ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОСТНИ ТУМОРИ

Неестествен растеж на клетки в костната тъкан, който може да бъде доброкачествен (не-раков) или злокачествен (раков).

Злокачествените тумори се разделят на такива, произлизащи от самата кост (първични тумори) и други, които произлизат от други части на тялото и се разпространяват в костта (вторични тумори или метастази). В някои случаи инфекции, фрактури и други състояния могат да наподобяват тумори. Повечето костни тумори са доброкачествени.

kosten tumorДОБРОКАЧЕСТВЕНИ КОСТНИ ТУМОРИ

Някои доброкачествени тумори предизвикват деформации или болки, но повечето могат да бъдат оставени без лечение.

Най-честите доброкачествени костни тумори са костните израстъци, наречени екзостози, които обикновено се развиват в петата, но могат да израснат и в краищата на дългите кости като femur (бедрената кост), където пречат на свиването на мускулите. Други доброкачествени тумори са остеобластомите и остеидостеомите, които понякога са болезнени. В редки случаи някои доброкачествени тумори се израждат в злокачествени.

Туморите могат да бъдат диагностицирани с помощта на рентген или ЯМР, или чрез радионуклиден скенер. Може да се вземе биопсия (тъканна проба) и да се изследва за потвърждение на доброкачествеността на тумора. В много от случаите не се налага лечение, но ако туморът причинява болки или деформация, може да се отстрани. Операцията обикновено е успешна, въпреки че част от доброкачествените тумори могат да се появят повторно.

ПЪРВИЧНИ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ КОСТНИ ТУМОРИ

Първичен костен тумор е този, който произлиза от самата кост, а не се разпространява в нея от друг орган.

Първичните костни тумори са рядкост.

Остеосаркомите са най-честият вид първични тумори и могат да се появят във всяка една кост, въпреки че обичайно се откриват в тези на краката и ръцете. Те засягат предимно подрастващите и по-младите хора.

Фибросаркомите се развиват предимно в бедрените кости, обикновено при пациенти на средна възраст.

И Хондросаркомите също засягат предимно хората на средна възраст. Те произлизат от хрущялни клетки и най-често се откриват в таза и ребрата.

Причините за развитието на първичния костен рак все още не са установени. Високите дози радиоактивно лъчение, използвани при лечението на рак, както и хроничната болест на Пейджет могат да увеличат риска. Някои редки наследствени заболявания също са свързани с повишена опасност от развитието на костен рак, а определени видове доброкачествени костни тумори понякога се израждат в ракови.

Какви са симптомите?

Симптомите варират в зависимост от размерите и местоположението на тумора. Понякога се наблюдават болка и подуване. При наличието на тумор в някоя от костите на краката понякога се нарушава способността на пациента да ходи. Ако туморът се развие в костите на гръбначния стълб, той може да притисне гръбначния мозък и нервите, излизащи от него, и да предизвика мускулна слабост или изтръпване. Засегнатата от рак кост често е по-податлива на фрактури; понякога туморът се открива при счупване. Може да се наблюдават и симптоми от общ характер като лесно изморяване, висока температура и загуба на тегло.

Диагноза и методи на лечение

За поставяне на диагноза се използват различни изследвания. Може да се провери съдържанието на калций в кръвта, тъй като при част от хората с костни тумори то е повишено. Нивата на друго вещество – т.нар. алкална фосфатаза – също могат да бъдат по-високо от нормалното. Рентгеновото изследване разкрива промени в костите, предполагащи наличието на тумор. Компютърната томография (КТ) или ЯМР-изследването се използват за получаване на по-подробен образ на костта. За потвърждаване на диагнозата и определяне вида на тумора може да бъде взета тьканна проба от костта (биопсия). Всичко това ще насочи специалиста към най-подходящия вид лечение.

За облекчаване на болките могат да бъдат предписани обезболяващи или НСПВС. Първичните костни тумори се лекуват и с противоракови медикаменти и лъчетерапия, а в някои случаи се отстраняват оперативно. Изгледите за здравето на пациента зависят както от стадия на развитие на тумора, така и от вида му.

ВТОРИЧНИ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ КОСТНИ ТУМОРИ

Известни и като костни метастази, вторичните костни тумори се разпространяват в костта в резултат от разсейването на първичен тумор в друга част на тялото.

Вторичните костни тумори се срещат много по-често от първичните. В повечето случаи те се разпространяват в костите от белите дробо ве, млечните жлези, простатата, щитовидната жлеза или бъбреците.

Какви са симптомите?

Костните метастази могат да предизвикат тъпи, продължителни болки и подуване. Подобно на първичния костен рак, костните метастази могат да отслабят структурата на костите и да ги направят по-податливи на фрактури. Ако бъдат засегнати прешлените, може да се стигне до притискане на нерви, водещо до мускулна слабост и изтръпвания. В случай че туморът засегне костния мозък, където се образуват клетките на кръвта, може да се развие анемия, нарушена способност на организма за борба с инфекциите или по-лесно и продължително кървене от обичайното.

Диагноза и методи на лечение

Могат да бъдат проведени кръвни изследвания за проверка на калциевите нива и търсене на доказателства за раков процес. При наличието на вторични костни тумори на рентгеновите снимки или при тези от радионуклидния скенер се виждат множество ярки участъци. Тези изследвания невинаги дават възможност за поставяне на окончателна диагноза и за по-детайлното изследване на увредените участъци може да се използва КТ или ЯМР. Ако вторичен костен рак бъде диагностициран преди откриването на първичния тумор, се провеждат изследвания за установяване на вида и местоположе-нието на началния тумор. В общи линии лечението на вторичните костни тумори цели да облекчи симптомите и да намали броя на раковите клетки. То може и да ограничи вероятността от фрактури. Костните метастази често се подлагат на лъчетерапия; подобно лечение може да бъде приложено и на първичния тумор. Изгледите за здравето на пациента варират в зависимост от вида на първичния тумор и доколко той се лекува.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАДИОНУКЛИДНИЯТ СКЕНЕР?

Този диагностичен метод, известен също като радиоизотопно изследване, сцинтиграфия или гама-камера, използва вещества със слаба радиоактивност, за да изследва костите за нарушения в структурата им. Радиоактивното вещество – изотопът – се инжектира във вена и до три часа след това, когато вече се е разпространило в костите, се извършва сканиране. Изменените участъци на костта, в които се натрупва по-голямо количество от изотопа, на екрана се виждат като ярки зони или т.нар. „горещи петна“. Последните невинаги се дължат на рак, тъй като други състояния, например артрит, понякога изглеждат по подобен начин. Може да се наложи провеждането на допълнителни изследвания за получаване на повече подробности относно засегнатите участъци.

РАДИОНУКЛИДНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОСТИТЕ

Изследването на костите в горната част на тялото показва горещи петна в костите там, където се е натрупал радиоактивният изотоп – въпреки че не всички червени зони на екрана са непременно ракови образувания. Изотопите, използвани при радионуклидните изследвания, са безопасни и бързо напускат тялото – степента на радиационно облъчване е по-ниска от тази при някои видове рентгеново изследване. Въпреки това с изотопите трябва да се борави много внимателно.

Те се съхраняват в контейнери с дебели стени, направени от материали, поглъщащи гама-лъчите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *