ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 задължителни неща, които трябва да направите за дете с астма

Махнали сте килимите и мокета, изхвърлили сте плюшените играчки, облекли сте матраците и възглавниците в специално спално бельо и сте инвестирали в прахосмукачка с НЕРА филтър. Но замисляли ли сте се какво се случва с детето ви в училище?

Въпреки че здравни инспектори извършват проверки, все още има какво да се желае. Във Великобритания например е подета инициатива за нови указания за качеството на въздуха в учебните заведения, провокирана от проучвания в САЩ, които показали, че децата в половината от наличните 115 000 училища в страната имат здравословни проблеми, свързани с лошото качество на въздуха в затворените помещения.
Ако детето ви страда от астма или алергии, състоянието му може да се влоши от посещенията в училище, независимо от това колко внимателно сте подредили и почистили дома си. Всъщност почти 75% от децата, участвали в изследване за влиянието на заболяването, пропускали часове заради него, като една трета от анкетираните били в болнични поне седмица. При анкета от 1999 г. 45% от децата съобщавали за пропуснати

Децата с астма имат нужда от повече внимание
Децата с астма имат нужда от повече внимание

часовете по физическо възпитание, а 34% само наблюдавали игрите.

Има три основни стъпки, които да предприемете, когато детето ви тръгне на училище.

Първо, осигурете му подкрепата на учителите, за да го следят и да му помагат.

Второ, погрижете се астмата му да е адекватно лекувана. Симптомите, които се пораждат вследствие на физическо напрежение, са обикновено показател за лош контрол над проблема.

И трето, проверете дали средата е възможно най-здравословната за него.

За да определите как ще му повлияе атмосферата в училище, се разходете из класните стаи и разгледайте и останалите помещения. Поинтересувайте се как ги почистват. Причинителите на астма, които се откриват в училищата, често включват животни с козина или пера, химически вещества или изпарения, плесени, прах от тебешир, полени и треви. Специалистите съветват в училищата да се вземат някои мерки с цел предотвратяване на астматичните пристъпи сред учениците.

-Да не се гледат животни с козина или с пера в училище или в класните стаи.

– Доколкото е възможно, в лабораториите и в часовете по наука и занаяти да се избягват изпаренията от различни вещества, които провокират астма. В противен случай да се освобождават учениците, страдащи от проблема, за да излязат навън при наличието на изпарения, докато класната стая не се проветри напълно.

– Да се избягва кондензирането, за да се сведат до минимум акарите в праха и спорите на плесените.

– Да се изхвърлят купчините вестници от класната стая. Те са добро убежище за акари и плесени.

– Дъските, на които се пише с тебешир, да се бършат с влажна кърпа.

– Класните стаи да се проветряват старателно.

– Помещенията винаги да са почистени с влажна кърпа, за да се намалят праха и акарите, които живеят в него.

– За почистване на училището да се купи прахосмукачка с НЕРА филтър.

– Да се проверят филтрите на системите за отопление и вентилация и да се почистват редовно.

– Бързо да се ремонтират или почистват местата с влага или плесен.

– Да се избягват растения с полени в училищния двор или в класните стаи.

– Да се затварят прозорците по време на гръмотевични бури, защото тогава концентрацията на полени във въздуха става много висока и се провокират астматични пристъпи.

– Да се има предвид, че определени химически вещества в почистващите препарати могат да провокират симптоми на астма при някои ученици. Затова да се използват внимателно.

– Чистенето с химически разтвори да се прави извън учебните часове.

– Тревата по спортните игрища да се коси в извънработно време.

– Купчините с есенни листа (които могат да съдържат спори на плесени) да се отстраняват редовно от двора на училището.

Тези насоки са съобразени с препоръките от 2000 г. от Европейската федерация на асоциациите на хора с алергии и болести на дихателните пътища след проучване на качеството на въздуха в помещенията в яслите, началните училища и гимназиите. Докладът с резултатите, публикувани в книгата „Правото да се диша здравословен въздух в затворените помещения в училищата“, препоръчва освен избягването на цигарения дим, източниците на алергени, влагата и плесените, учебните заведения да се грижат за адекватното си почистване, за добрия контрол и поддръжка на отоплителната и климатичната инсталации, за редовното наблюдение на качеството на въздуха в помещенията и за обучението на ръководните кадри, отговорни за поддръжката и почистването на сградите. Нужно е правото да се диша чист въздух да се признае за основно здравно изискване.

Имате право да попитате директора на учебното заведение за обстановката, в която ще попадне детето ви, и да помолите за достъп до стаите, за да се уверите сами дали атмосферата е здравословна. Ако не сте доволни от резултата, съобщете забележките си на училищното настоятелство, за да може проблемът да се постави за обсъждане и да се вземат адекватни мерки.

Нужни са време и усилия, за да се промени политиката в дадено учебно заведение, но за да ангажирате възрастните да помагат и да наглеждат детето ви, докато е на училище, са необходими само няколко думи.

Преди началото на учебната година по възможност си уредете среща с класния ръководител и с училищната сестра, за да ги запознаете с проблема на детето си. Предложете да гостувате в един час и да поговорите с децата за астмата, за да могат да разберат защо на техния съученик понякога му е нужен инхалаторът или пък причината, поради която често страда от задух.

Поговорете с други родители, чиито деца също страдат от астма. Потърсете допълнителна информация за заболяването в български и чужди специализирани сайтове в интернет. Не се стеснявайте да зададете всички въпроси, които ви вълнуват, на лекуващия лекар.

Поговорете с учителите да позволяват на детето ви винаги да носи със себе си инхалатор. (Но го предупредете, че това не е играчка и не трябва да се вади без нужда и да разсейва останалите ученици, нито пък да се играе с него.) Учителите трябва да се погрижат всички лекарства да се съхраняват безопасно. Нужно е децата да знаят къде се намират техните медикаменти и кой държи ключа. Добре е училището да разполага с аптечка за спешни случаи и в нея да има инхалатори за астма и адреналинови писалки.

Учителите по физическо възпитание и треньорите на детето трябва да разполагат с телефоните ви за спешни случаи и да са им дадени подробни инструкции – стъпка по стъпка, как да процедират. Ако пристъпът се провокира от упражнения, ги помолете да следят дали детето ви задължително ползва инхалатора с помпичка преди часа. Наблегнете на факта, че заболяването му не е причина то да пропуска спортните дейности и да не бъде част от отбора.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *