ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„ЗАМРЪЗНАЛО“ РАМО

Често срещано състояние, известно и под името адхезивен капсулит, при което болките в рамото са последвани от скованост и ограничаване на движенията в раменната става.

adhesive-capsulitisНормално анатомичният строеж на раменната става позволява голям обем от движения: при „замръзналото“ рамо вътрешната обвивка на влакнестата капсула, заобикаляща ставата, се възпалява и задебелява; впоследствие в нея се отлага ръбцова тъкан, ограничаваща движенията в рамото. Причините за това често не могат да се установят с точност. В някои случаи проблемът се предизвиква от травма на рамото (особено при продължително натоварване или претоварване); в други причината може да бъде временно обездвижване. Състоянието засяга предимно жени и е най- често срещано при хората над 40-годишна възраст.

Какви са симптомите?

При развитието на „замръзнало“ рамо обичайно се наблюдават три основни етапа:

Първият етап обикновено трае до шест месеца. Движенията на раменната става във всички посоки са ограничени от болки, понякога много силни.

Вторият етап се характеризира със скованост и безболезнено ограничение на движенията в рамото. Този етап може да продължи от шест месеца до една година.

Третият етап, или етапът на възстановяване, може да продължи още шест месеца. Обемът на движенията в ставата постепенно нараства с отзвучаването на сковаността.

Диагноза и методи на лечение

„Замръзналото“ рамо обикновено се диагностицира по описаните от пациента симптоми и резултатите от прегледа на раменната става. Лекарят може да назначи изследвания, например рентгенова снимка, с цел откриването на друго заболяване, което би могло да предизвика подобни симптоми. Нестероидните противовъзпалителни средства често се препоръчват за облекчение на болката и възпалението. Студените компреси и топлолечението могат да намалят болките. В по-тежките случаи в ставата могат да бъдат инжектирани кортикостероиди.

Физиотерапията може да ограничи сковаността и да увеличи обема на движенията в ставата, физиотерапевтът раздвижва ръката в различни посоки, разтягайки капсулата на ставата, и може да ви препоръча упражнения за поддържане на подвижността на раменната става и силата на мускулите около нея.

В някои от случаите ставата се манипулира под обща упойка. Понякога може да бъде приложено и оперативно лечение за отстраняване на срастванията (ръбцовата тъкан, образувала се в ставата). Това може да бъде постигнато с помощта на артроскопска апаратура и хирургични инструменти, въвеждани в ставата през малък кожен разрез. Операцията трябва да бъде последвана от физиотерапия, за да се предотврати повторното развитие на заболяването.

Какви са изгледите?

Състоянието „замръзнало“ рамо продължава средно около една година. Възстановяването може да бъде много бавно, а движенията понякога остават ограничени по-дълго време. При хората, които веднъж вече са имали „замръзнало“ рамо, съществува риск от повторно развитие на заболяването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *