ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„КАМШИЧЕН УДАР“

Травма на шията, обикновено при автомобилна катастрофа, при която се увреждат меките тъкани, мускулите и връзките.

kam6i4en udarТози вид травма най-често се получава, когато при удар в задната част на превозното средство главата бъде рязко отхвърлена назад и след това напред. Около 20% от хората, преживели удар отзад в автомобил, по-късно изпитват симптомите на „камшичен удар“. Повечето от тези хора се възстановяват бързо, но при малка част се развиват хронични оплаквания, силни болки и понякога се стига до инвалидност. Степента на уврежданията невинаги е свързана със скоростта при удара – значителни увреждания могат да се получат и при скорост от 25 км/ч.

Какви са симптомите?

Главните симптоми са болка и скованост в шията. Може да има и болка в раменете и главоболие. Болката от уврежданията на меките тъкани – преразтягане на мускули и навяхване на връзки – може да се появи веднага след злополуката или да се развие в рамките на няколко часа; при незначителни мекотъканни увреждания симптомите траят няколко дни или най-много една-две седмици.

Понякога рязкото разгъване и сгъване може да увреди шийните нерви, при което да се появят стрелкащи болки, бодежи или усещане за тежест и изтръпване в ръцете или краката. Други симптоми, налагащи спешна медицинска помощ, са амнезията (липсата на ясен спомен за произшествието), замаяността или загубата на съзнание.

Какви са възможностите за лечение?

Лекарите обикновено поставят диагнозата без някакви изследвания. В малка част от случаите е необходимо провеждането на изследвания за изключване на сериозно увреждане, например разместване или счупване на прешлени.

Болезнените мускули и сухожилия могат да бъдат лекувани с болкоуспокояващи медикаменти или студени компреси, а понякога употребата на мека поддържаща яка може да е от полза. По-сериозните травми, при които има данни за фрактура на прешлени или неврологични проблеми, могат да изискват обездвижване и допълнителни изследвания. Физиотерапията може да намали сковаността и да възстанови подвижността на шията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *