Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БУРСИТ

Възпаление на бурса (околоставна торбичка), водещо до болка и подуване.

Бурсите представляват пълни с течност торбички, разположени около ставите, които действат като възглавнички и ограничават триенето между сухожилията, връзките и костите. Възпалението на тези торбички се нарича бурсит. В тялото има повече от 150 бурси, но заболяването се развива най-често в коляното и лакътя.

bursit

Кои са причините?

Най-честите причини за възпалението са повишеното триене или продължителният натиск върху бурсата, но то може да бъде предизвикано и от инфекция или травма. Възпалителните заболявания на ставите като подагра и ревматоиден артрит увеличават риска от развитието на бурсит около някои стави. Понякога причината не може да бъде установена.

Какви са симптомите?

Бурсата може да бъде зачервена, подута и болезнена. Понякога движенията в съседната става са ограничени. Сред най-честите видове бурсит са:

Препателарен бурсит. Препателарната бурса е разположена подкожно отпред на коляното (пред капачката) и подпомага свободното движение на кожата при сгъване на коляното. Ако тя се възпали, се развива подуване в областта на капачката. При някои хора се наблюдава и остра болка при заставане на колене.

Препателарният бурсит засяга най-вече градинарите, работниците, поставящи плочки или паркет. Хората, които прекарват дълго време на колене, трябва да носят предпазни наколенки и редовно да променят положението на тялото си.

Инфрапателарен бурсит. Инфрапателарната бурса се намира под колянната капачка, по-точно между нея и горния край на големия пищял (tibia).Честото стоене на колене упражнява прекомерен натиск в тази област.

Бурсит на олекранона. Бурсата на олекранона се намира на върха на лакътя и изпълнява същата функция като препателарната бурса на коляното. Продължителното опиране на лакти може да раздразни тази област, лактите да се възпалят и да станат болезнени.

Какви са възможностите за лечение?

Подуването обикновено отзвучава след период на покой. Нестероидните противовъзпалителни средства могат да потиснат възпалението. Понякога се прави инжекция с кортикостероиди директно в ставата. В редки случаи, когато проблемът продължава или се появява отново, бурсата може да бъде отстранена оперативно. Инфектираните бурси изискват антибиотично лечение и дренаж, ако в тях се натрупа гной.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *