. Наднорменото тегло и носенето на неподходящи обувки също са рискови фактори.

Някои дейности, натоварващи плантарната фасция, могат да причинят или да утежнят състоянието – към тях спадат ходенето или бягането на дълги разстояния, особено по неравен терен, както и продължителното стоене прави. Рискът е най-висок при спортистите, особено при рязко увеличение на пробяганото разстояние, носене на неподходящи обувки или бягане по стръмен наклон. Застрашени са и танцьорите поради повтарящите се движения на краката по време на танц.

Какви са симптомите?

Обикновено състоянието се развива постепенно и причинява тъпа болка, която става пронизваща при пренасяне на тежестта върху засегнатия крак. Характерно е, че болката е по-силна след период на покой, особено сутрин след ставане от сън. При по-тежките случаи болките се усещат и по време на ходене. Понякога те се разпространяват по цялото стъпало.

Как се поставя диагнозата?

В около 70% от случаите рентгеновата снимка показва малък костен израстък – шип на петата – в мястото на прикрепянето на фасцията към костта. Понякога обаче наличието на шипове може да не бъде съпроводено от симптоми. Рентгеново изследване, а понякога и скенер се използват за изключване на други възможни причини за болките, например остеомиелит.

Какви са възможностите за лечение?

Понякога не се налага друго лечение освен избягването на дейности, които биха могли да утежнят състоянието, както и прием на обезболяващи или нестероидни противовъзпалителни средства за облекчаване на болките. Ако пациентът е с наднормено тегло, отслабването би помогнало.

Старайте се да носите обувки, които омекотяват сътресенията и поддържат свода. При по-тежките случаи кортикостероидно лекарство би могло да бъде инжектирано директно във фасцията, за да ограничи възпалението, но тази процедура е болезнена и невинаги успешна.

Какви са изгледите?

Без лечение плантарният фасциит може да се превърне в хроничен проблем, свързан с продължителни болки. Ранното диагностициране и лечение подобрява вероятността от благоприятен изход, но за подобрение на състоянието на пациента може да отнеме няколко седмици.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *