ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От какво се причиняват различните изменения по кожата?

Обрив, акне, сухота и други дерматологични оплаквания могат да са сигнал за по-сериозни проблеми със здравето. Ето някои от най-често срещаните кожни изменения и как те отразяват общото състояние на организма.

kojataВъзпалителни процеси в други области на тялото често се проявяват първо върху кожата, обясняват дерматолозите. Нещата са свързани особено при някои заболявания като диабет, артрит, сърдечносъдови болести, деменция. Лекарите дори са на мнение, че психологическият дискомфорт, който причиняват видимите кожни болестни промени, може да е дори по-тежък от физическото страдание и води до още по-сериозни проблеми със здравето. Затова вместо да чакате да „отшуми“ обривът, лющенето или друго неразположение, потърсете консултация със специалист. Дерматологът може да разбере дали става въпрос само за засягане на епидермиса, или за някакъв здравословен проблем no-навътре в тялото ви, за да ви насочи към съответния лекар.

Нека обърнем внимание на някои от най-често срещаните сигнали, които кожата изпраща за помощ.

Екзема

Неприятен обрив, който може да сърби, да се люпи, да е във вид на мехурчета или дребни пъпчици, обикновено се появява по лицето, ръцете, краката, зад ушите и в свивките на колената и лактите.

Какво би могло да я причини: непоносимост към някоя храна, нарушаване на микробиологичния баланс в организма или друго стомашно-чревно раздразнение, което предизвиква защитен отговор от имунната ни система. Понякога причинителят на екземата е външен дразнител, но в други случаи се дължи на фактори, които засягат вътрешни процеси в организма.

Какви мерки да вземем: ако става дума за хранителна свръхчувствителност, трябва да избягвате съответните продукти в менюто си за срок от 6 до 8 седмици – достатъчно дълъг период, през който кожата ви може да се възстанови и екземата да изчезне без прием на медикаменти.

Каква е връзката между хранителната непоносимост и кожата? Тъканната обвивка на тънките черва ограничава пропускливостта им и по този начин позволява само на хранителните вещества да преминат в кръвообращението, докато токсините и недобре смляната храна остават в тях, за да се изхвърлят по-късно. С течение на времето храните, които ние не понасяме добре, но продължаваме да консумираме, увеличават пропускливостта на тънките черва и токсините успяват да се „промъкнат“ в кръвообращението (състоянието е познато като синдром на пропускливите черва). Това е сигнал за имунната ни система, която за да ни защити, атакува не само токсините, но и клетките на организма. В резултат се стига до възпаления, които се проявяват по различни начини, включително и като екземи по кожата.

Суха кожа

Загрубяла, напукана или люспеста кожа, която може да сърби, да се бели, да придава усещане за обтегнатост и дискомфорт.

Какво би могло да я причини: дефицит на хранителни вещества, хормонален дисбаланс, нарушения в кръвообращението. Ако състоянието не е постянно, би могло да се дължи на дехидратация на организма, но мазането с хидратиращи кремове и увеличаването на приема на течности невинаги е достатъчно за справяне с проблема.

Постоянната сухота на кожата (с медицинско название ксерозис) може да се причини от намалена функция на щитовидната жлеза, както и от прием на някои медикаменти или влияния от околната среда (замърсявания на въздуха, атмосферни и климатични условия). Начинът на хранене също се отразява върху кожата – например тя става суха при дефицит на здравословни мазнини, липса на витамини от група В, някои минерали.

Какви мерки да вземем: може да увеличите приема на полезните мазнини, витамините от група В и мастноразтворимите витамини като A, D и Е. Външно е добре да ползвате растително олио за мазане.

Козметичните продукти за грижа за кожата също се препоръчва да са чисто натурални, без химически съставки, консерванти, алкохол, парфюм, защото дори здрава кожа понякога се повлиява зле от тях.

Акне

Най-разпространеното нарушение на кожата, характеризиращо се с пъпки, черни точки, вели точки, мехурчета, гнойни връхчета.

Какво би могло да го причини: прекаляване с храни, които предизвикват възпалителни процеси, недостиг в менюто на продукти с висока хранителна стойност, стомашно-чревни проблеми, хормонален дисбаланс. Понякога обаче то се превръща в хронично заболяване. Често се свързва с начина на хранене, непоносимост към определени продукти (особено млечни), стомашно-чревни нарушения.

Какви мерки да вземем: увеличете приема на зеленчуци, плодове и зърнени храни. Тази нискогликемична диета помага да се намали до минимум рязкото вариране на нивата на кръвната захар и инсулина в организма, облекчава възпалителния процес и спомага за заздравяване на кожата.

Пробвайте да изключите напълно млечните продукти в продължение на 6-8 седмици и вижте резултата – ако кожата ви се е изчистила от акнето, явно се дължи на непоносимост към млякото.

Приемайте като хранителни добавки рибено масло (1 капсула дневно) и цинк (30 мг дневно), ползвайте обогатени с витамин ВЗ козметични продукти за грижа за кожата. Спете достатъчно, избягвайте стреса, практикувайте някои по-прости форми на медитация.

Преждевременно стареене

Поява на бръчки, загуба на сияйния тен, тъмни петна, торбички под очите, провисване около брадичката са нормални възрастови промени, но понякога се появяват доста преди да им е дошло времето. Какво би могло да го причини: нездравословният начин на живот се отразява пагубно върху кожата и нейната способност да се възстановява. Протеините и мазнините, които придават свежия й вид (по-точно колагенът и еластинът), са особено чувствителни към режима ви на хранене, работа, почивка.

Какви мерки да вземем: откажете се от тютюнопушенето, избягвайте захарта (не само подпомага активността на свободните радикали и възпалителните процеси, но пречи на кожата да си доставя колаген и еластин, които изграждат съединителната тъкан). Променете стила си на работа и почивка, ограничете алкохола.

Освободете се от нечистотиите по кожата с билкова парна баня!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *